728 x 90

Jumaat, 11 Disember 2015

Tutorial Kraf Kertas - Kad Mini untuk Hadiah (Bahagian 2)

Entri Part 1 baca di sini.

Setelah selesai sesi tampal-menampal kertas seperti dalam gambar di atas, kita nak letak ucapan/sentiments yang sesuai. Kebiasaannya, saya akan guna clear stamps yang ada dalam koleksi saya. Sekiranya tiada stamps yang sesuai, jangan risau. Boleh cetak. Pilihlah tulisan yang cantik berseni mengikut citarasa kalian dan cetak atas kertas. Mudah je kan? Hasilnya tetap sama.
 

Dah siap!


Untuk lekatkan 'THANKS A BUNCH' saya guna glue tape je. Tetapi, jika mahu ucapan tu lebih menonjol dan timbul, gunakan dimentional tape/sticker. Baca mengenainya di sini.

Jom tengok set kad mini yang lain pula :)


Kad berwarna kuning ini hanya guna jalur kertas bercorak. Kemudian, bahagian tepi saya kemaskan dengan corner rounder punch. Apa tu? Sila baca di sini.



Kad mini biru ini pula saya hias dengan pelekat yang dibeli di Mr. DIY. Boleh digunakan as it is atau kalau rajin,...nak nampak lebih lawa,..tampallah ucapan yang sesuai. Tak pun tulis pakai cursive writing - Just For You, Sent With Love, Made With Love.

Senang je kan? Kad dah siap, nak buat sampul tak? 
Haaa tunggu, nanti saya buat tutorial untuk buat sampul kad. Easy peasy. Lipat lipat je!


Psst! Cekebon kurang sihat. Tolong doakan Cekebon saya ye. I'll be attending to her. So, kita jumpa lagi nanti.

Tag @faidamf di Instagram dengan sebarang hasil kreativiti yang anda buat berdasarkan tutorial-tutorial di blog ini. Gunakan hashtag #famftowercrafts. Anda mungkin layak memenangi hadiah istimewa daripada saya :) 

107 ulasan:

  1. menarik dan mudah je kan DIY kad

    BalasPadam
    Balasan
    1. rajin dengan idok aje...hehe

      Padam
    2. Senang je,..tak yah susah2 beli :)

      Padam
    3. dah jimat dah kalau buat , boleh buat banyak banyak terus

      Padam
    4. kalau nak buat banyak bebaloi buat sendiri.. nanti nak buatlah kad sendiri pos kat kawan2.. harap masa tu ada utk mencelah buat ni.. :)

      Padam
    5. Memang jimat dan berbaloi buat sendiri. Lagi2 kalau kita nak beri pada ramai orang. Beli barang sikit2. Then, ada masa buat sambil2 :)

      Padam
  2. Syida doa dari jauh cekebon cepat sembuh

    BalasPadam
  3. Comel sgt kad2 mini mcm tu kan kak..lgpun buat pun snng..ada masa nak jga wana bt sndiri..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wana boleh buat sendiri. Nanti bila oranh order kuih atau kek boleh bagi kad as gift tag :)

      Padam
  4. Moga cekebon sembuh seperti selalu..sampaikan salam wana pada dia..tq kak..luv u..maaf dah jarang lepak sini..wana bz..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya Allah, thanks ye Wana. Dont worry,..Wana dah datang singgah ni akak dah besar hati :)

      Padam
  5. cantik...kalau dah minat macam macam cara boleh rekakan dik...alhamdulillah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. dan bila rajin ada bahan tak ada tu jadi super duper malas tu ,,, hehe

      Padam
    2. Betullll! Boleh putus angin terus kalau macam tu :)

      Padam
  6. Balasan
    1. Kad comel utk diberi pada orang2 comel :)

      Padam
  7. kreatif-kreatif-kreatif. cantik semuanya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tq, ros. Yg penting senang je nak buat sendiri. Ros kalau buat mesti lagi cantik :)

      Padam
    2. haaah dua dua kreatip , mesti cantik jugak kalau Kak ros buat :)

      Padam
  8. semoga cepat sembuh cekebon ..amin

    BalasPadam
  9. nina pun pakai glu "norino" tu.. heheheh..

    tapi cam kurang best compare brand yg pakai sebelum ni.. x igt brand ape..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, Nina. Norino ni cepat 'terkehel' sikit muncungnya. Saya pakai jugak sebab ni yg senang cari & paling murah compared tu yang lain :)

      Padam
    2. aah.. norino ni murah compare brand lain.. sbb tu nina pn beli yg ni.. dah la beli promotion pack yg besar tu..

      Padam
    3. Heheh samalah kita. Saya memang tunggu promo kotak besar tu. Memang akan beli :)

      Padam
  10. Salam singgah petang Farah....comelnya kad² tu....memang kreatif Farah buat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kad2 kecil ni selalunya saya buat guna lebihan kertas2 bercorak, Diana. Tak delah bazir begitu sahaja :)

      Padam
  11. kalo dgn kak farah nih semuanya nampak mudah & cantik hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe jangan risau,..memang mudah. Kalau complicated akak tak buat :)

      Padam
  12. Semoga CekebonCekebon Farah cepat sembuh yer...

    BalasPadam
  13. salam nampak biasa je tapi cantik sangat ! huhhuhu.

    BalasPadam
  14. cantik je... cuma perlukan kerajinan je hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betulllll! Rajin tu kena ada. Dapat datang rasa malas membukit, nak pegang kertas pun tak larat :)

      Padam
    2. kan hahah, macam macam drama dan alasan ! hehehe

      Padam
  15. ouh yaaa, syafahillah cekebon, moga Allah jaga selalu. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih banyak2, Yana :)

      Padam
    2. sama sama :)
      kirim salam utk Cekebon akak ye :)

      Padam
    3. Insya Allah, nanti akak sampaikan :)

      Padam
  16. Balasan
    1. Comel dan sesuai utk beri pada orang :)

      Padam
  17. chomey n kreatip., kipidap farrah ;)

    BalasPadam
  18. Balasan
    1. Jom buat sekeping dua, Anies :)

      Padam
    2. errrr.... buat thn dpn???


      (alasan) ;-)

      Padam
    3. Heheheh tahun depan dah dekat ni, anies :)

      Padam
  19. Semua pun comel! Saya suka yang warna biru tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya Allah, ada lebih akak simpankan utk Farah sekeping :)

      Padam
  20. Rajin bebenor...suka tengok idea2 kreatif Pn Farrah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekadar isi masa je, Sis Fida :)

      Padam
    2. kan Fida...kreatif, ada masa lapang mmg menjadi lah

      Padam
    3. Ada masa lapang + ada mood. Kalau tak de mood, kita bobok je :)

      Padam
  21. SS lebih suka tape sticker... Sebab nampak shadow...

    BalasPadam
  22. Balasan
    1. Biasalah, SS. Sakit orang tua. Alah pada cuaca.

      Padam
  23. Balasan
    1. Alhamdulillah, dah OK :)
      Thanks, SS for ur concern. Terus whastapp tu.

      Padam
  24. Semoga Cekebon kembali ceria selalu... Pesan kat Cekebon jangan banyak sangat bergerak... Rajin2 makan ubat kalu tak sihat... Makan makanan berkhasiat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aminn. Terima kasih atas doanya. Saya dah bacakan pesan2 SS di whatsapp dan komen ni 3 kali. Repeat mode. Bior makan dalam :)

      Padam
    2. CEKEBON: Thanks for you du'a, SS. Cekebon doakan kesihatan SS dan HH juga. Moga kuat dan cergas untuk travel selalu.

      Padam
  25. Cekebon x sihat? sis JM doakan Cekebon cepat sembuh jaga mkn dan mkn ubat, tido cukup....we oulss love u cekebon

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih banyak-banyak, Sis JM. Alhamdulillah, Bon dah semakin sihat sekarang :)

      Padam
    2. CEKEBON: Cekebon loves you all toooooo!

      Padam
  26. aduhai..kalau sentuhan dari tangan Farrah je semua nya cantik...pandai dan rajin masak..rajin buat barang kraft..ishhh...semoga cepat bertemu jodoh ye...ehh komen x de kaitan ngan entri

    BalasPadam
    Balasan
    1. superwomen.. tangan berseni..

      Padam
    2. ehehe amin untuk owner blog dan tukang komen ni =D

      Padam
    3. Hihihih apaaa?? Superwomen? Buat gaya akimbo lah!
      CT - AMinnnnnnnn :)

      Padam
  27. semua nampak comel.. hehe
    akak memang tak mengecewakan kalau bab kreatif

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala Nina, tinggi melambung sangat pujian tu! Biasa2 ajelah. Nina pun boleh buat :)

      Padam
  28. Comel ni kak farah! dulu2 sanggup beli kat the store utk letak kat hadiah hehe.. rm 1 satu ni kan hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul! Satu singgit,..nak bagi sepuluh orang dah 10 hengget :)

      Padam
  29. aduhai, cantiknya. homeii2 kecik2 kad tu.

    BalasPadam
  30. sian cekebon....moga cekebon sihat hendaknya.....aminnnnnnn

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, keadaan Cekebon sekarang dah bertambah baik. Thanks ye, sis D :)

      Padam
  31. Farrah....sy berniat nk buat kad mcm ni...dh ptong dah...tp setakat potong jer....terbiar....last2 ke tong sampah...adehhhhhhhhhh pe laa nk jadi heheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheheh it's ok sis D. Jangan lemah semangat! Terus cuba dan cuba lagi! Tapi kali ni kalau tak jadi ke,..separuh jalan ke,..tertunda ke,...jangan buang ye. Simpan dulu. Then kita seru mood balik :)

      Padam
  32. dah lama tak buat kad2 ucapan macam nih.. simple dan cantik kad farah.. teruja nak buat sendiri..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jangan lupa cuba ye, Eyda. Ajak budak2 tu sekali :)

      Padam
  33. Cekebon dah okay ke kak ? suruh Cekebon duduk dendiam jangan hyper sangat nak buat macam2.. akak kan ada.. ehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, dah ok dah CT. Tinggal batuk je sikit. Thanks for ur concern :)

      Padam
  34. kad2 ni ada orang order ke kak ? hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak. Ni akak buat utk stok rumah. Diorang kat rumah ni last minute baru tunjuk muka comel kat akak minta kad nak tulis. So, buat stok siap2 :)

      Padam
  35. Kakkk. Hahaha. Saya ada banyak yang untuk diy kan. Tapi x de idea nak buat. Kalau buat pun x tahu nak kasi siapa.😓

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi buat je buat2 isi masa lapang. Then simpan elok2. Nanti nak guna senang,..dah ada :)

      Padam
  36. a great sharing!
    farrah always dgn idea tersendiri dan kretif.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aida boleh buat dengan kakak2 di rumah. Nanti senang mereka nak beri pada kawan2/cikgu :)

      Padam
  37. Jeles2. Nak kena merajinkan diri balik ni. Hihi

    BalasPadam
  38. Wow kreatifnya kak kita.. comel sangat ni

    BalasPadam
  39. adoi adoi adoiii...
    setiap kali tgk hasil kak farrah je mesti meleleh2 ni
    aishh dok bookmark je antry2 cmni
    bile nak operasi nye tah la

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...