All The Way from OSAKA

Rabu, Februari 17, 2016

Assalamu'alaikum,
Alhamdulillah. Saya terima happy mail lagi. Kali ini daripada Intan (Dorsett Pink). Intan telah bercuti di Jepun sekitar bulan November tahun lalu. Tak sangka, ada rezeki merasa ole-ole dari sana.

Hadiah daripada Intan.
Saya dapat pek sampul surat cantik yang Intan beli di Osaka. Katanya, apabila ternampak sampul tu, teringat pada saya. So sweet and thoughtful of you, Intan. Memang saya suka sangat sampul suratnya. Cantik!!! Dari dulu fascinate dengan seni lipat-lipat dan origami Jepun. Even cara mereka lipat surat/ sampul surat pun unik berseni.

Ini yang saya maksudkan :)
Pek sampul surat.
Pek sampul surat ni ada 3 pieces - (i) lembaran kertas untuk tulis surat, (ii) pelekat dengan ucapan-ucapan tertentu dan (iii) yang ada reben merah putih tu sampul suratnya. Saya hanya lepas baca tulisan Hiragana dan Katakana. Kanji memang sendu sedikit. So, tak mampu translate semua. Tidak silap saya, antara ucapan-ucapan tu ada Congratulations,..ada ucapan untuk farewell. Huda nhhas a.k.a Cik Manisah Lesing atau Wawa, tolong terjemah yang selebihnya.

Cantik kan? Selain itu, saya dapat sepasang chopsticks Jepun and I collect those things! Makin bertambahlah koleksi chopsticks saya :)

Dearest Intan,
Domo arigato!  Terima kasih banyak-banyak atas kiriman ole-ole ini. Thanks so much for your lovely thoughts. Saya suka semuanya! Senyum tak lekang di bibir dua tiga hari ni. Saya doakan setiap urusan Intan baik dalam study mahupun dalam mengurus hidup sehari-hari, akan sentiasa lapang dan mudah. Mudah-mudahan, Intan sekeluarga akan dikurniakan rezeki melimpah ruah, diberkati dengan kesihatan yang sempurna agar dapat terus berkembara 'plot' peta dunia. Salam sayang buat FL. Peluk dan ciumkan 3 kali ye ;)

Bagi yang nak baca catatan perjalanan Intan, suami dan si cilik FL sepanjang mereka di Osaka dan Kyoto, boleh jenguk di sini.


76 ulasan

  1. Balasan
    1. hikhik ole2 dr jauh, eyja... mestilah best! :)

      Padam
    2. khan... kalau ija pon suka juga.. macam dapat hadiah gitu.
      of cause kita appreciate sangat2 lepas tu kan..

      Padam
  2. cantiknya sampul surat tu :)

    BalasPadam
  3. Cantiknyaaa sampul surat dia ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hiasan dan cara lipatannya pun cantik, Kim Chaa :)

      Padam
  4. Ha ha ha ... sy pun lulus hiragana katakana je kak...

    BalasPadam
  5. Errr... btw ni kalo sy teka blh dpt sekeping x sampul tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apsal SS tak de sampul tu?
      * Tanya... Ha Ha Ha...

      Padam
    2. Hihihi nak teka apanya, Huda dear? Sampul tu akak bolot semua!
      Jawapan tak dapat sampul kena tanya Intan :)

      Padam
  6. Kak farah seorang yang thoughtful.... tu pasal ramai yg sayang dn ingat akk...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak yang fortunate didampingi mereka yang loving & thoughtful :)

      Padam
  7. Bertuah badan dapat ole-ole dari Japan.. Cantik & creative sampul surat tu.. Sesuai dgn Farrah yg mmg berseni orangnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, memang bertuah rasanya LZ dapa hadiah ni,,,orang Jepun kan memang bab seni lipat2 ni hebat. Suka sangat :)

      Padam
  8. Seronoknyaaa dapat ole2 dari jauh~~ :D

    BalasPadam
  9. untungnyaaaaa dia,memang lawa dan unik sampul tu :)

    BalasPadam
  10. Cantiknya Envelope tu KakFarah! Bertuah dpt memilikinya.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang excited sangat jadi tuan envelope tu, Mekja :)

      Padam
  11. Btw baru tahu FAMF stand for Farah My Friend. Hihihi, tu pun sebab JM yang dok tulis dkt blog dia :))

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi FAMF tu initial nama akak. Sis JM yang jadikan Farrah My Friend :)

      Padam
  12. comey je sampul tu...
    kreatif orang jepun ek

    BalasPadam
    Balasan
    1. seni origami diorang memang first class :)

      Padam
  13. Cantik dan unik sampul tu..teruja wana tengok..beruntung kak farrah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, memang suka sangat dapat hadiah ni, Wana :)

      Padam
  14. Terbaik..dapat hadiah lagi..cantik la envelope tu kreatif sangat macam Farrah :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cantikkan envelope tu,...saya super happy menerimanya :)

      Padam
  15. Bestnya.. dapat ole-ole dari Jepun.. tumpang sengih baca post2 gembira dari rakan-rakan blogger.. murah rezeki Farrah..:)

    BalasPadam
  16. Menarik dan nampak lain sampul tu..dia main lipat-lipat je ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye, Ros. Sampul tu lipat2 je. Then, kemasan akhir, reben tu :)

      Padam
  17. Assalamualaikum kak farrah... lamanya menyepi.. rasa rindu sungguh nak BW.. sekarang ni walaupun sedikit free, entri baru xkeluar2 jugak.. lama tinggal memang wat kita lost idea kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alahai sayangku, lamanya tak dengar citer. Busy kan,..tak pe,..utamakan yang penting2 dulu :)

      Padam
  18. Hari ni birthday akak kan? HAPPY BORN DAY SISTER.. :-)

    BalasPadam
  19. Salam kak farrah :)
    seronok nya bila orang pandang somethong terus ingat kat kita :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. W/salam, Wana. Ingatan tu yang sangat bermakna :)

      Padam
  20. murah rezeki akak :) hihi moga murah jugak rezeki si pemberi :D

    BalasPadam
  21. cantik dan unik.. bilalah nak merasa pi Jepun..

    moga ada rezeki...

    BalasPadam
  22. ingat sampul surat ingt akak ye.. nicelah sweet2... :D

    BalasPadam
  23. Wahh jauhnya osaka tu d japan kn

    BalasPadam
  24. Tahniah kak memg murah rezki akak

    BalasPadam
  25. Comeinyeeee gift.. Nakkkkkkkkkkkkkk!! Ha Ha Ha...

    BalasPadam
  26. Rasa rugi lak masa keje dgn Jepun tak blajar bahasa Jepun...

    BalasPadam
  27. Wow! Terbaik gift ni...
    Alhamdulillah...

    BalasPadam
  28. Alhamdulillah rezeki Farrah nak dapat hadiah dari jauh..

    BalasPadam
  29. waahh! entry untuk kite.. terharunya... thanks Farrah.. susah2 buatkan entry untuk saya. hahahahha

    BalasPadam

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.