728 x 90

Selasa, 18 November 2014

Boleh lagi atau Hukum Buang?

Awal tahun yang lalu saya ada kongsikan tips untuk menguji tahap kesegaran telur (lihat di sini), tetapi tiada sebarang rajah/gambar yang boleh dijadikan panduan. Found this! 

Sumber Imej - Perkongsian di Pinterest

Harap-harap bermanfaat :)  Tips ni amat membantu untuk kita kenal pasti yang mana masih edible dengan yang tidak. Ingat ya, kalau dah terapung, hukumnya BUANG!



40 ulasan:

  1. tak dpt bukak gamba lah kak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. entah lah kak. setting laptop ke entah mne2 lah tuu. tp nmpk je gamba dekat desbot tu..

      Padam
    2. arini bukak dah boleh, hihi
      Akak, pinterest tu ade ape je? Tak paham dengan pinterest tu..

      Padam
    3. Oh, Nur! Trust akak ni! Pergi buka akaun pinterest sekarang. U will smile,...broadly!

      Padam
  2. thanx kongsi tips ni kak farah..memang sangat berguna sebab wana ni memang hari-hari gunakan telur :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak rasa Wana tak ada masalah telur busuk sebab baking tiap2 hari. Macam akak ni, telur tu sampai dah tak ingat bila beli. Tu kena check dulu sebelum guna.

      Padam
  3. Telur kalau dah terapung maksudnya dah BUSUK!!!

    BalasPadam
  4. kekeke tak pernah test. selalu maaaain tibai goreng aje :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pernah terkena rebus telur yg dah busuk...huhuhu tu yg serik tu :)

      Padam
    2. aaaauch. tapi CT pernah pecahkan telur yang paruh anak ayam dah ade >.< ooooemgi itu nightmare.

      Padam
    3. Ohh memang nightmare! Kalau akak jumpa telur camtu, confirm akan buka langkah dan lari ibarat anak hippo tak cukup tanah eeiiiiiI!

      Padam
  5. boleh try test la camni. tapi macam sayang pulak nak buang. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak payah sayang, Cik Fafa. Kalau terapung tu dah rosak namanya. Tak edible dah :)

      Padam
  6. Telur terapung tu selalunya meletup-letup masa goreng...maknanya dah masuk angin...Bagi Acik yang membaking ni, memang tak sempat la nak terapung...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa, Acik ngan Wana memang takkan ada masalah telur terapung kan,..
      Dah tiap-tiap hari buat kek :)

      Padam
    2. hahaha.. kalau Acik, laju je telur tu kan.. =)



      Padam
    3. Memang tak sempat nak terapung lah :)

      Padam
  7. baru mama tahu bila baca entri ni.. harus semak sebelum digunakan nih nampaknya..
    Mama Niza

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau baru2 beli tak apa, mama. Tapi kalau dah lama telur tu dalam stok kita,...memang kena check gamaknya :)

      Padam
  8. Kalau yg dah terapung tu konfem dah ada bau macam kurang enak kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes,...itu kategori tembelang dah tu...

      Padam
  9. Tak dapat bukak gambar farah tu. Tapi kak anim dapat agak. So, nak cek telur masih elok ke tak rendam dalam air. Kalau terapung, busuk eh. Thank you farah for sharing this tips!

    BalasPadam
  10. tak pernah test pulak telur ni. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau yakin telur masih fresh tak apa :)

      Padam
  11. Aah. Ada baca entri tu.
    Tapi, tak buat pulak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pe, lepas ni kalau ada status telur yg diragui dah boleh check dah,..

      Padam
  12. pernah juga baca tips ni..tapi tak pratikkan langsung..huhu.. bau telur dah semacam terus buang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohhh, hidung akak sensor kurang. So, kena guna cara ni :)

      Padam
  13. nice sharing kak. nt bole cuba ^^

    BalasPadam
  14. saya pernah nampak gak gmbar ni dulu tapi x pernah try lak...

    BalasPadam
  15. Oooo nnt kalau letak dlm air teloq timbul kasi buang jela ye kak farrah.... nice tips

    BalasPadam
  16. uh baru tahun nak check macam mana, tapi yelur kat rumah yana sekelip mata je hilang hahahha

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...