Apa Itu Junk Journal | Bahagian 1

Jumaat, Oktober 16, 2020

Assalamualaikum. Selamat Hari Jumaat. Harap kalian semua sihat-sihat sahaja hari ini. 

Pernah dengar tentang junk journal? Bagi yang biasa tulis jurnal atau planner, rasa-rasanya berminat tak hendak cuba buat dan guna junk journal?

Sebelum itu, biar saya jelaskan apa itu junk journal terlebih dahulu. Jika dilihat di luar sana, ada pelbagai jenis jurnal yang boleh kita pilih ikut kesesuaian cara kita. Baik dari segi format mahupun fungsi jurnal itu sendiri. Misalnya kita ada, bullet journal (semua catatan kita dalam bentuk senarai), travel journal, workout and weight loss journal ... macam-macam termasuklah junk journal.

Junk journal seperti namanya, self-explanatory. Diperbuat daripada material lama dan terpakai yang ada di sekeliling kita misalnya buku akaun lama, music sheet, tiket, resit, fabrik, kertas dan buku lama. Senang cerita 'all the junks'. Apabila bahan-bahan ini dikompilasikan menjadi satu buku, kita hias pula, maka jadi cantiklah dan ada efek rustic + vintage gitu. Sekarang ini pun, disebabkan permintaan tinggi terhadap material untuk junk journal, banyak dah paper pads, reben, washi tapes dan hiasan-hiasan lain yang sesuai digunakan dalam junk journal.

Saya mula terjebak dengan junk journal apabila saya sibuk menyaring kertas-kertas terpakai yang ada dalam simpanan saya. Ingat lagi tak saya dengan misi selamatkan dan guna semula kertas terpakai? Boleh baca entrinya di sini - Cabaran Upcycle 1, Cabaran Upcycle 2.

Penanda Buku Bermagnet Lagi....

Selasa, Oktober 13, 2020

Ini salah satu aktiviti kegemaran saya apabila saya tidak ada angin nak berbuat apa-apa. Masuk bilik kraf, cari sticker cantik-cantik, ambil magnet sheet dan kad atau kertas keras, buat penanda buku bermagnet.

Saya memang suka penanda buku bermagnet. Selain, dapat tandakan halaman pada buku yang kita baca, saya juga guna untuk tanda halaman-halaman penting pada journal dan planner saya. Kira macam hiasan dan aksesori journal-lah. Boleh pilih-pilih ikut tema layout/spread page. Makanya, bertambah berseri-serilah halaman jurnal kita nanti. Dapat juga beri pada kawan-kawan yang punya minat sama barang sekeping dua. 



Resepi Tempe Mendoan

Isnin, Oktober 12, 2020

Hari ini kita makan goreng-gorengan ya. Resepi yang ingin saya kongsi hari ini namanya Tempe Mendoan. Pada dasarnya, lebih kurang seperti tempe goreng biasa cuma salutan tepung tu yang buatkan hidangan ini lebih enak dan berbeza. 'Mendoan' berasal dari perkataan ‘mendo’ yang bermaksud setengah matang atau setengah masak. 

Kepingan tempe akan digoreng dalam minyak yang banyak dan panas dengan cepat, jadi tempe tidak masak sepenuhnya. Macam potongan tempe dalam hidangan ayam penyet tu, lembut-lembut ja. Tetapi, versi ini saya derhaka sedikit. Saya buat bahagian luarnya garing dan rangup manakala dalamnya kita biarkan lembut empuk.

Tips Pilih Semangka

Ahad, Oktober 11, 2020

Entri ini sebenarnya lebih kepada untuk diri sendiri. Sudah banyak kali saya jumpa tips memilih tembikai. (Di seberang mereka panggil semangka 😊) Banyak kalilah lalu-lalang di timeline Facebook dan Instagram. Rasanya dah puas saya screen shot,  konon-konon sebagai panduan bila nak membeli tembikai. Faham-faham sahajalah, tiada apa yang lebih mengecewakan (apabila membeli tembikai) dari dapat tembikai tawar! 😂

Masalahnya, apabila tiba masa nak memilih tembikai, mulalah saya kelam-kabut tak jumpa pula gambar yang diperlukan. Aishhh, mana nak jumpa, gambar-gambar di galeri foto telefon saya ada ribu-riban! Semua benda nak save, semua nak screen shot.

Makanya, kita simpan di blog. Untuk rujukan saya, pada masa yang sama dapat kongsi dengan kalian sekali. Inilah dia ciri-ciri pada tembikai untuk kita scrutinize supaya dapat pilih  yang masak, manis dan juicy. Kita perhatikan bentuk buah dan perbezaan warna pada kulit.