Sambal ni mudah sangat! Bagi yang suka makan pedas-pedas, pasti akan kena dengan selera kalian. Senang sangat nak disediakan sebab kita hanya perlu gaul rata semua bahan. Saya di rumah, apabila teringan hendak makan pedas dan hari itu bukan menu sambal, memang akan buat sambal minyak ni. Buat jentik selera. Bertambah-tambah makan dibuatnya!
Resepi Sambal Minyak Bali
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 15 - 20 tangkai cili padi (potong halus)
- 1 labu bawang merah (potong dadu)
- 2 - 3 sudu besar minyak kelapa. Guna minyak kelapa baru autentik. Jika tiada, gunakan minyak masak lain seperti minyak canola atau minyak bunga matahari. Tidak disarankan guna minyak zaitun sebab nanti lari pula rasanya.
- secubit garam
Cara penyediaan:
Gaul rata semua bahan di atas dan perasakan dengan garam. Boleh makan dengan nasi panas bersama lauk-pauk lain atau hidangkan bersama nasi goreng atau bihun goreng.
Boleg juga cuba resepi ini - Sambal Matah Bali. Yang ini memang betul-betul sambal Bali autentik!
Selamat Mencuba!
jadi terliur wana dibuatnya kak..huhu..
BalasPadam