Satu hidangan pastri yang amat mudah untuk disediakan. Banana puff ni lebih kurang kacukan antara pastri dengan pie lah. Kebetulan di rumah ada tiga biji pisang yang dah mushy. Nak buat banana pie, rasa malas nak menguli crustnya. Kita guna pastry puff jelah.
Pastry puff yang saya gunakan jenama Kawan. Bersaiz empat segi. Satu pek ada 10 keping dan boleh dibeli di pasar raya. Saya kalau jumpa pastry puff Kawan memang akan beli satu atau dua pek. Jadikan sebagai stok. Senang nak buat treats untuk minum petang.
Jom tengok resepi Banana Puff.
Resepi Banana Puff
Bahan yang diperlukan:
- Beberapa keping pastry puff. Biarkan pada suhu bilik dalam lebih kurang 20 minit untuk proses nyahbeku.
- 1 biji telur + dua sudu besar susu. Pukul sedikit. (Ini kita nak sapu atas puff sebelum dibakar. Akan ada lebihan telur. Simpan. Leh buat French Toast atau omelette.)
Untuk inti:
- 2 - 3 biji pisang
- 1 sudu besar gula perang
- 1/2 - 1 sudu kecil serbuk kayu manis
Cara-cara Penyediaan:
- Lenyek pisang bersama gula perang dan serbuk kayu manis. Tidak perlu terlalu hancur. Biar chunky sedikit.
- Letakkan sesudu adunan pisang ke atas permukaan pastry puff. Lipat dua dan kemaskan bahagian tepi menggunakan garpu supaya intinya tidak keluar.
- Sapu bahagian atas puff dengan telur.
- Bakar pada suhu 230 darjah celcius selama 15 - 20 minit atau sehingga warna puff bertukar keperang-perangan.
Sebelum dibakar |
Ini share saya,..
Banana Puff with extra banana filling and cinnamon powder :) |
Biarkan puff yang dah siap sejuk seketika sebelum dihidang. Awas, jangan hidang panas-panas! Inti pisang ni boleh buat kita melecur pula nanti. Banana puff ini enak dimakan begitu sahaja. Sekiranya ada lebihan inti, bolehlah dituang ke atas puff. Sprinkle sedikit lagi serbuk kayu manis. Yummmyyyy!
Selamat Mencuba!
perghhhh...meleleh!!!! tgk kulit puff tu mcm rangup je
BalasPadamMemang rangup, sis. Pastry puff ni kalau kita betul2 thaw kan pada suhu bilik, bila bakar cantik je bertingkat-tingkat kulit puff nya.
PadamSaya makan bagi pihak Sis JM ye :)
takkan tengok je kak JM..buatlah!
PadamSal pun,..mehla kita piknik banana puff ramai2 :)
Padamcer jay emm buat!!!
Padamcantik..mesti sedap nie =)
BalasPadamSedap, namy! Tak cukup 1 piece hehehe
Padamtgk pun dha tahu rasa kemanisan pisang tu..minum dengan teh O panas...pastu di tiup angin petang....perghh! nikmat seperti malam pertama tak? ***terus jeling SS hihihih
BalasPadamwahh..JM..food review terbaikk!!..
PadamIni namanya food review malam pertama hahahaha
PadamJeling kat SS jugak!
pergh..nikmat macam makan dalam kapal terbang Emirates!hahaha
Padamabih laa SS kena jeling hehe
PadamHahaha betul betul! Macam makan dalam kapal terbang Emirates! ;)
Padamkak Nohas..tunggu JM buat food review di Resort World Genting lak hikss
Padamhehehk.. siap ngan hembusan bayu malam hari tu yang tak menahan..
PadamHikhikhik very descriptive kan ;)
PadamSS terima jelingan Jay Emm tu dengan penuh kasih sayang... ha ha ha... pasni boleh laa Jay Emm buat buku resepi "PIE YANG HILANG"...
Padam* gelak2 jahat kat jay Emm...
errr..geram wana tengok banana puff akak tu..kenapa menggiurkan sangat!!!..alahai..lapar wana tau..huhu..
BalasPadamApa lagi Wana,...buatlah sedulang dua :)
Padamwana tak berapa rajin buat makanan berbentuk pastri ni..hihi..nak makan memang berkurun baru nak buat :)
BalasPadamOhhh tapi ni kira pastr instant, Wana. Nak buat blueberry puff, sardine puff, chocolate puff semua sekejap je jadi.
PadamKalau kena buat pastry tu from scratch, akaklah orang pertama yg TAK RAJIN tu :)
Rajinnya
BalasPadamTak rajin mana, ena. Bahan2 nak buat semua dah ada :)
PadamWahhh, rajinnya kak farah.. Simple je kan..
BalasPadamRajin untuk tekak dan peyot! :)
Padamteringat apple pie McD..sama lah..inti je lain..kipidap..
BalasPadamHaaa lebih kurang lah tu,..kulit luar pun lain sikit teksturnya.
PadamTapi untuk lepaskan rasa teringin dah boleh dah :)
hehehe pisang dap tu.. CT x ske inti epel sngt..
PadamTak suka rasa acidic epal tu ye,.,
Padamepel hijau penah dak buat pie ? tak ske epel merah.. kena letak cinnamon bnyk2 sket baru ok kot..
Padamsedapnye...memang peberet ni..hehehhe..lehla try...simple yet tempting! ;-)
BalasPadamSelamat mencuba, erny. Memang mudah je nak membuatnya :)
Padammak eiii...
BalasPadamterliur.. terbaca puff pun dah gigit bibir.. tengok puff tu, lagi lah...
Nanti hujung minggu leh buat. Super easy. Nak buat inti epal atau nanas pun boleh :)
Padamnangis la mekdi kak kalo puff akak da mengatasi apple pie diorang hehe..
PadamKahkahkah,..setakat buat 8 pieces tak harm langsung sale pie mcd dik CT :)
Padamluls.. skrang 8 keping.. nanti2 kalo on demand ? tu skarang mekdi buat pie laici hahaha..
Padamrajinnye kak fara ni.
BalasPadamHuhuhu tak rajin mana pun, Wani. Senang je nak buat :)
PadamTQ share resipi.. nanti saya boleh try buat ni
BalasPadamSelamat mencuba, Intan :)
Padamnanti nak try
BalasPadamSilakan, Intan. Dah ada pastry puff, senang je nak membuatnya :)
PadamAkak DP !! post la kat CT sikit..
Padamsalam singgah petang sis...sedapnya...teringin pula nak try resepi ni...
BalasPadamTerima kasih sudi singgah, Diana. Diana pun boleh cuba. Mudah je :)
PadamSedapnyaaaaa!!! Nak try lah nanti, bila rajin lah hehehe
BalasPadamSelamat mencuba! Dylla kan suka buat desserts :)
PadamWow www memang suka banana
BalasPadamBanananana!!!
PadamAwosss sedap buat ekin terliur tengok ni
BalasPadamAwoss???
PadamHahahahaha bahasa kelatevversi ekin tu kak mcm alaaa
PadamNk cari kulit tu kat mana hihihi... xaci ni masuk blog akak harus kena cuba hahaha
BalasPadamKat pasar raya berlambak. Cari kat bahagian dingin beku.
PadamKat tesco ada tak.. ok nama pa tu
PadamPergh, sedapnya tengok :) banana puff...first time dgr..hahaha..
BalasPadambaru tau ada jual pastry puff...selama ni dok nguli je ..ahaha
BalasPadamaida pun biasa beli puff pastri kawan tu.
BalasPadamkekadang malas nak uli sendiri :)
buat karipap la, buat bun la...
anyway, resepi terbaik ni :) tq...
wahhh kecur liur dibuatnya
BalasPadamMasuk sini jamu mata sikit
BalasPadamAdeiiii... salah masuk tanah hrni...huhuhu...
BalasPadamLapo d buat nya....
Sedaaaappppp nya
kenapa rumah CT kat penang dan rumah Kak Farrah kat Kuang eh ? kenapa yaaaa ?? kenapa ??? hahaha..
BalasPadamPerghh terliur :D
BalasPadamKalu Pie kacuk pastri jadi WIFE!
BalasPadam* tenung Jay Emm... Kih Kih Kih...
Boleh makan pisang, tapi apa2 makanan yg dicampur pisang tak boleh nak telah. kne makan raw gitu je. haha nasib baik tak terliuh, kalau tak pakse kak farrah pos sini siket :p
BalasPadamnyum3 sedapnya.. tetiba terliur plak..
BalasPadampisang apa yg sesuai ya?
BalasPadameh, kenapa macam miss ja entry ni.. ooo masa ni tgh sibuk2 ke hulur ke hilir.. last2 tersadai tgh lautan.. (termengarut lak)..Lagi satu resepi nak masuk buku.. masuk buku dulu, buatnay nanti2 lah.. :D
BalasPadamuihhh dap dap dap nye
BalasPadamtapi kalau buat epal pon sedap gak kan kak farrah...
teringin nak buat..
tp xsyok btl klu xde org nak makan ni
saya copypaste resepi banana puff Farrah tau. 5/6 tahun lepas selalu makan banana pie tapi beli kat mcD je.. kali ni nak try buat. hee
BalasPadam