728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Rabu, 17 September 2014

Kepak Ayam BBQ Mudah


Untuk 'Treat For One', saya nak share resepi super simple Ayam BBQ Mudah. Hehehe,.. mana tak mudahnya, pakai sos BBQ yang ready made. OK, yang ini Hunt's Honey Hickory BBQ Sauce. A bit manis bagi saya tapi sedapppp!

So, apa yang perlu dilakukan,...lumur ayam yang hendak dipanggang dengan sos BBQ tadi. Then, masukkan dalam oven (Panaskan dahulu lebih kurang 15 minit pada suhu 210-230 darjah celcius - bergantung pada oven masing-masing ye). Panggang selama 10 minit. Kemudian, keluarkan dari oven. Terbalikkan ayam. Sapu satu lagi lapisan sos dan panggang selama sepuluh hingga lima belas minit. Sedia untuk dimakan!

Sos BBQ seperti ini ada macam-macam jenis dan perasa di pasaran. Julat harga antara RM8 - RM13 sebotol, bergantung pada jenama. Belilah sebotol buat stok. Time terasa nak makan tapi malas nak prepare meal yang proper,...boleh cuba kepak ayam BBQ ni :)


14 ulasan:

  1. Idah pun ada stok sauce cenggitu... cap heinz... tapi prefer buat sendiri lagi sedap kot... :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. heinz punya pun sedap kan, idah.
      saya masalahnya mentara nak buat sos sendiri, saya dah pergi makan benda lain :) tak sabo

      Padam
  2. Haha sy suka tengok resipi senang2 mcm ni. Kalo lepas kak farrah masak pastu kasi kt sy sikit lg suka :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. bisa diatur! tapi budak kena pindah address dok sebelah umah akak.

      Padam
  3. haha. senang gila ada sos gini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. senang, dik. sesuai utk orang malas cam akak ni ha :)

      Padam
  4. memang mudah sekarang ni.. dah banyak jugak jenama lain yang ada jual sos utk BBQ mcm ni.. memudahkan dan sangat2 membantu lagi2 kalau isteri yang bekerja.. :)

    BalasPadam
  5. ohhh...mudah sgt...perlu pergi cari Oven dulu nih :-)

    BalasPadam
  6. Thanx k.Farrah.
    Aahlah, senang.
    Good idea nanti saya grab 1 ea..

    BalasPadam
  7. nanti nk cuba la sos ni.. raya selalunya baru buat BBQ. huhu

    BalasPadam
  8. Cuba jgn tak cuba :) sos ni sesuai klu tetiba kita decide nak buat BBQ. Tak perlu ambil masa utk prepare sos + bahan perap

    BalasPadam
  9. I like kepak ayam.. yeayyy.. nak try...

    BalasPadam
    Balasan
    1. haaa, kalau dah suka kepak ayam,...wajibbb cuba! :)

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...