NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.


Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat saya menulis entri ini, #lelakilangitbumi dah ada 20 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada #lelakilangitbumi? Baca #lelakilangitbumi dan pilih watak kegemaran anda --> #teamdiha atau #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam #lelakilangitbumi kelak.


Sabtu, 1 Mac 2014

Kerabu Kaki Ayam

Ni menu beberapa hari lepas, time diri ni terasa malaaaasssss sangat nak masak. Kebetulan ada kenalan ibu hantar lauk yang boleh jadi main dish.So tanpa fikir panjang saya pun buatlah Kerabu Kaki Ayam :)


Mula-mula saya rebus kaki ayam dengan beberapa asam keping untuk buat stok. Sambil tu, potong dadu/hiris halus-halus bawang besar, cili api, tomato dan serai. Nak lagi sedap masukkan sekali kacang panjang dan bunga kantan. Saya tak letak sebab bahan-bahan tu tak ada dalam stok. 

Bila kaki ayam dah empuk, masukkan kaki ayam dan stoknya ke dalam mangkuk. Masukkan bahan-bahan yang dah didadu/dihiris. Perasakan dengan sedikit sos ikan (kalau tak ada dengan garam pun boleh) dan perahan limau kasturi. Once rasa dah OK, taburkan hirisan daun limau.

*Air rebusan stok yang lebih, jangan buang. Simpan dalam peti sejuk/freezer. Boleh guna untuk masak hidangan lain.

5 ulasan:

  1. wah.. nampak sedap tu.. boleh mencuba nanti.. :D

    BalasPadam
  2. Thank u sebab share farrah.. nak cuba buat lah.. actually dah lama saya cari resipi ni.. tq tq tq

    BalasPadam
  3. noted.. cmni cara buat dia ye..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...