728 x 90

Rabu, 1 Julai 2015

Pangram - Cuba Hasilkan Satu

Pangram? Pernah dengar? Tak?

OK. Perhatikan ayat di bawah:

The quick brown fox jumps over the lazy dog. 

Any idea? Rasa-rasanya dapat tak figure out apa itu pangram?

Pangram merupakan istilah bahasa yang berasal dari Greek, pan (setiap) dan gramma (huruf). Pangram ialah ayat yang mengandungi setiap huruf dalam sistem abjad sekurang-kurangnya sekali.
Dalam erti kata lain, apabila sesuatu ayat diklasifikasikan sebagai ayat pangram, maknanya dalam ayat tersebut ada kesemua 26 abjad A hingga Z. Perhatikan contoh di atas. Semua huruf ada kan? =)

Dalam Bahasa Inggeris ada banyak pangram yang 'popular'. Misalnya:
  • Pack my box with five dozen liquor jugs.
  • Sixty zippers were quickly picked from the woven jute bag.
  • Jump by vow of quick, lazy strength in Oxford. 

Puas saya fikir, ayat apa dalam BM yang boleh kita bentuk menjadi ayat pangram. Misi gagal. Lemau puasa kot,..sel-sel otak enggan berhubung! Ada siapa-siapa nak cuba tak? Mana tahu, ada rezeki boleh dapat hadiah :) Ingat, semua 26 huruf mesti ada dalam ayat. Kalau ada yang missing, walaupun satu huruf, dah jatuh kategori lipogram.


Sementara tu boleh intai-intai entri di bawah:

46 ulasan:

  1. Baru first time ni tahu pasal pangram ni. Thanks for sharing, kak Farrah! Banyak sangat dah benda baru yang saya belajar dari blog ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, ilmu kan untuk dikongsi. Akak pun suka jengah blog Farah. Akak boleh berada di tempat yang akak tak pernah pergi :)

      Padam
  2. Perhhhhh hebak hebak....

    sungguh saya bnyk belajar dari belog sis farah ini...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak delah hebak mana hihihi akak gembira kalau apa yang akak kongsi bawa manfaat pada yang lain :)

      Padam
  3. owh ...

    tengs ea sis farah ttg fridge magnet sheet tu. nnt saya try terjah DAISO...

    saya tak ada FB so tak boleh lah nak jengah FB yang disarankan tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh, tak pelah kalau begitu. Cari je kat DAISO memang ada. Tapi jenisnya bergantung pada stok mereka lah :)

      Padam
  4. huihhh....ssh gak tu nk buat dlm bhsa melayu...coz bahasa kita byk guna vowel yg berulang...tp kalau guna bhsa sms mgkin boleh...hahahhahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh kalau kita guna banyak vowel, sis...huruf-huruf lain tu semua kena ada dalam 1 ayat tuh.

      Padam
    2. ooooo...boleh guna ulang2 ehhhhh......ok...nnti nk try hahahaha

      Padam
  5. salam ramadhan, rasanya takde dlm bahasa melayu., tq for the info ;p

    BalasPadam
  6. Balasan
    1. Hihihi selamat belajar ilmu baru, sis!

      Padam
  7. Firah asik tahu Instagram je akak...

    Nanti try to figure out... kot2 ade idea...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaha ilmu instagram tu dah cukup dah tu ;)

      Padam
  8. kepala saya pening memusing laaa Cikgu! ha ha ha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala shiannya, SS! Buat apa lagi kat sini. Pi rehat! Rehat! Babap kang!

      Padam
  9. hahaha dalam entry Eyda yang guna abjad ABC tu pun tak ada huruf X.. macam mana tu.. boleh pinjam tak?

    http://izzeyda.blogspot.com/2015/06/tazkirah-jumaat-17.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa akak ingat entri ni. Susah nak masuklah X.

      Padam
    2. tu laa kalau nak guna huruf X menggantikan perkataan tak tu boleh laa.. memang susahkan..

      Padam
  10. x silap saya kalau nak buat pangram ni tak boleh pakai kata nama khas macam nama orang.kan?ke salah info ni?hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul rasanya, Sal. Akak pun pernah dengar rule tu. Tak acilah kalau guna kata nama khas kan :)

      Padam
  11. Abe suko Ming cdfhhjlpqrtvwxyz
    hehe...susahlah kak farrah
    perkataan dalam bahasa melayu banyak guna abjad yang sama

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, YY. Susah kan! Akak sampai sekarang tak terfikir :)

      Padam
  12. payah nak mikir tu :(
    hu hu hu...

    BalasPadam
  13. Balasan
    1. jangan pk lebih2, intan. pening nanti! :)

      Padam
  14. baru first time dengar pasal pangram ni..kalau ayat pnjang boleh la kot buat..p kalau 5 -6 perkataan..xdapat kot..heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ayat panjang sikit pun tak pa. Nak memikir tu yang ambil masa :)

      Padam
  15. first time dengar ni xleh buat ayat kita lemah sikit..

    BalasPadam
  16. Kena ambik masa nak buat ayat ni.,, sekarang ni tak dapat nak bagi... Hihu

    BalasPadam
  17. Pangram? pertama kali dgr.. mmg no idea kalau PARAM sis JM tahu....PAsar RAMadhon

    BalasPadam
    Balasan
    1. Param tu bukan ke pelawak zaman 80an?

      Padam
  18. kalau nka guna all 26 abjad tu dalam bahasa melayu...X tu perkatan dalam bahasa melayu ada ke? kalau bahasa inggeris leh letak X-men :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya hanya X-ray jer digunakan dalam bahasa melayu.. huhuhu..

      Padam
  19. rasanya awal2 lagi sis JM kalah....melain kan boleh guna X dalam ayat seperti ini "X boleh nak join kerana otak gagal berfikir dengan bijak"

    BalasPadam
  20. ini kali pertama dengar perkataan tu.. nice la akak

    BalasPadam
  21. kalau misi org bijak pandai macam kak farrah pon gagal
    ni kan plak org malas berfikir mcm ayu ni
    nice
    benda baru
    catit dlm kamuss

    BalasPadam
  22. Kalau dalam bahsa melayu X yg jadi masalah..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...