728 x 90

Selasa, 3 Mac 2015

Tutorial Kraf Kertas - Google Inspired Birthday Card


Google Inspired Birthday Card

Selalunya apabila hari lahir kita tiba, Encik Google akan keluarkan paparan begini untuk wish kita. Jadi, beroleh inspirasi daripada itu, saya buatkan birthday card untuk Cekengah. Berminat nak buat kad sebegini?

OK, kalian perlukan:
  • Imej Google Search Happy Birthday. (Boleh save gambar di bawah.)


  • Imej keyboard laptop (Boleh save gambar di bawah.)
Credit


Cara-caranya:
  1. Cetak kedua-dua gambar di atas kad A4 berwarna putih. Potong kedua-dua imej tetapi pastikan lebar imej google dengan imej keyboard sama.
  2. Scoring menggunakan paper scorer.
  3. Score kad hitam/putih supaya menjadi 3 bahagian. (Baca mengenai scroring di sini.) Lipatkan bahagian kiri ke belakang (supaya kad boleh ditegakkan) dan bahagian kanan ke depan.
  4. Hias gambar kek Google dengan menggunakan crafts diamentes. Tulis dengan pen hitam dakwat basah/gel pen perincian seperti +Nama Penerima, Gmail & Images di bahagian atas sebelah kanan.
  5. Ambil jalur kertas putih (lebihan kad yang kita cetak tadi), tulis ucapan 'Happy Birthday' diikuti dengan nama penerima. Gunakan dimentional tape untuk tampal jalur kertas putih bagi mewujudkan efek timbul. 
  6. Tampal imej Google di bahagian tengah kad (secara melintang). Saya guna dimentional tape juga =). Kemudian, tampal keyboard pada bahagian sebelah kanan menggunakan glue tape.
  7. Siap dah kad berbentuk laptop dengan paparan skrin Google Search!

Selamat Mencuba!

Psstt!! Tag @faidamf di Instagram dengan sebarang hasil kreativiti yang anda buat berdasarkan tutorial-tutorial di blog ini. Gunakan hashtag #famftowercrafts. Anda mungkin layak memenangi hadiah istimewa daripada saya :) 

67 ulasan:

  1. Kreatifnyaaaa Kak Farrah! And bagus nya buat kad hari jadi. Saya sms atau whatsapp je :( Okay lepas ni kena bagi kad pula hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saja je Dilla,..buat isi masa lapang. Si penerima boleh simpan as a keepsake. Haaa,...lepas ni boleh bagi kad especially pada insan-insan istimewa in your life :)

      Padam
  2. Kat belah depan kad letak logo Apple... Hi Hi Hi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kann..baru nampak mahal..hihi

      Padam
    2. tempek buah apple je la.. hehe

      Padam
    3. Bernas idea SS tuh! Next card leh tempek. Syida, kalau dah letak buah apple jadinya kad google songsang hihihi tiba2 ada kebun epal lak kat situ ;)

      Padam
    4. kalau temek buah apple, maknanya dapat kad sekali boleh makan buah apple yang ditempek tuh..

      Padam
    5. Kalau begitu, kita kena buat kad tema bakul buah :)

      Padam
    6. wow.. cepat kak farrah create kad macam bakul plak.. hehe

      Padam
    7. hehehe abis laa macam2 idea dah ada nih..

      Padam
    8. Baik tepek pokok epal je... Apek jual epal pon boleh interframe... He He He...

      Padam
    9. jenuh nak usung pokok epal plak..

      Padam
    10. mana nk cari pokok apple kat Msia nih

      Padam
    11. kak JM : kena p travel dulu laa bawak balik sini pokok apple tuh.. hehehe..

      Padam
    12. make sure apple dah digigit separuh tau hehehe..
      kalo sbijik epel nanti nangis cekengah =P

      Padam
    13. nak gigit semua pon boleh...

      Padam
  3. kretip giler kak farrah...kite xpernah terpikir pon...cool idea & great tipps :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha ni idea saduran namanya. Leh cuba buat nanti :)

      Padam
  4. heheehe...simple n chantek...

    BalasPadam
  5. cantikkkk sgtt... sukaa.. :)

    BalasPadam
  6. Begitu details langkah2 yang k.Farrah ajarkan.
    Tak terjangkau akalku..hehe..
    K.Farrah, nak tengok hasilnya:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi gambor atas tu je yg ada, Shikin. Tu pun tak berapa clear. Patut akak ambil pandangan sisi sekali kan,... :)

      Padam
    2. cube la kak syikin..hihi

      Padam
    3. Hmmm tunggu je la Shikin ada masa terluang,..dapatlah dia apply crafty skills dia :)

      Padam
  7. kreatif nih.. tak terpikir nak buat kad sebegini.. boleh jadi idea baru untuk wish birthday kat orang lain..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yesss silakan silakan....spread the love :)

      Padam
    2. ok akan masuk dalam list..

      Padam
  8. kaknoor pun rasa nya tk begitu rajin macam farrah yg kreatif ni cantik kad tu lah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Noor rajin di dapur,..rajin berkebun... :)

      Padam
    2. Ye suka tengok hidangan kak Noor. Semua sedap-sedap!

      Padam
  9. berkad lagi.. pakai sms je la nak wish birthday.. tq for great idea kak farrah.. boleh jugak apply utk kad lain.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebab dah biasa pakai sms/.whatsapp, bila kita kasi kad jadi extra special :)

      Padam
    2. dulu masa sekolah dok bagi kad la kat kawan2.. pakat2 buat sendiri.. sampai sekarang simpan.. dah kelabu habis warna kertas pun.. kenangan..

      Padam
    3. Kad ada value... SMS? Phone masuk air... Bukan SMS je hilang... Phone pon jadi botol air... He He He...

      Padam
    4. hikhikhik setuju SS...setuju!

      Padam
    5. kalo wish sms/wasap..
      until one point delete jugak.. memori hilang..
      kalo kad macam ni ada sentimental value =)

      Padam
    6. Dapat kad dengan dapat sms, rasa dia berbeza.

      Padam
  10. Balasan
    1. Senang je nak buat, ezy. Meh le buat satu :)

      Padam
  11. WOW wow wooooo
    santeknye..
    menarik btl kad nie...
    tp klu ayu buat nnt jd ape tah agkny

    BalasPadam
  12. Cantiknya Kad tu..Kak Farrah memang kreatif :) Cantik sgt2!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasa-biasa aja, Cik Mimie. Yang penting bahan2 ada,..kita tepek2, tampal2 je :)

      Padam
    2. Kan? lagi satu.kerajinan..hehehe..

      Padam
    3. hehehe kalo CT susun dedua gambar dalam satu page then print..
      lipat dua =P

      Padam
    4. Ye kena rajin + minat ;)

      Padam
  13. tak terfikir selama ni..boleh buat sendiri..

    BalasPadam
    Balasan
    1. lagi senang & puas hati buat sendiri, AB :)

      Padam
  14. wah, comelnya kak birthday kalau buat macam tu kan kak..sangat menarik dan unik tau..suka3x ^_^

    BalasPadam
  15. kalau birthday saya terima kad camni dari akak komfem excited gilee siap joget lambak lagi #ehh hahaha

    BalasPadam
  16. okay, sangat lawa. hahahhaha. xde lak terfikir nak pakai google nya ha.. >.<

    BalasPadam
  17. sis JM mampu lihat je nak buat? x lah kot :-)

    BalasPadam
  18. kreatif betul kak farrah buat paper craft...jelesss tengok..hehe...
    kad yang dibuat sendiri ada sentimental value yang tinggi

    BalasPadam
  19. bergunaaa ni kakk. tapi kena guna ink yg banyak pulak. takpe, yg penting, dari hatii. hehe

    BalasPadam
  20. Oh my! Oh my! Comel gila :D

    BalasPadam
  21. nice tuto akak :) skrg setiap tahun buat blogger, google akan wish birthday :) bestnyaaa
    cantik dan simple

    BalasPadam
  22. Wahhh! Menarik nye., best nye. Saya teringin nak buat farrah sebab saya pun creatif gak.. hahahhaha(tepuk dahi).. tapi saya sangat2 dah tak ada masa skrang. Huhhhhu

    BalasPadam
  23. bila dapat kad macam ni rasa ada sentimental value.. masa zaman u memang slalu kawan2 kasi kad cute2 tulis tangan saja pun. tapi CT simpan sampai skarang.. CT value benda2 macam tu.. bila baca balik
    tingat zaman blaja semua..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Ros pun masih simpan kad birthday/kad raya dari family n kawan2. Bila duduk saja tu, pi baca balik satu-satu, mulalah sensitif. Hahahha

      Padam
  24. memang kuar nama kita ke kat google kalo bday kita ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalu taip Siti Yang Menaip... Keluarlah Siti Yang Menaip...

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...