Untuk Mac yang Penuh Perisa seperti Biskut Mentega

Selasa, Mac 01, 2022

Assalamualaikum.

Salam 1 Mac. Satu lagi bulan baharu yang bakal kita semua tempuh. Semoga setiap hari yang akan dilalui penuh warna, penuh perisa dan tidak dibayangi perkara-perkara negatif. Saya doakan kalian sentiasa dilindungi Allah, dijauhi dari jangkitan wabak, penyakit dan musibah. Khuatir juga apabila melihat semakin ramai orang keliling yang positif Covid. Apapun, jagalah diri masing-masing sebaik mungkin!

Ada siapa-siapa sambut hari lahir bulan ini? Untuk Mac, saya perlu siapkan 17 keping kad hari lahir. Tujuh keping tempahan dari orang manakala selebihnya saya ingin hantar kepada keluarga dan kenalan. Ramai juga orang yang saya kenal lahir bulan tiga. Cekengah pun salah seorang March babies.


Buat Honey Butter Biscuits

Pagi ini saya semangat memulakan  hari. Setelah sarapan, duduk menghadap kerja dengan senyum lebar di bibir. Sebab apa? Sebab dari dapur ada aroma semerbak yang mengitari ruang rumah. Saya bakar biskut mentega madu (honey butter biscuits) untuk fika.


Lihat: Resepi Honey Butter Biscuits ala Texas Chicken


Dengar 'ting' bunyi oven, terus bergegas bancuh kopi. Biskut mentega bermadu sedap dinikmati panas-panas. Makan sambil hirup kopi. Kopi saya hari ini pakai susu badam yang saya buat sendiri. 😎


Teman mulut untuk sambung kerja 😊

Chords Tumpang Lalu - Tomok feat Kilafairy (OST Tumpang Lalu Bang)

Isnin, Februari 28, 2022

Lagu Tumpang Lalu nyanyian Tomok dan Kilafairy ini merupakan salah satu daripada runut bunyi untuk drama Tumpang Lalu Bang yang mula ditayangkan awal Februari. 

Saya tidak ikuti drama tersebut tetapi beberapa kali juga dengar lagu ini. Comel pulak 😊 Easy chords Tumpang Lalu di bawah ya. Selamat berdendang!


Kord Gitar From FAMF Tower



Kord Gitar dan Lirik Tumpang Lalu - Tomok feat Kilafairy (OST Tumpang Lalu Bang)



[Intro]

Am

Am Em
Kali pertama bersua
Dm Am F
ku terus jatuh cinta kepadamu
G C
rindukan dirimu

Kek-kek Sambut Hari Tua

Jumaat, Februari 25, 2022

Assalamualaikum.

Jumaat lepas, hari lahir saya. Sambut kecil-kecil sahaja. Tahun ini kami tidak cukup kuorum. Adik lelaki dan adik ipar saya tiada di Malaysia. Jadi hujung minggu tu balik kampung sekejap jumpa Cekebon dan Cekengah, makan-makan di sana.

Alhamdulillah, tahun ni dapat beberapa biji kek hari lahir. Semua sedap! Saya kongsi di sini mana tahu kalian boleh cuba untuk makan-makan atau keraian istimewa pada masa akan datang.


From Dubai with Love

Kek pertama saya kiriman orang jauh. Kendatipun tiada di Malaysia buat masa ini, adik ipar saya hantar kejutan kek hari lahir!

Valrhona Caraibe Hazelnut Praline

Labu Bakar untuk Minum Petang

Rabu, Februari 23, 2022

Assalamualaikum.

Ada lebihan buah labu di dapur. Pada mulanya saya ingin sediakan jejari labu (pumpkin fries) untuk minum petang semalam. Biasa buat labu goreng atau cucur labu jadi kali ini ingin tukar selera. 

Lihat juga: Resepi Labu Goreng

Masalahnya, sewaktu memotong buah labu saya rasa sukar pula hendak dapatkan potongan lurus memanjang yang cantik seperti fries. Sudahnya, saya hiris nipis sahaja labu tersebut. 

Sesudah kulit labu dikopek dan dibelah, saya bersihkan labu dan rendam di dalam air. Saya cuma rendam sekitar tiga hingga ke empat jam. Proses ini bertujuan untuk membuang kanji pada labu supaya bahagian luar labu yang dibakar atau digoreng akan jadi rangup. Jika hendak buat fries menggunakan ubi kentang atau keledek pun disarankan rendam potongan ubi terlebih dahulu untuk mendapatkan hasil terbaik.

Setelah direndam, tuskan air dan keringkan potongan labu menggunakan tisu atau tuala dapur. Seterusnya, apabila labu sudah betul-betul kering, lumurkan labu dengan bahan-bahan berikut:


Bahan-bahan perasa untuk labu bakar atau labu panggang

  • 1 - 2 sudu besar minyak sayuran
  • 1/2 - 1 sudu teh oregano kering
  • 1/2 - 1 sudu teh chilli flakes sesuai selera
  • sedikit serbuk lada putih
  • garam secukup rasa


Saya hanya guna lima bahan di atas. Kiranya hidangan ini bergantung kepada kekuatan herba oregano, chilli flakes dan rasa asli labu itu sendiri. Sukatan bahan-bahannya agak-agak sahaja. Tengoklah banyak mana labu yang kita gunakan. Rasa tak cukup, tambah lagi apa yang perlu. Bimbang terlebih, kurangkan atau letak sedikit dahulu.

Selain itu, boleh pelbagaikan perasa labu bakar ikut cita rasa masing-masing. Antara pilihan lain yang boleh saya sarankan ialah serbuk bawang putih, serbuk buah pala, serbuk kayu manis dan herba lain seperti thyme atau parsley. Ada sesetengah orang turut gaulkan labu dengan sedikit gula untuk rasa yang lebih manis. Bagi saya tidak perlu kerana kemanisan labu itu sendiri sudah memadai.


Masa untuk membakar labu

Sesudah kedua-dua sisi labu dilumurkan dengan bahan-bahan perasa seratanya, susun hirisan labu di atas dulang pembakar. Waktu untuk membakar!

Beratur hendak masuk oven 😊