Hari ini Cekebon minta tolong aku buatkan kuih untuk dihantar ke surau. Aku yang yakin semua barang cukup untuk buat kuih main setuju je. Lepas tu buat-buat relaks. Padahal, belum pasti lagi hendak buat kuih apa.
Balik kerja semalam, langsung tak singgah mana-mana kedai pun. Hari ni... apabila sampai masa nak buat kuih barulah muka tukar jadi biru. Ada saja bahan yang tak cukup! Padan muka aku!
Mula-mula ingin buat onde-onde. Gula melaka, kelapa parut, daun pandan semua dah ada. Yang tak adanya -- TEPUNG PULUT! Aduhai, mana nak jadi onde-ondenya?
Tukar plan, buat apam tepung gandumlah. Tepung, yis, kelapa parut … senang cakap semua bahan ada. Yang tak ada -- loyang atau bekas untuk kukus apam! Pengukus aku kat rumah ni kecil je. Tak ada pula saiz loyang yang padan. Acuan apam yang kecil-kecil pula member pinjam belum pulang.
Aku ni memang kalau dah masuk rumah, berat dan malas sikit nak keluar kalau setakat untuk beli satu dua barang. So, mata pun mulalah menerawang ke seluruh dapur. Cari apa lagi yang boleh diusahakan jadi benda makan dan yang mudah disediakan.
Ting! Roti Sardin Goreng. Roti putih memang ada dua buku setengah. Kes terlebih beli.
Inilah hasilnya! Di bawah ini stok untuk Cekebon dan Cekengah makan. Orang surau punya dah masuk kotak.
Roti Sardin Gulung |
Cara Mudah Buat Roti Sardin Goreng
Untuk sediakan roti sardin goreng mudah saja. Mula-mula, sediakan inti sardin (ikut cita rasa kalian). Masukkan hirisan bawang, hirisan cili, asam limau dan garam secukupnya. Jangan basah sangat inti tu. Kemudian, ambil roti keping. Potong bahagian tepi/kulit tepi roti. Ambil penguli (rolling pin) dan uli roti tu hingga menjadi nipis.
Masukkan inti, gulung dan kemaskan bahagian tepi roti dengan garpu dan sapuan telur. Goreng dengan minyak yang panas 1 - 2 minit atau hingga rangup. Hidangkan dengan sos cili.
*Kulit/tepi roti tu usah dibuang! Simpan di dalam peti sejuk. Nanti kita boleh buat puding roti atau cekodok roti. 😊
Sedap tu farrah..
BalasPadam