Resepi Minyak Bawang Putih

Ahad, April 06, 2014

Minyak bawang putih ini banyak kegunaannya. Selain digunakan dalam penyediaan lauk-pauk, minyak ini sesuai dijadikan 'marinade' untuk perap ayam ataupun 'dressing' untuk salad kegemaran kalian. Bagi yang suka makan pasta, setelah pasta direbus dan ditos, titiskan minyak ini -- gaul hingga sekata bagi medapatkan aroma bawang putih yang menyelerakan.

Cara penyediaannya sangat mudah.


Resepi Minyak Bawang Putih (untuk 1 cawan)

Bahan-bahan:
  • 1 labu bawang putih
  • 1 cawan Extra Virgin Olive Oil

Cara-caranya:
  1. Kupas bawang putih dan tumbuk sedikit. 
  2. Masukkan bawang putih dan Extra Virgin Olive Oil ke dalam periuk kecil. Masak atas api sederhana selama lebih kurang 3 minit.
  3. Apabila bawang putih mula bertukar warna menjadi keperangan, perlahankan api. Masak lagi selama 10 minit.
  4. Setelah siap, biarkan sejuk sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara. (Boleh tahan selama 1 - 2 minggu jika disimpan di dalam peti sejuk.)

Inginkan sesuatu yang mudah untuk minum petang?
Hidangkan minyak bawang putih ini sebagai 'dipping' untuk dimakandengan roti bakar atau scone :)

Cuba lihat Resepi Jeruk Bawang Putih pula di sini.

2 ulasan

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.