Assalamu'alaikum,
Selamat pagi Selasa.
Siapa kat sini suka makan thin crust pizza? Boleh geng dengan saya. Saya memang prefer thin crust to regular pizza dough. (Tapi kalau dah ada depan mata, makan dengan berselera jugak. Tak kisahlah tebal ke nipis ke..)
Hari ni saya nak kongsi cara buat thin crust pizza yang sangat mudah. Asalnya, saya membersihkan peti sejuk dan freezer. Jumpa lebihan roti wrap/tortilla (yang selalu digunakan untuk buat burito) kepunyaan Cekengah. Cekengah ni bab beli-beli makan dia sangat bijak! Bab menghabiskan makanan tu dia kurang cerdik sikit. Kadang-kadang dia sendiri lupa apa yang dia beli. Kalau time bersihkan peti sejuk, memang banyaklah makanan dan minuman dia yang kena buang.
Tetapi 3 keping wrap yang saya jumpa ni masih elok. Pandai dia simpan dalam freezer. So, daripada wrap tu terus-terusan dingin membeku, baiklah kita proses supaya boleh dimamam. Saya umpan Bott, nak makan pizza tak? Kalau nak kena tolong parut keju. Berdesupppp Bott buka langkah! Tahu-tahu dah siap parutan keju atas meja.
OK, jom kita tengok bahan-bahan yang diperlukan:
RESEPI MUDAH THIN CRUST PIZZA
Bahan-bahan:
- 2 keping wrap (Boleh beli di pasar raya. Ada banyak jenama dan perasa)
- 2 - 3 batang sosej, dihiris nipis
- Sos cili dan sos tomato secukupnya
- Parutan keju Mozarela secukupnya err,...lagi tepat semewahnya ;)
- 1/2 biji lada benggala, dihiris
- sedikit serbuk lada hitam
Langkah Penyediaan:
- Mula-mula, ambil sekeping wrap. Ratakan sedikit sos tomato dan sos cili di atas permukaan wrap dan taburkan dengan parutan keju Mozarela. Kemudian, ambil lagi sekeping wrap dan tindan di atas wrap yang pertama tadi. Tujuannya, nak jadikan base pizza yang nipis dan lembut. Kalau guna satu wrap je, confirm-confirm lepas bakar jadi kerepek!
- Di bahagian atas wrap yang kedua, ratakan sos tomato dan sos cili. Boleh juga tabur sedikit herba seperti oregano dan parsley. Saya tak letak. Memang buat yang super simple.
- Susun lada benggala, hirisan sosej dan parutan keju sebagai toppings mengikut citarasa. Final touch, tabur sedikit serbuk lada hitam.
- Bakar pada suhu 180 - 200 darjah celcius selama 10 - 15 minit. Suhu dan masa bergantung kepada oven masing-masing. Yang penting, pizza kita masak dan keju di atasnya cair dan terbakar cantik.
Rupa paras sebelum dibakar. |
Siapppppp!
Sedia untuk dimakan! |
Untuk toppings, boleh tambah apa-apa ikut selera. Boleh letak mixed vege, chicken slice, salami, hirisan bawang, mayones,...apa sajalah. Janji yummy!
MEmang selalu buat...Sedap. Jimat kos ☺
BalasPadamMemang jimat kan, Sis Fiza :)
Padamfuhh topping banyak tu. kalau kat kedai tak dapat mcm ni kan.
BalasPadammenjejes dah air liur ni. hahaha
Alamak,..menjejes air liur?! Ambik tisu lap mulut cepat! :)
Padampikir buat doh pizza tu yg malas. kali ni takde alasan sbb guna roti tortila :)
BalasPadamBetul. Tak payah jenuh nak mencanai doh. Kita guna tortila je :)
PadamAssalamualaikum Pn farrah...sedap nampak resepi masakan...nanti bila2 bila senang saya nak kongsi resepi sayur pula....hehehe
BalasPadamW/salam, Sis Fida. Heheh bolehlah buat tukar-tukar selera. Nanti rajin2 update ye. Bolehlah saya datang bertandang jamu mata dan belajar resepi baru :)
PadamApasal smua resepi akak pos sdp2 belaka hhaha..jeles kita taw nakk juga mihmih
BalasPadamHihihi pengaruh gambar je lebih tu. Jom buat sama-sama. Lya nak toppings apa? ;)
Padamsalam kak perkataan semewahnya sungguh menarik perhatian!
BalasPadamHikhikhik memang perlu semewahnya!
PadamYa Allah kak nampak je dah sedap tak ngap lagi tu
BalasPadamApa lagi, Yana. Sementara tengah cuti ni, buatlah sekeping dua :)
Padamkalau nak buat tu rajin sikit je, InsyaAllah jadi la
BalasPadamBetul tu,..:)
PadamSetuju...daripada membazir baik diurus sebaiknya...nyam...nyam...
BalasPadamSayang kan kalau bazir2 makanan ni :)
Padampergh topping dia tu buat meleleh air liur ni . padahal baru lepas lunch
BalasPadamHihihi sesekali meleleh apa salahnya kan,..
Padamsaya pulak spesis makan je rajin..hahaha
BalasPadamkita geng kita geng.. dats why kita kerja makan ja..
Padamadakah dikau ingat ? betapa kita makan tak brenti wakakaka..
Boleh bukak kelab ni. Kita makan makan dan makan lagi :)
Padamwah..sedapnya pizza...hai farra,khaty singgah sini..
BalasPadamHai, Khaty. Apa khabar? Terima kasih sudi menyinggah sini :)
PadamKak farah sedapnyaaaa..tetiba teringat pizza yg sgt nipis di coffee bean. Ya Allah sedapnyaa..terliur dah ni..kat rumah ade wrap ni, boleh g beli cheese jek nyumnyummm
BalasPadamYesss, lepas ni beli cheese dan buat stok dlm freezer. Senang nak buat pizza ;)
Padamnyum2 sedapnyerr piza tuuh., ;p
BalasPadamSaya dah makan kan bagi pihak wak :)
Padamadezzzz daku kelaparan tolongggggg
BalasPadamCepat gi dapur, selongkar apa yang boleh dimakan! :)
Padamterbaik ...travel sana tak rugi berbaloi ...
BalasPadamSetuju dengan cikgu :)
Padambuat sendiri boleh boh topping byk2..hihi..
BalasPadambetoi2.. letak semua cheese tebal 1 inci pun tarak papa.. ehehe..
PadamBetul betul! Buat sendiri, toppings boleh sesuka hati sesuka rasa :)
Padamaaaaa sedapnyaaaaaaaa T_T
BalasPadamDap dap dappppp :)
Padamsedapnyeeeeeee. sungguh sungguh sedap tengok pizza ni. boleh try buat, resepi pun dah ade. hehehe :D
BalasPadamNanti dah try, boleh jamu family dan kawan2 :)
Padambuat sendiri lebih puas hati. nak juga suruh wife cuba...tq kak farrah
BalasPadamweh suruh Kak Long buat lebeh2 sket.. i pi Komtat serta merta haha..
PadamBuat lebih sikit, Arz. Untuk dik CT tu ha :)
Padamwow... pizza sedapnyerrrr.... nak gak....
BalasPadamJom buat, sis. Anak2 mesti suka :)
PadamYang ni boleh cuba~
BalasPadamSelamat mencuba, Farah :)
Padamyummy.. bak sikit. hahah
BalasPadamHehehe jamu mata jelah nampaknya, eyja.
PadamDah selamat :)
Sedapnya Farah...Diana tak pernah lagi try buat pizza....
BalasPadamYang ini super simple, Diana. Tapi, kalau Diana penggemar thin crust la. Jika tak, Diana boleh je beli doh pizza yg ready made. Kemudian, toppings buat sendiri ikut citarasa.
PadamTengok pizza Farah ni teringin pula nak makan..
BalasPadamHehehe nanti Diana cuba buat ye. Boleh makan puas2 :)
Padamiklan kaki travel tu trringt wak dh lama x gi miri., ;)
BalasPadamjom Wak.. kita pi ramai2.. Wak banje.. tiket tengah murah tu..
PadamWak boleh jadi kepala rombongan,...jadi tourist guide kitorang :)
Padamdulu sy selalu buat guna roti paratha brand kawan.....sedapkan ....tp wrap ni blom pernah try...nti nk cuba heheheh
BalasPadamRoti paratha kawan tu best gak kita boleh pelbagaikan. Nanti cuba ye, sis D. Toppings buat kari masala,..mesti wowwww!
Padammeleleh air liur nih..
BalasPadamMohon lap segera dengan tisu ;)
Padamehehe.. akak !! nak !!.. CT can eat pizza like everyday..
BalasPadami love pizza huaaaa.. u saja kan..
Hehehe really? Tak boring ke makan pizza setiap hari?
PadamSenangnya nak bagi CT makan :)
mudah bagi Farrah. susah bagi saya. hahahaha
BalasPadamTengoklah workload hari2 Intan macammana. Intan beli siap je,.. :)
PadamSedapnyaaaaaa! Btw Kak Farrah nak tanya boleh? Siapa Cekengah dengan Bott eh? Saya dah lama nak tanya tp tak tertanya hehe
BalasPadamOh, Cekengah adik perempuan akak. Bott tu pula kawan baik akak :)
PadamMudah jea cara penyediaanya. Boleh cuba nanti :)
BalasPadamMemang mudah, mekja. Selamat mencuba!
PadamKakkkk farahhh. kenapa kak farah drra minda saya macamni. Huahhh. 😱😱
BalasPadamSowiiii! Tak berniat nak dera minda Aina. Huhuhuhu
Padamterbaik la sharing farrah ni.
BalasPadamrangup semestinya ni kan ?
yummy...
Saya lapis dua,..jadi rangup2 lembut gitu :)
Padamfuhhh sedapppnyaaaa...
BalasPadamBoleh ikut resepi ni.. jimat sikit tak payah pergi pizza hahahaa
BalasPadamYummy.. memang nampak sedap.. ;)
BalasPadamtp ayu suke gune sos pasta atas permukaan wrap tu kak farrah..
BalasPadammengaummm
heheheheh macam nak buat je balik kng ni
wah nampak sedap...resepi pun senang...kna cuba nie..huhuhu
BalasPadambaca time tgh puasa, auch..hehe..
BalasPadam