Khamis, 16 April 2015

Jom Keledek Bakar

Selamat petang semua! Dah lunch ke belum? Haaa, ingat lagi craving saya yang teringin sangat nak makan ubi cilembu dulu (Sila baca di sini ye)? Tak sudah lagi 'episod teringin' saya hehehe. Hujung minggu, masa Cekengah gi joging kat TTDI, kirim kat dia suruh beli keledek Jepun ni. Dekat park tempat si Cekengah joging, memang ada macam-macam gerai. Selalu dia jeling-jeling je gerai jual keledek Jepun tu. Kali ni saya suruh dia beli 1 kilo.

Resepi Keledek Bakar (Baked Sweet Potatoes) ini sangat mudah! Mula-mula, basuh dan bersihkan keledek-keledek yang ada. Saya potong dan buang bahagian hujungnya sedikit.

Keledek Jepun sedia untuk diproses :)
Sesudah dibersihkan, boleh sahaja kalau nak masukkan dalam oven dan bakar. Tetapi, memandangkan saya nak buat kerja lain sambil bakar keledek (dan tak mahu terintai terjenguk setiap sepuluh minit), saya balut keledek-keledek saya dengan kerajang aluminium (aluminium foil). Oh, sementara tu, jangan lupa panaskan oven terlebih dahulu. Suhunya 230 darjah celcius.

Dah siap bungkus. Piring Tupperware yang sweet warnanya tu pemberian Dr. Shikin :)

Susun keledek-keledek atas dulang pembakar dan bakarlah selama 35 - 45 minit. Selepas setengah jam, boleh cucuk dengan garpu untuk check keledek dah lembut ke belum.

Tattadaaaaa! Inilah hasilnya!

Keledek Bakar Nyum Nyum

Senang je kan! Sedia untuk dinikmati :)


37 ulasan:

  1. Wow wee..hidangan berkhasiat ni Kak.. ^_^

    BalasPadam
  2. keledek dibakar atau direbus..memang sedap..

    BalasPadam
  3. suka mkn time pns2 da sejuk rs lain ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masa panas2 tu memang berebut :)

      Padam
  4. sedap tuh.. tetiba terliur laa plak.. kak Farrah, nak skit..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nah, amik tisu ni. Kesat air liur yg meleleh tu hikhikhik

      Padam
  5. sedapp..feberet.. lg best buat sendiri kan..dulu pernah beli kat genting..sana kan sejuk..makan panas2 sedap..sekali beli sebijik je pon..dekat RM20.00 hahaha.. dah dia siap potong..xkan nak cakap x jd beli.. hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Fuhhhh! RM20?! Yelah dah sampai atas sana. Tapi memang syokk makan time hujan, time sejuk2 :)

      Padam
  6. Sedapnya.ubi keledek... nak akak... hai akak ekin datang bomhihihi

    BalasPadam
  7. kalau dapat makan ngan kicap, perghhhh.... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya mkn begitu saja, Ri. Tak sempat nak cicah-cicah :)

      Padam
  8. Balasan
    1. pastu cicah gula.. walaupun dah manis..
      maniskan lagi.. daaaaapnye..

      Padam
  9. Balasan
    1. Memang sedap miss eiman. Nanti cuba ye :)

      Padam
  10. sedapnya kak Farrah..saya pun suka kalau rasa lemak-lemak manis tu

    BalasPadam
  11. makan ngan kepala letak garam ngan gula sikit.. sedapnyaaaaa, makan ngan kopi o panas petang2 kala hujan turun..
    heheheee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amboiiiii bukan main lagi Syida feeling2 mkn keledek ;)

      Padam
  12. Cicah dgn sambal tumis...sedapnya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Uishhh,...akak kalau cicah ngan sambal tumis tu akak prefer ubi kayu rebus yummmmmmmyyyyy!

      Padam
  13. sedappp..anis suka makan jugak...aummnomnom...

    BalasPadam
  14. membuat kan perot kembali lapo ni.. wuuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi dugaan utk perut namanya tu :)

      Padam
  15. kalo CT pun balut gak.. x kuaaaasa nak jenguk selalu..
    tau2 dah rentung nanti ehehe.. daaaaapnye..

    BalasPadam
  16. sedapnya keledek. lepas tu minum air kopi.. fuhh

    BalasPadam
  17. sedapnya! selami ni saya dok rebus aje!
    nak cubalah bakar plak
    tetiba terbayang kemanisan keledek plak =)

    BalasPadam
  18. dok buat ubi kentang tu bakar ja..

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...