Nasi Goreng Sambal Hijau

Ahad, Ogos 28, 2011


Ini sebenarnya juadah sahur yang aku masak minggu lepas. Itu yang 'sugul' dan serba simple aja presentationnya. Kebetulan ibu tidur rumah nenek temankan aku dan Angah. So, ngantuk pun kenalah bangun prepare something untuk jantung hati aku yang seorang ni. Setakat aku ngan Angah atau aku ngan Dah, sahur style koboi je (erk...koboi bersahur ke in the first place?).

Buka peti ais -- selongkar apa yang patut. Ada ayam panggang lebih buka malam sebelumnya - aku siat-siat untuk buat rencah. Jumpa pulak balance sambal hijau dua tiga hari lepas. Alhamdulillah, mudah kerja aku. Kelentung kelentang kelentung kelentang! Siappp!!

Haa...ini resepinya. Makan memang boleh terbukak mata!

Sediakan sambal hijau dahulu:

  • 1 - 2 labu bawang besar (potong dadu)
  • 4 - 5 ulas bawang putih (mayang)
  • 6 batang cili hijau dan 5 batang cili api (cili ni ikut citarasa masing-masing - boleh tumbuk/blend saja)
  • 1 keping asam keping
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis


  1. Panaskan kuali. Masukkan 2 ke 3 sudu minyak. Tumis bawang merah, diikuti dengan bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan cili hijau dan cili api. Tumis hingga garing. Masukkan asam keping. Perisakan dengan garam. Hasilnya sepatutnya jadi macam sambal berlada hijau. (Kalau sambal hijau berlebih atau terlalu banyak untuk nasi yang hendak digoreng, jangan guna semua. Simpan selebihnya dalam peti ais).


Bahan-bahan untuk Nasi Goreng:
Nasi putih
Daging ayam yang dipotong kecil-kecil (Aku guna ayam panggang lebih dan siat-siatkan sahaja).
Daun sup (racik halus)
Serbuk kunyit
Garam (tak perlukan banyak sebab sambal hijau sudah ada garamnya)


  1. Panaskan kuali. Masukkan sambal hijau ikut citarasa. Tumis sekejap hingga sambal betul-betul garing. Siapa yang suka bawang lebih, bolehlah masukkan 1 labu bawang merah yang didadu dan tumiskan bersama sambal.
  2. Masukkan ayam. Gaulkan.
  3. Kemudian masukkan nasi putih. Taburkan sedikit serbuk kunyit. Gaul nasi hingga sebati. Biar sekejap atas kuali.
  4. Masukkan daun sup yang telah diracik. Tambah garam jika perlu. 
  5. Sedia untuk dihidang.


Resepi Biskut Badam Lemak

Jumaat, Ogos 26, 2011

Resepi Biskut Badam Lemak | Resepi ini sebenarnya sudah lama ada dalam simpanan koleksi resepi kuih raya. Sebelum ini memang tidak pernah sempat untuk cuba. Jadi, untuk raya tahun ini, kebetulan saya ada lebihan tepung biskut Marie di rumah, saya buatlah satu adunan. Sedap sangat! Rasa lemak biskut Marie tu yang menjadikan biskut ini lebih sedap. Rangup pun rangup. Ditambah pula dengan aroma parutan kulit lemon... memang pasti makan berulang-ulang punyalah!


Bersiap sedia tunggu giliran untuk masuk oven.


Resepi Biskut Badam Lemak

Bahan-bahan yang diperlukan:

Bahan A

  • 150g mentega
  • 120g gula icing
  • 1 sudu teh esen vanila

Bahan B

  • 60g serbuk badam
  • 60g tepung biskut marie
  • 200g tepung naik sendiri
  • 20-25g almond nibs/badam kisar
  • 1 sudu besar parutan kulit lemon

Bahan C

  • Putih telur
  • badam cincang (almond slivers)
  • Gula Hiasan - Hundreds and Thousands


Cara-cara :
  1. Krimkan bahan A hingga gebu dan berkrim.  Masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang boleh diterap.
  2. Terap dengan acuan. Susunkan di atas dulang pembakar. Sapu sedikit putih telur di atas permukaan biskut. Letakkan badam cincang dan taburkan sedikit hundreds and thousands.
  3. Bakar biskut pada suhu 160 darjah celcius selama 20-25 minit.


Semasa bakar biskut, semerbak bau lemon memenuhi ruang dapur. Selamat mencuba! Oh, sorry tak sempat ambil gambar biskut apabila dah siap. Tergesa-gesa nak masukkan dalam balang untuk bawa balik kampung. 

Kerabu Kubis Merah

Jumaat, Ogos 19, 2011


Senang saja nak buat kerabu ni. Rasanya pun sedap. Tapi sorryla, tak sempat nak capture gambarnya :)

Bahan-bahan:

  • 3 batang serai *
  • 1 batang bunga kantan *
  • 1 ikat daun ketumbar *
  • 1 ikat daun sup *
  • 1 biji bawang besar (dihiris bulat-bulat)
  • 1 inci halia (dipotong memanjang)
  • 5-7 biji cili padi (dipotong menyerong)
  • 2 - 3 sudu besar sos ikan (ikut citarasa)
  • sedikit jus perahan lemon (ikut citarasa)
  • satu sudu teh parutan kulit lemon
  • 100 - 150g ayam goreng/rebus/ nugget ayam
  • 1/2 biji kubis merah (hiris nipis)
  • garam secukup rasa


Cara-cara:

  1. Hiris nipis semua bahan yang bertanda (*). Masukkan ke dalam mangkuk salad.
  2. Masukkan semua bahan yang lain - bawang, halia, cili padi, ayam dan kubis.
  3. Tuangkan sos ikan, perahan jus lemon, parutan kulit lemon dan perisakan dengan garam.
  4. Gaul hingga semuanya sekata dan hidangkan.


Bedak Puteri Naga

Isnin, Ogos 15, 2011

"Awak tolong ambil bedak puteri naga saya sekali, tau!" Aku sempat pesan pada Dah sebelum letak telefon.

"Bedak puteri naga?" Laju je seorang teman bertanya dengan muka sedikit confuse. Mungkin pelik benar nama bedak tu di pendengarannya. Hahaha memang pelik pun. Ada ke puteri naga? Produk baru ke?

Sebenarnya bedak yang aku maksudkan ialah Johnson's Cooling Powder with Honeysuckle Extracts.



Aku je yang panggil Bedak Puteri Naga. Sebenarnya, it has something to do with the advertisement of this powder masa mula-mula keluar dulu. Kononnya little girl ni digambarkan sebagai puteri yang keluar bermain  dan bertukar jadi naga disebabkan bahang cahaya matahari.  So, the next day, apabila puteri dah pakai bedak ni, barulah puteri rasa selesa dan terus bermain sepanjang hari. Tak jadi naga lagi! :)

Bedak ni bukan sahaja sesuai untuk anak-anak yang nak keluar bermain. Aku suka pakai bedak ni bila kulit kena ruam atau gatal-gatal. Kulit aku ni jenis cepat kena alahan. Kalau jerebu atau terdedah kepada udara yang kotor, mulalah naik ruam. Salah makan, naik ruam. Kalau cuaca panas sangat, naik ruam atau gatal-gatal. Mengalahkan budak kecil.

Satu hari aku tergerak nak beli bedak ni. Tertarik sebab ada honeysuckle extracts. Bila cuba pakai serasi pula. Baunya sedap dan tak terlalu kuat (takdelah setiap kali kena ruam bau aku macam baby masam heheh). Teksture bedak pun lembut. Apa yang penting cooling effectnya amat sesuai untuk budak-budak (atau dalam kategori aku mak budak) yang sering alami gatal-gatal kulit atau ruam.

Bedak Puteri Naga berbaloi-baloi!!