OK, inilah resepi kubis bunga lenyek @ mashed cauliflower yang saya janjikan. Dah puas fikir-fikir, teka-teka dalam Jom Cuba Nasib minggu lepas, meh cuba buat pula :)
Saya dah beberapa kali dengar tentang mashed cauliflower. Tak pernah cuba sehinggalah minggu lepas. Pernah baca yang rasanya memang seperti mashed potato but of course lebih sihatlah sebab tukar kentang tu kepada kubis bunga. Dish ni sesuai sangat untuk ajar anak-anak supaya makan sayur.
Resepi Kubis Bunga Lenyek @ Mashed Cauliflower
Bahan-bahan:
- 1 biji kubis bunga (saiz sederhana besar)
- 1/2 - 1 cawan susu full cream
- 1 - 2 sudu mentega
- sedikit garam
- sedikit lada hitam/lada sulah
- sedikit serbuk keju parmesan
- sedikit serbuk oregano/parsley (optional - terpulang pada citarasa)
- sedikit serbuk bawang putih (optional)
Cara-cara Penyediaan:
- Potong kubis bunga, bersihkan dan rebus sehingga teksturnya jadi lembut. Tuskan.
- Gunakan food processor untuk hancurkan kubis bunga. Jika tiada food processor, guna pengisar biasa (blender) pun boleh. Tuangkankan sedikit susu. Agak-agak je asalkan kubis bunga dapat dikisar dengan baik. Jangan tuang semua sekali. Kita tak nak kubis bunga lenyek yang terlalu cair.
- Pastikan kubis bunga dan susu dikisar sehingga betul-betul halus dan tak ada cauliflower chunks yang kelihatan.
- Masukkan kisaran ke dalam sebuah mangkuk besar. Tambah 1 - 2 sudu mentega, sedikit garam, sedikit lada hitam/lada sulah. Jika nak beri anak-anak kecil makan, guna lada sulah. Tak adalah strong sangat rasa peppernya.
- Masukkan juga sedikit serbuk/parutan keju parmesan. Keju ini jenis masin. Nak rasa yang lebih lemak, guna cheddar ye. Gaul rata.
- Kalau nak serve untuk adults, bolehlah tambahkan sedikit serbuk bawang putih. So, it's a bit of garlicky. Tak guna serbuk bawang putih pun tak mengapa. Dah cukup sedap dah!
- Akhir sekali, tabur serbuk oregano/parsley as garnishing.
Kena pandai bega-begakan sendiri untuk dapat rasa yang ummmphhh! Maaf, tak dapat nak beri sukat timbang yang tepat sebab resepi ni bergantung kepada saiz kubis bunga yang kita guna.Jangan risau, this is a fail-proof recipe. Letak sikit-sikit dulu garam, keju, susu dan pepper. Kalau perlu tambah lagi.
Hidangan ni saya buat untuk Cekebon (yang under low potassium diet). Jadi, ada beberapa modification yang dibuat.
- Butter saya tukar kepada extra virgin olive oil.
- Susu full cream tukar kepada susu rendah lemak.
- Saya tak guna keju, hanya kayakan rasa dengan serbuk bawang putih.
The Verdict: Best! Cekebon tak tahu pun itu cauliflower. Senyap je dia makan satu sudu,..satu sudu lagi,...satu sudu lagi. Bila dah habis baru Cekebon tanya:
"Hari ni hari cheat ibu, ye?"
Kami adik-beradik refer 'cheat day' as hari ibu boleh langgar pantang (tapi masih dipantau) dan makan apa yang dia teringin. Normally, hujung minggu sebab we all berkumpul.
"Tak."
"Habis tu, ni kakak bagi makan kentang,.."
"Tu bukan kentang, tu cauliflower =)"
Haaa,..nampak tak?! Kalau Cekebon pun tak dapat bezakan rasanya...sedaplah tu kan!
Selamat mencuba. Nak betul-betul enjoy makan, buatlah resepi version yang pertama. Tetapi, kalau nak pilih yang yummy dan sihat, buat version untuk Cekebon ye.
mmm bleh try ni nnt ;-)
BalasPadamSilakan, anies. Nanti share ye, kena dgn citarasa ke tak,..
Padamhahaha.. saya dlu jawab pisang..puri pisang..lol..
BalasPadamsayang nak makn bunga kobis yg dihancur.huhu..
patutla mcm puri ada letak susu..
p.s/ dlu saya kalau google resepi,jumpa yg resepinya suruh ikut citarasa sndiri,mcm bengang la sbb tak bagi details berapa sudu/gram kena letak,skrg saya dah sedar.. nak memasak pandai2 la kau..hehehe
Hahaha akak masa mula belajar nak masak macam tu jugak nana. Nak nangis rasa bila kena agak2..tapi rupanya memang sesetengah resepi macam tu :)
Padamhaha..memang sangat unik..wana pun tak terpikir langsung yang hidangan tu adalah mashed cauliflower..menarik untuk dicuba ni kak :D
BalasPadamMemang menarik, Wana! Akak lagilah tak sangka yang cauliflower boleh rasa macam kentang heheh
Padambunga kobis rupanya ahaha mcm mana akak boleh guess its tempoyak
BalasPadamMade sense jugak kak. Saya baru jumpa resepi tempoyak goreng ni :)
PadamTempoyak goreng? Hehe. Macam mana la rupa dia.
Padamhuii tudia tempoyak goreng? tempoyak biasa pon dah kaw dah hehe
PadamHaaa itulah. Akak masa tengok gambar tempoyak tu, punyalah drooling. Mana nak cari tempoyak ni, nak goreng huhuhuh
Padamboleh tahan simple gak resepinya. version yang pertama tu mesti lagi sedap. hehe
BalasPadamOf course....manjakan taste-buds gitu.
Padammacam best je..esok nk try la
BalasPadamSilakan, acik. Nanti share ye suka ke idak.
PadamTakde sukatan maknanya kita bebas utk menghasilkan kretiviti dalam rasa makanan :)
BalasPadamYess...nak lebih rasa lemak ke,..rasa masin ke...terpulang :)
Padamsuka benda2 mashed and smashed ni.... wahhh macam sedap sangat je.. boleh try jugak ni...
BalasPadamHaaa nanti jangan lupa try mashed & smashed cauliflower pula :)
Padamhehehe.. cian cekebon... xpa utk kesihatan kn..
BalasPadambetullll! demi kesihatan kena bertahan ;)
Padamcutenye ada cheat day..
BalasPadamCT mula atkins balik slow slow tapi cheat banyak gak sebab terlalu penat and bizi dia tiga minggu ni.. xdan nak prepare makanan..
It's ok, CT. Asal jangan putus asa :)
PadamSlow-slow cuba dapatkan rentak dan arrange jadual harian. Insya Allah.. semangat!!!
owh saya jawab salah la yer kak farrah hahaha
BalasPadammentang mentang minat pisang dijawabnya pisang
rupa macam pisang memang dah ada, aRz :)
Padamhahaha.. tak bijak meneka rupanya Firah ni... mashed cauliflower rupanya.. cara nak buat sama dengan mashed potato.. huhu.. masuk dalam menu ye... tq kak Farrah ~
BalasPadamAlaaa gambar tu memang boleh dikaitkan dengan banyak dish lain pun...nanti senang cuba buat ye :)
Padamfuhh sdapnya kak :)
BalasPadammemang sedap :)
PadamQueenpink masih loya2 lagi walaupun dah 22 minggu..nampak makanan,x lalu nak makan :(
BalasPadamAla shiannya. Hope things will get better soon. Insya Allah, lepas ni harap2 bertambah selera Queenpink.
Padammmm..nampak menyelerakan :)
BalasPadamCubalah CIk Mimie :)
Padamhehehehehe... bagus jugakan kalau nak bg budak-budak makan.. menarik ^^
BalasPadamYes,..budak2 confirm suka. Mak budak macam akak pun suka. Lagi banyaklah makan berbanding portion cauliflower biasa :)
Padameh nak try yang ni jugak.. aduhai, ni yang suka mai sini. ada resepi yang best2...
BalasPadamSilakan, ros. Cubalah :) Simple je resepinya....
Padamwahhhh.. hahaha. apakah reaksi cekebon? hikhik
BalasPadamwah..macam tak caya rasa bunga kobis macam kentang jugak.. menarik sangat ni.. anak saya tak suka sayur tapi suka kentang lenyek.. copypaste lagi resepi Farrah ni.. berguna ni - cheatday kat anak..hihihi
BalasPadam