Jadi Puspawangi dalam Musang Berjanggut

Rabu, Ogos 12, 2020

Assalamu’alaikum. Apa khabar semua?

Lama saya tidak bersiaran dengan entri baharu. Dalam sebulan lebih jugalah. Maaf banyak-banyak, kalian berkunjung ke mari saya tiada di rumah 😊 Sibuk lunaskan urusan hakiki di luar, terabailah blog jawabnya. Saya sedang dalam proses untuk relocate kedai, jadi banyak perkara yang perlu diselesaikan. Tolong doakan agar semuanya berjalan lancar ya. 

Bagi adik-adik dan teman-teman yang setia datang melawat tower saya ini, tinggal jejak, tinggal komen, domo arigato! Saya amat hargainya. Inshaa Allah, saya akan balas kunjungan kalian tetapi mungkin ambil sedikit masa. Komen-komen yang ditinggalkan pun, saya baca setiap satu. Cuma tak cukup kudrat nak balas je. Apapun, saya doakan kalian semua baik-baik dan berada dalam lindungan Allah sentiasa.

OK, hari tiada apa yang istimewa untuk dikongsi. Cuma nak cerita krisis dapur yang saya alami baru-baru ini. Belakangan ini, saya memang terlalu sibuk sehingga tidak sempat nak pergi beli barang dapur. Dahulu, inilah aktiviti kegemaran saya - pergi pasar/shopping mall...belek-belek barang, compare harga, choose the best produce that I could get...Now, no more. Yelah, sejak kita semua kena beradaptasi dengan norma baharu ni, banyak bendalah yang berubah. 

So, minggu tu Bott yang kena pergi buat grocery shopping sorang-sorang. Saya kena masak nak jamu orang, buatlah senarai barang yang perlu dibeli ikut menu yang hendak disediakan. Siap pesan dekat Bott, kalau ada barang yang tak ada, pandai-pandailah beli apa yang patut sebagai ganti. Tak perlu pergi banyak-banyak kedai untuk cari. Yelah, kalau boleh, minimakan masa di luar dan di tempat awam.

Sampai je rumah, Bott kasi ayat power, "Kau kena bersedia jadi Puspawangi!" Ingat lagi tak watak Puspawangi dalam filem 'Musang Berjanggut'? Hahahah! Nak tahu kenapa kena jadi Puspawangi? 

Kad Hari Lahir | Birthday Cards

Selasa, Jun 30, 2020

Sepanjang tempoh berkurung di rumah, selain di dapur dan ruang menonton, (jadi couch potato marathon tengok TV shows back-to-back) masa saya banyak dihabiskan di dalam bilik kraf. Saya tulis jurnal, hias jurnal, buat scrapbook... masa terluang yang ada inilah digunakan untuk memory keeping. Selama ini, gambar dan barang-barang untuk scrapbooking makin hari makin menimbun saya lambakkan atas meja kerja. Terbiar begitu sahaja. Tak jumpa masa yang sesuai untuk duduk potong-potong, tampal-tampal dan hias-hias ni. 


Alang-alang dah kemas bilik kraf tu, saya buat inventori untuk kad-kad ucapan yang masih ada dalam simpanan saya. Selalunya, apabila selesai buat kad, saya masukkan je dalam kotak khas. Kali ini terlebih rajin. Saya susun ikut kategori. Senanglah nanti apabila perlukan kad ucapan, saya tahu mana yang sedia ada untuk digunakan, mana yang kena buat.


Di bawah ini, ada lima keping kad ucapan hari lahir. Apa yang buat saya puas hati sangat, kad-kad ini saya hasilkan menggunakan lebihan kertas-kertas yang ada. Lazimnya apabila saya buat kad, hias jurnal atau scrapbook, pasti akan ada jalur atau lebihan kertas-kertas bercorak yang berbaki. Semua itu akan saya simpan dalam kotak khas. Ada masa lapang, saya akan tengok balik cebisan-cebisan kertas tersebut dan cuba guna mana yang boleh untuk buat kad ucapan yang simple. Tak adalah membazir. Sayang tau kalau kertas cantik-cantik dibuang begitu sahaja.
 

Resepi Ayam Goreng Mamak

Isnin, Jun 29, 2020

Satu lagi resepi yang dicuba dalam tempoh PKP yang lalu. Baru sempat buat entri. Ayam goreng ala ala kedai mamak. Lama dah tak makan ayam goreng rangup versi kedai mamak. Asalnya, saya dan Bott tengok satu cerita Melayu ni. Ada scene makan-makan. Bukan main meriah betul lauk-pauk yang terhidang atas meja! Mulalah saya dan Bott terliur tengok. Terus rasa teringin nak makan itu ini...ayam madu...nasi kandar...kari ikan...ayam kicap.... Makanya, alang-alang dah mulut masing-masing sibuk buat senarai, kami pun merangka sekalilah nak cuba masak lauk apa nanti.

Dalam banyak-banyak hidangan yang kami masukkan dalam senarai menu, ayam goreng mamak menang untuk hari itu. Kebetulan, memang dah lama tak makan. Tak sukar pun nak sediakan hidangan ini cuma bahan perapannya agak banyaklah jika dibandingkan dengan penyediaan ayam goreng biasa. OK, jom tengok resepi.



Ice Blended Farm Fresh Cafe Latte

Sabtu, Jun 13, 2020

Saya memang suka akan produk-produk Farm Fresh. Dari susu segar, susu kurma, susu coklat, yogurt, soya sehinggalah ke cafe latte. Selalu yang ada stok di rumah on regular basis ialah susu segar atau skinny low fat milk untuk buat kopi dan overnight oat. Yang lain tu, beli secara berkala, ikut selera apabila teringin je.

Cafe latte ni Cekengah yang beri. Dia beli satu kotak, separuh untuk rumah dia manakala selebihnya untuk saya dan Bott. Punyalah happy saya ada kopi sejuk beratur dalam peti ais! Waktu cuaca panas atau menjelang petang apabila badan dah mula lemau, minum cafe latte sejuk ini memang boleh terus celik mata. Saya suka sebab rasa kopinya kuat. Tidak ditenggelamkan oleh susu.

Lama juga stok cafe latte bertahan dalam peti sejuk. Pandai berjimatlah konon-kononnya. Lagipun, selalu saya minum kopi panas untuk mulakan hari. Tetapi, ada satu hari ni tekak teringin nak something sejuk dingin gitu. Buka peti sejuk nampak cafe latte ni terus grab. Ambil ais sedikit, letak dalam smoothie blender, tadaaaaaaaa! Jadilah ice blended cafe latte.