728 x 90

Khamis, 11 Disember 2014

Tutorial Kraf Kertas: Penanda Buku daripada Sampul Surat Terpakai

OK, ini satu lagi DIY mudah yang kita boleh buat menggunakan bahan terbuang. Gunakan bahagian bucu sampul surat lama/terpakai,...

Potong mengikut saiz yang dikehendaki :)

...untuk hasilkan penanda buku seperti di bawah ni.

Penanda buku daripada sampul surat terpakai.



Nak cuba? OK, di bawah ni saya tunjukkan secara ringkas. Bagaimana nak hias, guna apa nak hias bergantung pada kita sendiri. Tidak semestinya kena ada font embellishments. Kita juga boleh guna gambar, sticker atau keratan-keratan huruf dari majalah.

Yang diperlukan.

Tambahkan craft punches cut-outs untuk cantikkan lagi penanda buku.

Sedia untuk digunakan =)

52 ulasan:

  1. good sharing, nice, bole cuba ni ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Senang je nak buatkan...selamat mencuba :)

      Padam
  2. wah..kagumnya tgk...saya suka kelepet bucu buku ja kak..hahaha.. nanti nak cuba tuto

    BalasPadam
  3. wah, best nih. boleh try. tapi kemalasan tu ada. send sekeping sis ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi malulah nak hantar kat eyja. Buat utk pakai2 sendiri bolehlah :)

      Padam
  4. wow..sangat2 cantik..x membazir sampul surat ni..macam2 boleh jadi bila kreatif kan kak :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes,..tak bazir =) selama ni akak buat guna jalur kertas dan lipat-lipat. Tak sangka guna bucu sampul surat lagi senang.

      Padam
    2. idea yang sangat bijak kan kak..terbaekk la akak ^_^

      Padam
  5. best nya farra..lama2 dok tengok farra buat,khaty rasa teringin nak buat balik..akan tetapi 'malas la'..ngeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Marilah, Khaty. Jom buat sama-sama :)

      Padam
  6. Kreatifnya. Saya pun nak cuba buat satulah.
    http://atrix96.blogspot.com

    BalasPadam
  7. macam mana dia boleh lekat dekat hujung buku tu Kak Farrah..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita selitkan antara ruang sampul surat. Bila kito potong sampul surat tu kan bahagian tepi tu boleh buka :)

      Padam
  8. tak pernah terfikir pun. cantik! ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun tak terfikir yg guna sampul surat lebih senang :)
      Cik Fafa, bila nak hantar add pada akak?

      Padam
  9. Kak farrah ada buat lebih x utk saya? Hehe. Skrg baca buku guna bookmark yg akak bg tu je. Bile selak je teringat kat akak ^.^

    BalasPadam
    Balasan
    1. 2 kat atas tu memang budak punya hehehe

      Padam
  10. acik slalu guna bucu tu tp x la sampai terpikir nk deco camtu...tp bg idea..boleh buat pada baucer kewangan di pejabat

    BalasPadam
  11. xpernah terpikir pon mcm nir...cari balik smpul surat lama2 nnt...heheheh

    BalasPadam
  12. alahai!!! mudah tapi perlu rajin dan kreatif baru cantik mcm ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sis, DIY ni tepek-tepek pun jadi :)

      Padam
  13. CT suka yang stop tu..
    kaler tu antara range favourite hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes,...I think those colours sesuai represent diri CT :)

      Padam
  14. wow kreatif.
    Saya rasa saya perlukan penanda buku juga.
    nak cuba buat satu terima kasih kak farrah atas tutorial ini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama-sama. Buatlah, aRz. Senang sangat, kan...guna apa yang ada je.

      Padam
  15. banyak rupanya kegunaan bahan terbuang

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang banyak! akak selalu bila bahan2 tu dah tak boleh nak diguna semula, consider uk recycle. tak boleh recycle baru buang :)
      tapi barang2 terbuang/terpakai yg nak diguna semula kena simpan elok2/kemas2.
      nanti buat sakit mata. orang ingat kita hoarders pula :)

      Padam
  16. hehe suka tgk kak farah buat craft. semua bhn terbuang pon jd cantik hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Potong-potong tepek-tepek je, Ana. Ana pun boleh cuba :)

      Padam
  17. fuhhh cantek!!!!!!!! nak cuba laa :)

    BalasPadam
  18. Memang terbaik!! Cantik sangat :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks, Cik Mimie. Cik Mimie pun boleh try buat :)

      Padam
  19. wah, menarik juga kan! tak pernah terfikir pun nak buat macam tu. sellaunya saya buang je bnda yang saya xtahu nak buat apa -.-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa sekarang Amy dah boleh buat. Buat banyak-banyak utk semua buku teks hehehe

      Padam
  20. sukaaa.... nak buat lah.. terima kasih kak!

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama kasih. cubalah buat,..senang je kan :)

      Padam
  21. Kreatif nye.. pandai nye farrah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun jumpa di internet, dp. Alang2 bahan untuk hias dah ada, hias sikitlah bagi cantik :)

      Padam
  22. wahh boleh cuba ni... hihihi... kreatif sangat... akak ekin dah jatuh cinta dengan blog akak ni... aduhhhhh banyak kraf la... kenapa baru kenal blog akak... kalau kena awal2 masa belum kahwin boleh beli stock barang banyak2 hahahahah... dah kahwin ni nak keluar terhad sikit bila abg cuti baru dpt pun x smpat nak p tempat beli alat2 nak buat craf ni.... urusan byr2 bil n bank..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi senyum lebar akak bacakomen ekin pagi2. Thanks coz sudi jatuh cinta dgn blog akak :) tak pe, ekin survey2 dulu & buat list apa nak beli. Nanti bila keluar, borong sekali semua.

      Padam
    2. hihihhi.... tu la memang jatuh cinta sangat2 dengan craf ni... sama2 akak... ok2 akak nanti ekin survey... ni bgitaw abg dia pun ckap banyak ckp bini dio.. hahahha... kalau senyap dia taw la tanda protes...huhhu

      Padam
    3. hihihi comel je. senyap tanda protes ye :)

      Padam
  23. salam kak , amboi duk tekan entry kraf jumpa lak sampul surat, yana dah banyak sangat buang ! sebab berselerak hikhik

    BalasPadam
  24. wah good idea. cantik betul. memula ingatkan yang tu pakai glitters. hehehe ingat zaman kelas pendidikan seni dulu suka betul main glitters =p

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...