728 x 90

Isnin, 9 November 2009

Aku & Beg Tesco

Sekarang ini mana-mana kita pergi, kita akan nampak pelbagai cara yang diambil oleh badan/pihak tertentu untuk wujudkan 'awareness' dalam kalangan masyarakat supaya cintakan alam sekitar (atau lebih tepat lagi selamatkan bumi!). Salah satu daripadanya - guna semula. Misalnya di hospital, (di bahagian Farmasi khususnya), para pesakit tidak lagi dibekalkan dengan plastik untuk mengisi ubat-ubatan mereka sebaliknya digalakkan untuk bawa beg plastik@beg sendiri dari rumah. Hehehe ibu ada beberapa beg sederhana kecil yang dikhususkan untuk 'transport' ubat-ubat balik dari farmasi :) selalu bila nak ambil ubat, dia hulur je kat pharmacist bertugas untuk masukkan ubat-ubat dia.

Pusat-pusat membeli belah pula muncul dengan aneka 'design' beg pakai semula (reusable shopping bag) untuk menanam 'semangat hijau' dalam diri pengguna. Macam-macam jenis + kualiti. Cuma perlu pilih mana yang berkenan di hati! Dalam banyak-banyak beg guna semula, aku paling suka dengan beg Tesco. Beg ni 'spacious' (boleh letak BANYAK barang), dibuat daripada tali jut dan tahan lama. Design comel+cute sangat! Harganya pun murah - RM6.99. Then, kalau pergi shopping kat Tesco dan kita bawa beg ni, kita akan dapat 2 green points untuk Clubcard (ala - ala insentif sebab bawak beg sendiri so kita tak perlu guna plastik).

Ini dia beg aku, yang ada kumbang-kumbang merayap tuh. Comel kan?
Gambar diambil dari laman web rasmi Tesco Malaysia :) .

Sejak aku beli beg ni, aku dah angkut banyak benda. Buku-buku, baju, barang-barang rumah. Semua benda yang muat aku 'pundatkan' dalam beg tu. Chucky selalu pelik,"Mana barang-barang awak?" Sumbat dalam beg Tesco! Yang menarik tentang beg ini, tali pemegangnya selesa untuk dipakai walaupun ketika tu kita bawa barang yang banyak+berat!

Sekarang ni aku tengah sibuk cari beg Tesco yang didesign oleh Rizalman Ibrahim pula. Katanya bulan Oktober dah jual. Tak nampak pun! Ke aku yang tak perasan? Semalam pergi Tesco, tergesa-gesa nak pergi toilet lupa pulak nak cari beg tesco tu. Cari lain kali lah.

3 ulasan:

  1. Emon,still happy+suka senyum cam dulu ker?

    BalasPadam
  2. Nur Insyihah saifuddin20 November 2009 4:22 PTG

    Hola kak!makin aktif jadik blogger nampak.bak kata bibik...BLOJJER...ngeh3

    BalasPadam
  3. sesuai sgt bawak pegi mall pada hari sabtu...hari no plastic bag pls :-)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...