Ikan Goreng Sambal Taucu |
Resepi Ikan Goreng Sambal Taucu
- 6 - 8 ekor ikan selar kecil (garam & kunyitkan, goreng sehingga garing)
- 8 biji cili merah (buang bijinya)
- 5 ulas bawang putih
- 2 sudu besar taucu (tanpa airnya)
- sedikit jus limau kasturi
- minyak masak untuk menggoreng dan menumis
Cara-cara:
- Goreng ikan sehingga garing. Ketepikan
- Kisar cili merah dan bawang putih dengan sedikit air. Tidak perlu terlalu hancur.
- Panaskan lebih kurang dua sudu besar minyak masak. Tumis cili yang dikisar tadi. Masukkan taucu. Biarkan seketika.
- Perasakan dengan jus limau mengikut citarasa. Simbahkan kuah sambal taucu ke atas ikan.
Sedap tau! Terangkattt!
Ramai bloggers yang rajin & pandai masak.
BalasPadamSalute kat u olzzz..
Akak tak masuk kategori rajin / pandai.
PadamMasak utk survival...boleh tak? heheheh
tapi cara ko masak utk survival,...aku boleh tambah 2/3 pinggan nasi!
Padamayat ko,...
PadamRos jarang masak yang berasakan toucu...
BalasPadammenu ni pun nampak sedap giler..tambah nasi bila makan menu ni kak..heheh..
BalasPadam