Hidangan terung sememangnya menjadi salah satu hidangan kegemaran keluarga saya. Tak kisahlah masak macam mana. Buat sambal ke, buat kari, rebus begitu sahaja dan cicah dengan budu atau sambal belacan and even buat sandwich terung.
Hari ini satu lagi resepi berasaskan terung, Sambal Berlada Terung Bakar.
Bahan-bahan yang diperlukan untuk Sambal Berlada Terung Bakar:
- 3 biji terung bulat (Nak guna terung biasa pun tak mengapa)
- 10 - 12 tangkai cili merah (Buang biji dan ditumbuk kasar. Jika malas nak tumbuk, kisar dengan blender je. Air jangan banyak sangat.)
- 1 - 2 labu bawang besar (Dihiris bulat-bulat)
- 2 keping asam keping
- Minyak masak secukupnya
- Garam mengikut citarasa
Cara penyediaan:
Mula-mula, kita kena bakar terung dahulu. Potong kepada dua bahagian dan bakar seperti dalam gambar di bawah sehingga terung menjadi lembut. Bakar bahagian kulit (luar) terung dahulu, kemudian terbalikkan. Bakar sekejap bahagian dalam terung pula.
Hasilnya akan jadi begini.
Tetapi, bahagian dalam terung jangan bakar sampai rentung tau. Just nice untuk lembutkan dan dapatkan rasa smokey sahaja. Biarkan terung sejuk.
Sementara itu, panaskan minyak dan tumis hirisan bawang. Setelah itu, masukkan cili yang ditumbuk/dikisar. Tumis hingga cili masak. Kupas kulit luar terung. Kita tidak akan guna bahagian kulit yang rentung hitam tu ye. Isi terung yang ada dicincang-cincang.
Balik semula kepada sambal kita. Masukkan asam keping dan isi terung yang sudah dicincang. Gaul sekata. Biarkan masak buat seketika dan perisakan dengan garam. Siap!
Sambal berlada terung bakar |
Selamat mencuba!
Dap nyeeee
BalasPadamMemang dap dap dap :)
PadamNis kalau bab makan no 1. haha
PadamNasib baik dah buka pose... He he he
BalasPadamHehehe nasib baik ye :)
PadamSS ske makan terung... Sebab kaler pepel.. He he he
BalasPadamsebab tu macam kri.. krik je SS..
PadamSaya suka makan epal hijau sebab kaler hijooo.. kihkih
agaknya klau warne merah SS makan x?? hahaha
PadamHari ni berbuka dgn terung masak lomak..
PadamKalu kulit ikhwan pepel pon SS makan! Ha ha ha
PadamHahahah nasib baiklah kulit Ikhwan bukan warna pepel. Tak memasal jadi juadah berbuka SS.
PadamUhhhh, terung masak lomak! Yummy yummm!
selalu jugak mak buat tapi tak bakar pon.. hihih terus masak berlada cm tu je.. :)
BalasPadamGoreng masak berlada tu pun dah sedap kan. Ni saja je buat tukar citarasa :)
Padamsedapnye terung! saye suke jgk terung ni..
BalasPadamtp kalo saye masak bse nye tak bakar.. terung tu saye goreng kunyit lepas tu baru buat sambal.. hihi..
Hihih ni kalau nak rasa smokey2 ala2 terung salai, kita bakar dulu :)
Padamni my favourite menu ni...
BalasPadamSamalah kita :)
Padamfarrah. tq ya utk kad raya. dha sampai dah.. hehe. tq so much. suker giler
BalasPadamAlhamdulillah, dah sampai! U r welcome :)
Padambiasa masak terung goreng sambal tak bakar dulu...kalau bakar rasanya lain sikit ek
BalasPadamsamalah.. CT x penah bakar gak.. terus goreng je dlu.. boleh plak cuba kalo bakar kot.. rasa rare =)
Padamkalau guna terung panjang pun sedap kan
BalasPadamadoiiiii terung cili pulak....
BalasPadammy faveret ni kak...
apa ni apa ni apa ni....
hwaaaaaa
mai mai beraya kat bangi.. weols masak =)
Padamerrr tapi kita tak bakar.... tumis je terus...
BalasPadamkita kan "RAJIN"
sedap nih..
BalasPadamkalau boleh nk try buat la ikut resepi akak ni. mak nina suka terung
BalasPadamSedap ke terung ?,
BalasPadamIni kalau buat kat rumah mesti takde org makan sebab semua tak makan terung. Hehe
BalasPadami loooooike sangat2 terung sambal.. hehe.. dulu jenuh x makan terung..
BalasPadammasuk uni jumpa kawan gila terung.. terus cuba sbb tngk dia addict sngt.. rupanyaa sedap !! nyesal x makan dari muda ahhaha..
tq for sharing.
BalasPadambiasa nyer aida masak sambal dgn kulit terung skali :)
good idea ni, farrah.
Salam kak , entry ni mampu nak cakap ermmm sedapnya tapiiii sayang 1000 kali sayang yana tak makan terung!
BalasPadamsedap kah ?
BalasPadamtak makan dan tak rasa nak makan hahahaha
BalasPadamLama tak makan terung bakar macam ini
BalasPadamnampak sedap boleh cuba nanti
BalasPadam