Resepi Kelongsong Tart (Tart Shells) untuk Tart Keju dan Tart Buah

Sabtu, Julai 12, 2014

Dulu saya suka sangat buat tart keju. Tak kiralah tart keju yang plain atau yang ada blueberry filling. Sekarang ni dah tua ...malas nak buat semua tu. Tetapi, hari ini saya hendak kongsi resepi kelongsong tart (tart shells) yang biasa saya gunakan. Bagi saya, kelongsong tart pun mainkan peranan utama dalam memastikan kuih tart enak dimakan. Kalau inti atau filling keju sedap berlemak, tetapi kelongsongnya macam so so sahaja ... hilang kenikmatan makan tart keju heheheh. 

Saya suka kelongsong tart yang rangup. Barulah kunyahan kita tu lebih enak... ada elemen lembut, ada crunchy.... baru puas hati! Okey, jom tengok resepi!


Resepi Kelongsong Tart (Tart Shells)


Bahan-bahan yang diperlukan:

Bahan A

  • 200gm butter
  • 100gm gula aising
  • 1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan B
  • 1 biji telur

Bahan C
  • 420gm tepung gandum
  • 1 sudu besar susu tepung

Cara - cara penyediaan:

  1. Putar Bahan A sehingga lembut. Masukkan Bahan B dan putar lagi sehingga gebu. Kemudian, masukkan C dan gaul sebati hingga menjadi doh. Rehatkan doh dalam peti sejuk selama 2 jam.
  2. Ambil sedikit adunan. Tekan adunan ke dalam acuan tart. Buang lebihan adunan supaya kelongsong terbentuk lebih kemas. Cucuk dasar kelongsong dengan garfu agar tidak menggelembung ketika dibakar. 
  3. Bakar pada 180 darjah celcius selama 15 - 20 minit atau hingga keperang-perangan.

Setelah siap dibakar, bolehlah diisi dengan 'filling' keju atau krim. Tetapi, pastikan kelongsong tat sudah betul-betul sejuk. Kelongsong tat ini boleh disediakan terlebih dahulu dan disimpan di dalam bekas kedap udara. Untuk tahan lebih lama, simpan di dalam peti sejuk.


Selamat mencuba! Nanti jangan lupa kongsi pandangan kalian mengenai hasil kelongsong tart ini dengan saya ya. Haa ... bagi yang sudah mahir buat kelongsong tart, marilah cuba buat salah satu resepi tart kegemaran saya -  Tart Badam Rasberi.

Corner Rounder Punch

Jumaat, Julai 11, 2014


'Corner rounder punch' sangat penting dalam seni kraf kertas terutama sekali dalam pembuatan kad. Fungsi 'punch' ini adalah untuk membuat kemasan melengkung pada hujung kertas/kad/projek kraf. Jadi, akan ada kelainan pada bahagian hujung kertas. Nampak lebih cantik dan tak tipikal :)

Kord Gitar What About Now - Chris Daughtry

Ini lagu favourite Bott. Selalu dengar berdendang-dendang ringtone dia. Tiba-tiba pula rasa macam nak belajar main lagu ni!

Kord Gitar From FAMF Tower

What About Now - Chris Daughtry (Easy Guitar Chords)



(Intro)
Am Em

Am
Shadows fill an empty heart
Em
As love is fading,
Am
From all the things that we are
Em
But are not saying.
Am
Can we see beyond the scars
Em D
And make it to the dawn?


Am
Change the colors of the sky.
Em
And open up to
Am
The ways you made me feel alive,
Em
The ways I loved you.
Am
For all the things that never died,
Em D
To make it through the night,
F
Love will find you.

(Chorus)
C
What about now?
Am
What about today?
F Dm
What if you’re making me all that I was meant to be?
C Am
What if our love never went away?
F Dm
What if it’s lost behind words we could never find?
C F
Baby, before it’s too late,
Am Em
What about now?


Am
The sun is breaking in your eyes
Em
To start a new day.
Am
This broken heart can still survive
Em
With a touch of your grace.
Am
Shadows fade into the light.
Em D
I am by your side,
F
Where love will find you.


Ulang (Chorus)


Dm
What about now?
Am
Now that we’re here,
C
Now that we’ve come this far,
E
Just hold on.

Dm Am
There is nothing to fear,
F
For I am right be-side you.
Dm
For all my life,
Am
I am yours.


Makaroni Goreng Mudah

Khamis, Julai 10, 2014

Malam tadi, balik kelas sekitar 10.30 malam. Perut rasa lapar la pulak. Nak keluar cari food, malas. Lagipun dah lewat. Selongkar-selongkar barang dapur, tengok apa yang boleh prepare dalam masa yang singkat dan mengenyangkan.

Well, inilah Makaroni Goreng Mudah dari dapur FAMF Tower :)



Resepi Macaroni Goreng Mudah

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 300 - 350g macaroni (direbus hingga masak, tuskan). Asingkan 1 cawan air rebusan makaroni.
  • 5 siung bawang putih (hiris nipis)
  • halia - sebesar ibu jari (hiris memanjang)
  • 3 ketul bahagian dada ayam (potong kecil-kecil)
  • 2 sudu besar cili giling
  • 2 kiub pes tomyam
  • 1 biji tomato (potong dadu)
  • 1/2 batang lobak merah (potong dadu)
  • 3 sudu besar minyak masak
  • garam secukup rasa

Cara-cara:

  • Panaskan kuali. Masukkan minyak. Tumis bawang putih dan halia.
  • Kemudian, masukkan cili giling dan biarkan sehingga cili garing.
  • Masukkan kiub pes tomyam. (Pecah-pecahkan supaya menjadi serbuk jika perlu). Tuang air rebusan makaroni tadi. Masukkan lobak merah dan ayam. Biarkan seketika hingga ayam masak. Kemudian, masukkan tomato.
  • Akhir sekali, bolehlah dimasukkan makaroninya dan gaul sekata. Perasakan dengan garam ikut citarasa.
  • Sedia untuk dimakan ;)

*Tak sempat nak garnish atau letak greens...dah lapar!