Belakangan ni ibu murah rezeki cempedak. Kawan-kawannya yang ada dusun dan kebun rajin beri ibu buah cempedak. Beraya sakanlah kami sekeluarga makan cempedak goreng. Tak cukup dengan itu, biji-biji cempedak yang tak dimakan kitorang pakat simpan. Tak buang tau! Untuk apa?
Tattadaaaa! Untuk buat lauk. Di bawah ini salah satu menu menggunakan biji cempedak.
Biji cempedak tu direbus terlebih dahulu. Then, dikupas kulitnya. Buat sambal ikut citarasa sendiri. Saya buat sambal hijau. Teringin nak makan pedas-pedas sikit. Dah siap sambalnya, gaulkan dengan ikan bilis goreng dan biji cempedak yang telah dipotong. Bayangkanlah makan sambal yang pedas menyengat bersulam dengan kerangupan ikan bilis dan rasa lemak-lemak biji cempedak. Fuhhh! Terangkat!!
biji cempedak rebus dengan air campur dengan garam sikit..makan cam tu je pon sedap
BalasPadam@Sue Bee baca komen Sue Bee boleh kecur air liur lah!
BalasPadamsis JM x boleh mkn biji cempedak nanti perut kebung huhuh
BalasPadamOh,..sis. Jauhkan diri dari biji cempedak ye :)
Padam