Buat Karipap Air Fryer
Isnin, Ogos 02, 2021
Minggu lepas, saya buat karipap air fryer. Tiba-tiba teringin hendak makan karipap. Dah teringin tu kenalah usaha untuk buat, kan? Alhamdulillah, bahan-bahan asas semua ada.
Projek buat karipap pun bermula. Tetapi, jangan salah faham ya. Bukan semua proses pembuatannya menggunakan air fryer. Inti karipap saya buat seperti biasa dalam kuali. Cuma bab goreng karipap tu sahaja guna air fryer.
Untuk inti karipap, saya buat main agak-agak sahaja. Kentangnya saya rebus dan lenyek terlebih dahulu sebelum dimasak dengan rempah kari dan bahan-bahan lain. Dahulu, di kawasan perumahan kami, ada orang jual karipap inti lenyek ni. Saya dan adik-beradik memang suka sangat beli dan makan panas-panas.
Kulit karipap pula saya guna resepi di bawah. Tetapi, saya buat setengah adunan sahaja. Dapatlah dalam 24 - 26 biji.
Resepi Kulit Karipap
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 500g tepung gandum
- 2 sudu makan mentega
- 1/4 sudu teh garam
- 1/2 cawan minyak masak
- 1 cawan air dingin
Langkah penyediaan:
- Mula-mula, satukan tepung gandum dan garam. Gaul sekata.
- Panaskan minyak masak. Setelah panas, masukkan mentega supaya turut cair bersama minyak masak.
- Tuangkan minyak dan mentaga cair ke dalam tepung dan gaul dengan garpu sehingga tekstur menjadi seperti serbuk roti.
- Sesudah itu, masukkan air dingin (air sejuk dari peti sejuk) sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. Saya akan biarkan doh rehat dalam lebih kurang satu jam. Sementara itu saya siapkan intinya. 😊
Proses mengelim karipap |