Ini kes lambat
breakfast-lah ni. Pergi singgah blog
Anis, ada pulak gambar-gambar makanan yang buat perut bergendang minta diisi. Tengok dalam peti ais ada pulut dan rendang daging. Apalagi, nak mamam cepat, terus je masukkan dalam
microwave. Tingggg!
|
Rendang all over the microwave! |
Bijak kan?! Buat kerja tak fikir! Tahu nak cepat makan je. Dahlah temperature tu saya letak high! Tak pasal-pasal kena bersihkan microwave. OK, jangan pandang lama-lama sangat gambar sisa rendang daging yang meletupkan diri sendiri tu. Saya nak share tips mudah untuk bersihkan microwave.
- Letakkan sebuah mangkuk yang berisi air dan cuka di dalam microwave.
- Panaskan dalam microwave selama 2 minit.
- Keluarkan mangkuk. Hati-hati, panas! Then, ambil tisu dapur dan lap bahagian dalam microwave hingga bersih. Tak perlu sental/gosok. Tak perlu guna sabun. Campuran air dan cuka yang dipanaskan somehow membolehkan sisa makanan yang melekat tanggal dengan mudah.
Bau microwave yuck?
- Potong beberapa hirisan lemon/limau nipis.
- Masukkan ke dalam sebuah mangkuk yang diisi dengan sedikit air.
- Panaskan dalam microwave selama 1 - 2 minit.
Prevention is better than menyental/menggosok!
- Gunakan bekas khas untuk microwave yang ada lid dan lubang kecil khas (Tupperware ada!)
- Pastikan kalian guna suhu dan masa yang betul. Kalau setakat nak panaskan roti, tak perlulah letak suhu tinggi/sampai 2 minit. 30-40 saat pun cukup!
- Untuk makanan yang berkuah dan berminyak, letakkan plastic food wrap yang tahan microwave. So, tak adalah minyak tu melompat-lompat keluar.
Harap
tips ni membantu ;)