Khamis, 18 Disember 2014

Cara Mudah untuk Pilih Font (Senang jer,...)

Kebiasaannya apabila saya nak buat bahan mengajar, kad atau scrapbook, saya akan berdepan dengan masalah nak memilih font. Jenuh nak tengok satu-satu font apa yang cantik, font mana yang sesuai. Klik sana, klik sini, cuba yang ini, cuba yang itu...Last-last berpinar mata dibuatnya! Itu belum tentu puas hati lagi dengan font yang dipilih.

Saya jumpa satu laman yang sangat berguna. Wordmark.it. Laman ini akan load semua fonts yang kita ada supaya kita dapat lihat, bandingkan dan pilih yang paling sesuai! Bagaimana? OK. Klik pada pautan ini - Wordmark.it

Laman wordmark



Apa yang perlu dibuat, taiplah perkataan/phrase yang kalian mahu pada ruangan yang disediakan. (Dekat bar hitam yang ada perkataan 'wordmark' tu). Untuk entri ni, saya tunjuk contoh guna 'From FAMF Tower'. Dah? Kemudian, klik 'load fonts'.

Dah mula load jenis-jenis fonts. Di bawah setiap display dinyatakan nama font.
...dan lagi.
...dan lagi

Haaa,..apabila semua fonts terpapar begini, senanglah kerja kita. Pandang-pandang, jeling-jeling dan pilihlah yang mana satu jadi idaman kalbu :) Sesuai sangat untuk yang suka edit-edit blog, buat artwork yang melibatkan macam-macam fonts. Mudah kan?! Senang jer,...

Psst! Ada banyak lagi settings pada laman ni untuk digodek-godek. Selamat Mencuba :)

55 ulasan:

  1. bagus share... senang la nnt saya nk buat props..cari tulisan yg ok

    BalasPadam
  2. terima kasih share kak farah :)

    BalasPadam
  3. nice sharing kak!! memang berguna sangat untuk kita kalau nak edit blog kan.. lepas ni, dah boleh pergi sana..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes, jangan lupa bookmark. Mudah pun mudah. Dapat tengok sekali semua font kita :)

      Padam
  4. Ok Good Tips! Nanti SS boleh cuba... Memang selalu ada masalah pilih font...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa,..skrg dah tak susah lagi SS :)

      Padam
    2. Tu arr... Selalu tgk satu2 kat Da Font je... Juling bijik mata...

      Padam
    3. sama la mslh ana pon juling bijik mata dok jeling kat Da Font kihkihkih

      Padam
    4. Akak selalu gi Da Font nak 'import' font baru :)
      Yang ini utk display semua font dalam komputer kita. Sangat handy!

      Padam
  5. memang seronok bermain dengan font, tapi yelah kalau banyak sgt fening juga,thanks for sharing Farah, was here :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. u r most welcome, ana. thanks ye sudi dtg jengah sini :)

      Padam
  6. wah, good sharing!! di hati eyja klu buat apa2 yang menggunakan font besar suka pilih 'marker pen' hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Comel kan font tu :) Memang macam tulis pakai marker pen

      Padam
  7. terima kasih info yang sangat berguna kepada semua ..terasa nak kaji juga hal font ni

    BalasPadam
  8. Ye lah...
    Bagus k.Farrah share benda ni sebab saya pun naik juling kalau nak pilih font.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Juling kan...last2 akan pilih font yang kita biasa guna je ;)

      Padam
    2. Ermmm..memang ye pun..
      Taknak ambik risiko.

      Padam
  9. Good sharing !! eyja suka font 'marker pen' .

    BalasPadam
  10. betul laaa...sy pon selalu dalam dilema bila bab pilih font...nnti leh try gak nak wat mcm ni...hihihihhi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Deanna. Dilemanya bukan sikit-sikit...sampai pening kepala confuse nak pilih :)

      Padam
  11. boleh try nanti nie..good sharing farra

    BalasPadam
  12. good sharing.. thanks.. nanti boleh cuba godek sama..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yg ini lebih convenient sebab kita dapat tengok display semua fonts yang kita ada :)

      Padam
  13. terbaik kak farrah nice sharing

    BalasPadam
    Balasan
    1. aRz nanti kalau nak buat design birthday card utk office mate, leh guna ni :)

      Padam
  14. hahaha.. betul tu kak... kadang2 rasa, macam yang ni best lah.. tapi, tak pa lah.. jalan dulu.. eventually bila nak yang tu balik, tapi dah lupa... terima kasih diatas tip yang amat berguna ini.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Firah. Akak selalu, dah puas cari, konfius sendiri! Last2 pilih je lah font yg familiar :)

      Padam
  15. wahh xde la juling mata nie nak pilih font..hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya Allah tak. Melainkan Anis sendirilah yang julingkan mata ;)

      Padam
  16. saya tau dafont ja. thanks sharing! ^_^

    BalasPadam
  17. mekaseh kak farah sharing ni! ana baru tau ni hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun baru tahu gak, Ana & rasa useful sangat utk mata berpinar akak nih :)

      Padam
  18. oh..paham2..
    jenuh juga nak cari satu2 font yang kita cuba,kalau guna website ni,semua font keluar, senang nak cari mana yg sesuai..

    BalasPadam
  19. oh first time dengar pasal website ni. saya selalu buka dafont je.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa lepas2 ni leh cuba guna wordmark pulak ;)

      Padam
  20. Banyak website pasal font ni. Pasni nak try la website yg akak tunjuk ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tapi yg ni khusu utk kita tengok fonts yang kita ada tau! Bukan utk download fonts baru :)

      Padam
  21. kalau kat phone CT guna apps typic tapi yang kak farrah share ni lebih advance le hehe lagi banyak fonts ada..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang ini lebih kepada nak memudahkan kita pilih fonts dalam koleksi kita, CT.
      Web ni akan display fonts yang ada dalam laptop/desktop kita, jadi kita dapat pilih mana yang sesuai :)

      Padam
  22. Balasan
    1. memang senang....akak siap save as pdf. so, bila nak buat kerja offline boleh senang nak refer :)

      Padam
  23. aha...bagus perkongsian ni..nanti sis nk try explore

    BalasPadam
  24. cantik2 font2 tu semua..bagus info kak farah..mana tau nanti tetiba nak cari font cantik2 boleh rujuk sini :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes,...gunakan web ni utk 'keluarkan' semua font yang kita ada. Senang nak pilih nanti :)

      Padam
  25. Font tebal tok tekap kt felt ade jugak ke kak farrah

    BalasPadam
  26. thanks share kak farrah..sangat memerlukan sekarang ni.. :-)

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...