Guitar Chords Luka dan Bahagia - Han Byul (Easy)

Ahad, Oktober 13, 2019

Saya tidak ikuti sangat program Big Stage Musim ke-2 yang telah tamat bersiaran baru-baru ini. Kadang-kadang tengok jugalah klip di Youtube persembahan-persembahan Neeta dan Fieya Julia (kerana saya suka suara mereka). Selain itu, rajin juga intai persembahan si Han Byul waktu saya dan Bott kebosanan tak ada hiburan. Terhibur kami berdua tengok dia bersungguh-sungguh nyanyi lagu Melayu yang jadi tugasan saban minggu seolah-olah lagu tu lagu dia sendiri. 

Menepati ramalan majoriti, si Han Byul inilah yang dinobatkan sebagai juara. Semua finalis Big Stage berpeluang menyanyikan single baharu masing-masing pada malam konsert final. Lagu-lagu mereka semua not bad. Sedap didengar. Lagu Han Byul, 'Luka dan Bahagia' ciptaan Haqiem Rusli. Lagu-lagu si Haqiem ni seperti biasalah mendayu-dayu. Sesuai sangat dibuat berdendang sambil main gitar. Enjoy the chords!

Kord Gitar From FAMF Tower

Kord Gitar dan Lirik Luka dan Bahagia - Han Byul Big Stage (Easy Chords


(Intro)
Am F C E

Am G
Hamparan hati lena memaksa
Dm C
terukir indah kasih bermadah
Dm G C
aku cuba tuk meluahkan
F E
kesan yang kau berikan

Ikan Pekasam Jentik Rasa

Khamis, Oktober 10, 2019

Saya kalau makan nasi, saya memang suka andainya ada hidangan tambahan yang boleh bangkitkan selera. Budu, tempoyak, cencaluk, ikan pekasam...semua saya suka! Bahaya sebenarnya sebab confirm makan bertambah sampai dua tiga pinggan. Mana cukup makan sepinggan nasi je kan? 

Kali ini nak cerita pasal ikan pekasam. Saya belajar makan ikan pekasam semasa di universiti. Ada seorang kawan yang ajar makan. Sebelum ini gemar ikan masin dan ikan kering sahaja. Semenjak itu, memang kalau jumpa ikan pekasam saya akan beli buat stok di rumah. Time tak ada selera, tekak pahit...maka keluarlah ikan pekasam sebagai penjentik rasa.



Tiga bungkus ikan pekasam buat stok. Gembiranya! Ikan pekasam yang ini ikannya kecil-kecil. Sedap digoreng sampai garing. Rangup krup krap krup krap gitu!

Kacang Kuda untuk Kunyah-kunyah

Isnin, Oktober 07, 2019

Assalamualaikum semua. 
Selamat sejahtera. 
Moga hari ini kalian baik-baik sahaja.

Ini entri pertama saya untuk bulan sepuluh. Seperti biasalah, harap dapat konsisten tulis entri blog. Tetapi, ada sahaja kekangan. Baru sekarang sempat jengah blog balik.

Siapa di sini suka makan kacang kuda rebus? Well, chickpea is my favourite. Boleh kata apa sahaja hidangan yang ada kacang kuda, saya akan suka apatah lagi kacang kuda rebus.

Dahulu semasa kecil, Cekebon hantar kuih untuk dijual di kantin sekolah. Selain daripada kuih udang, Cekebon akan buat kacang kuda rebus dan bungkus dalam pek kecil-kecil. Dalam pada Cekebon sibuk membungkus kacang kuda, saya tolong bungkus masuk perut. 😜

Sekarang ini, stok kacang kuda memang sentiasa ada di rumah. Senang sebab apabila gigi ni gatal dan rasa nak mengunyah, bolehlah rebus kacang kuda untuk dijadikan snek. Selain itu, saya suka guna kacang kuda untuk letak dalam salad, buat inti sandwic dan falafel. Uishhh, sebut pasal falafel, terus rasa air liur meleleh! 

Kacang kuda rebus sesuai untuk dijadikan sebahagian daripada menu harian (snek atara meal) kerana kandungan glisemiknya rendah dan mengenyangkan. Jadi, tidaklah kita akan craving makan yang bukan-bukan.

Bagi yang eat clean, kacang kuda rebus seeloknya dinikmati begitu sahaja. Rebus kosong hingga kacang empuk tanpa garam atau sebarang perasa tambahan. Portion untuk sekali makan agak-agaklah dalam segenggam. 

Kacang kuda rebus saya dan Bott. Yang ini, saya kukus kacang bersama daun kari. Wangi je aromanya.

Tips Memilih Avokado dengan Betul

Isnin, September 30, 2019

Dahulu saya pernah tulis entri mengenai cara-cara memilih buah avokado. Bagaimana kita hendak beli buah avokado yang sesuai dengan melihat warna kulitnya, rasa tekstur buah ... yang mana satu sedang elok dan boleh dimakan terus atau jika ingin dijadikan stok, keadaan buah macam mana yang boleh disimpan selama beberapa hari. 

Lihat entri berkenaan di sini.



Hari ini saya kongsi tips tambahan untuk memilih avokado. Yang pertama ini, lebih kurang sama seperti dalam entri saya di atas cuma melalui gambar ini ditunjukkan sekali isi avokado setelah dipotong sebagai panduan untuk kita.

Kredit