Biskut Kepingan Kacang Rangup |
Paras rupa macam tak senereh sikit, tapi apabila dah masuk mulut, memang tak akan berhenti mengunyah. Biskut kepingan kacang rangup ni teksturnya nipis. Selalunya saya akan letak adunan dan leperkan rata-rata di atas dulang hingga nipis. Bakar. Setelah dibakar barulah saya pecah-pecahkan kepada kepingan kecil. Mudah sikitlah kerjanya. Tak perlu nak bentuk-bentuk, tak perlu nak sudu-sudu.
OK, jom tengok resepinya. Portion untuk satu batch yang kecil. Insya-Allah akan dapat dalam dua dulang besar. Kalau nak banyak, double kan sukatannya ye.
Resepi Mudah Biskut Kepingan Kacang Rangup
Bahan-bahan yang diperlukan:
Bahan A
- 2 biji putih telur Gred A
- 65g gula kastor
- 25g marjerin/mentega yang dicairkan
- 1/2 sudu teh esen vanila/esen kopi/esen strawberi (Ikut citarasa kalian. Saya pakai esen kopi. Itu yang warnanya agak gelap.)
- secubit garam
Bahan B
- 50g tepung gandum, diayak terlebih dahulu
- 50g kepingan/hirisan badam
- 50g biji bunga matahari (sunflower seeds)
Langkah-langkah Penyediaan:
- Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga semua gula larut diikuti dengan garam, esen dan mentega cair.
- Masukkan tepung ke dalam adunan. Akhir sekali masukkan badam dan biji bunga matahari. Kacau sehingga semuanya sekata.
- Ratakan aduanan ke atas dulang yang telah dialas dengan baking paper/silicone paper. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 15 - 20 minit. Bergantung kepada oven masing-masing. Adunan akan bertukar kuning keperangan. (Saya punya jadi coklat gelap sedikit sebab warna dari esen kopi.)
- Sejukkan di atas redai. Sedia untuk dikunyah! :)
Selamat Mencuba!
Psst! Sekiranya nak buat biskut yang lebih presentable, ambil satu sudu kecil adunan, letakkan ke atas dulang. Ratakan mengikut bentuk bulat/memanjang menggunakan bahagian belakang sudu. Terpulang. Boleh juga guna biji labu, biji melon dan kacang hazel.
Ermm nmppk sdp sgt ni sis..kerangupannya teserlah..aishh blh try ni
BalasPadamMemang rangup, Lya. Nanti cuba ye :)
PadamSalam singgah petang farah...nampak memang kerangupannya ni farah...sedap lah...
BalasPadamBiskut ni memang rangup, Diana. Rapuh dan nipis :)
Padamrajinnyer., sedapp tuu biskut kacang rangup
BalasPadamMemang sedap wak,..kunyah2 tahu2 habis :)
Padamnak makan kena rajin wak heheh
Padamsalam farah
BalasPadamkaknoor pun teruja tengok biskut mcm nk buat je lah sbb bahan rasa nya semua dah ada sbb benda yg berkcang gini mmg fav sngt ni
Kak Noor pun suka biskut2 berkacang ni ye. Buatlah Kak Noor..tengok berapa lama biskut ni boleh tahan dalam balang ;)
Padamsedapnya kup, krap kup krap
BalasPadamKunyah sampai lenguh rahang dan dagu ;)
Padamrajin memasak ya..tahnia
BalasPadam:) :) :)
Padamresipi mudah untuk dipraktik..
BalasPadammemang mudah, cikgu :)
Padamaduhai farah... jeles nyer!
BalasPadamaida ni kayu skit bab buat cookies & kek ni.
jeles nyer !!!
Heheheh tak mengapa Aida,..mehla datang sini..saya belanja biskut sampai kenyang :)
Padamkalau la dekat farrah :( hu hu hu...
Padamnmpk rapuh ja
BalasPadamYesss,....sebab biskutnya nipis
Padammakan krup krup krup sdap tu... Yummy!
BalasPadamKerangupannya nikmat!
Padamalaaaaa Kak Farrah ni.. komen cemni iols telan air liur je...
PadamNipis sahaja ker...agak2 berapa yang elok... (Rajinnnya....)
BalasPadamMemang nipis sis Fida. Kira kita ratakan pakai belakang sudu sampai leper. Agak2 tebal kacang dan seeds tu je. Tapi janganlah sampai nampak dulang. Sebab kalau tebal, dia tak rangup sangat. Silap2 jadi kenyal dan chewy.
Padamyes bila nipis = rangup.
Padamsedap nak makan krup krup krup.
Tengok mcm sedap jee..leh pinjam resepi nie..:)
BalasPadamSilakan,..silakan. Nanti nam dah cuba kongsi ye suka ke idak :)
Padamkenapa hidung sy asik terbau biskut femes amos je ni???? ;-)
BalasPadamkunyah diam-diam ni habis sedulang seminit neh..mihmihmih!
BalasPadamhahaha betoi2.. benda2 macam ni tau tau je dah habis kan..
Padamnampak seddap betul biskut kepingan kacang tu walaupun hanya dalam gambar, kak farrah :-)
BalasPadamkalau makan laju ja ni..tapiii klu nak membuat, hurrrrmmmmmmm tu lagi panjang...he.he.he
BalasPadamwaaaa...waaaaaa....sambil lap air liur...adehhhhh....sedapnyaaaaaa hahahha
BalasPadampakai biji bunga matahari... yang lain semua ada, yang tu ja yang tak da...
BalasPadamhurmh
ehem ehem.. kalau buat nanti iols nak sebalang..
Padamjangan nak ngelat k.. nanti kita jumpa iols tuntut hahaha..
Yehuuu thanks share kak Farrah... Mesti harum semerbak mewangi kalau pakai kopi kan... Yummeh...
BalasPadamBuat eh KTC pastu post kat yana sikit. heheh yana malas nak buat
Padambiar paras rupanya begitu janji masuk mulut seeeeedap =D
BalasPadamkan kak ct, gelap cenggitu pun kalau sodap habis jugak
PadamKlu ganti dgn walnut atau biji kuaci tu lg syok makan.. Tk nampak org keliling.. Haha
BalasPadamnampak mudah dan sedap , cuma perlukan kerajianan yang tinggi
BalasPadamrangup - boleh buat untuk FL ni. mesti die suka
BalasPadamjgn pandang paras rupa hehehe
BalasPadamNampak rangup dan sedap..
BalasPadamSedap dan rangup.. Rajin farrah..
BalasPadamMudah sangat resepinya kena cuba buat la nanti
BalasPadambelum cuba buat lagi hahahhaha malas nak buat
Padamsenereh tu apa?
BalasPadamtengok pon dah tahu sedap!
BalasPadamgune putih telur ye
BalasPadamhmm ayu dpt baygkan rasa dia mcm mane tuu...
mmg sedap walupon ayu xpenah makan ni
tapi ade biskut yang mmg gune telur putih tu tu
mcm macaroon pon sama