Jualan Black Friday & Cyber Monday di E-Sentral

Jumaat, November 27, 2020

 Assalamualaikum. Hai semua! 👋

Kalian gemar membaca? Ingin dapatkan e-book menarik dengan harga terbaik? Kunjungi portal e-book E-Sentral segera. Bermula hari ini, Jumaat, 27 November sehinggalah Isnin, 30 November 2020, E-Sentral mengadakan Jualan Black Friday & Cyber Monday. Banyak buku yang ditawarkan dengan potongan harga antara 10% sehingga 30%.

Bersempena dengan jualan ini, ada potongan 10% untuk pembelian ‘Lelaki Langit Bumi’ saya di E-Sentral. Bagi penggemar novel romantik, bolehlah cuba baca LLB. Di sini saya sertakan sedikit cuplikan khusus buat kalian.



Tunggu apa lagi? Selain ‘Lelaki Langit Bumi', ada banyak buku pelbagai genre dengan potongan harga hebat di sana. Inilah masanya untuk tambah koleksi peribadi dan dapatkan karya penulis kegemaran kalian.

Jika tidak beli untuk diri sendiri, kalian boleh juga hadiahkan e-book ini kepada yang tersayang atau teman-teman ulat buku. Mudah sahaja. Di bawah ini saya tunjukkan caranya.

Resepi Sandwic Kacang Kuda

Khamis, November 26, 2020

Assalamualaikum. 

Tercari-cari menu menarik untuk dicuba? Apa kata kalian pertimbangkan sandwic kacang kuda saya ini. 

Sebut tentang kacang kuda (turut dikenali dengan nama chickpeas dan garbanzo beans), ini merupakan antara bahan yang tidak putus bekalannya dalam pantri saya. Macam-macam resepi yang boleh diolah dengan kacang ini. Hidangan India, Timur Tengah, Mexico, bergantung pada selera.

Selain itu, kacang kuda sangat sesuai untuk yang sedang berdiet atau jaga pemakanan. Terutama sekali bagi yang amalkan diet suku suku separuh atau clean eating. Kandungan indeks glisemiknya rendah, jadi tidak akan spike kandungan gula dalam darah malah buat kita rasa lebih kenyang. 

Saya selalu rebus kacang kuda untuk dijadikan snek antara waktu makan. Daripada kita makan chips dan jajan yang bukan-bukan, baiklah nikmati kacang kuda rebus. Craving satisfied, pengambilan kalori harian pun tidak terbabas 😆.

Resepi sandwic kacang kuda di bawah ini lazimnya jadi menu sarapan saya. Saya buat yang simple sahaja. Cuma sesekali jika inginkan kelainan, barulah ditambah rempah dan ramuan tertentu untuk imitate rasa ala ala mexican food.


Buat Roti Canai Tanpa Perlu Tebar

Rabu, November 25, 2020

Assalamu'alaikum. Hai semua! 

Hari ini bersiaran dari dapur. Kita buat roti canai. Saya tidak pandai bab tebar-tebar roti ini. Jika kalian seperti saya, usah bimbang. Kita buat versi roti canai tanpa perlu tebar. Mudah dan hasilnya tetap umphh! Melalui entri ini, saya kongsikan secara ringkas ya bahan dan cara pembuatannya. 

Resepi Roti Canai

Bahan-bahan yang diperlukan:

300g tepung gandum

1 biji telur gred A

50ml minyak masak

150ml air suam

1 sudu teh gula

1/2 sudu teh garam

mentega/marjerin/mentega bawang putih secukupnya

parutan keju secukupnya


1 sudu besar tepung gandum (untuk digunakan ketika menguli doh)

minyak masak secukupnya (untuk rendam dan rehatkan doh)




Langkah-langkah penyediaan:
  1. Satukan tepung gandum, gula dan garam di dalam sebuah mangkuk sederhana besar. Gaul rata.
  2. Pukul telur bersama air suam dan minyak. Tuangkan ke dalam tepung.
  3. Gaul dengan spatula atau tangan sehingga menjadi doh. 
  4. Pindahkan doh ke atas permukaan rata yang telah ditabur dengan sedikit tepung gandum. Uli doh menggunakan bahagian bawah telapak tangan hingga tekstur doh tidak lagi melekat di tangan.
  5. Bahagikan doh kepada bahagian-bahagian kecil.
  6. Masukkan minyak masak ke dalam mangkuk, agak-agak sahaja biar cukup untuk saluti doh.
  7. Rendam doh di dalam minyak dan rehatkan selama satu jam.
Saya suka roti canai yang nipis. Jadi, satu adunan ini saya bahagikan kepada dua belas bahagian. Jika kalian ingin portion yang lebih besar dan tebal, bahagikan doh kepada 8 bahagian. 

Nasi Goreng Sardin Cili Api

Isnin, November 23, 2020

Nasi Goreng Sardin Cili Api ini merupakan hidangan yang saya buat menggunakan leftover meal malam sebelumnya. Ada dua ketul ikan sardin lebihan sambal yang dimakan dengan nasi lemak. Nasi lemak dan sambal dah habis, jadi ikannya kita proses jadi juadah lain.

Kebetulan ada nasi dingin kelmarin. Tiba-tiba terlintas di kepala nak makan nasi goreng sardin. Di rumah ni, jarang masak sardin. Buat apabila teringin sahaja. Jadi, alang-alang bahan-bahan dah ada tu, mari kita goreng!


Nasi goreng ikan sardin saya. Nampak tak cebisan-cebisan ikan sardin yang meriah ‘berdakap mesra’ dengan nasi tu? 😂 Lebih terangkat apabila suapan tu ada hirisan cili api sekali.