Ubi goreng,..ubi rebus,..ubi bakar...ubi lenyek, semuanya kegemaran saya. Kali ini dapur di tower buat ubi goreng berempah pula. Sedapppppp! Bahagian luarnya garing-garing, tetapi bahagian dalam tetap lembut dan sangat enjoyable untuk dinikmati.
Bahan-bahan yang diperlukan:
Resepi Mudah Ubi Goreng Berempah
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Ubi kayu (dikupas kulit, dibersihkan dan dipotong kepada beberapa bahagian untuk memudahkan proses merebus).
- sedikit serbuk jintan manis
- sedikit serbuk jintan putih
- sedikit serbuk ketumbar
- garam secukup rasa
- minyak masak secukupnya
Langkah-langkah Penyediaan:
- Rebus ubi terlebih dahulu sehingga empuk. Proses inilah yang menjadikan bahagian ubi tetap lembut dan yummy meskipun setelah digoreng. Tak adalah kita struggle nak makan ubi goreng yang 'keras ketuk' :)
- Setelah ubi empuk. Angkat dan sejukkan. Kemudian, bolehlah dipotong kepada bahagian yang lebih kecil.
- Masukkan serbuk jintan manis, jintan putih, ketumbar dan garam secukup rasa. Sukatan serbuk-serbuk ni agak-agaklah mengikut portion ubi kita tetapi selalu saya guna nisbah 1:1:1. Kalau jintan manis satu sudu teh, jintan putih dan ketumbar pun sama satu sudu teh.
- Kemudian, gaul sehingga ubi disaluti rempah-rempah tadi dengan sekata.
- Goreng ubi sehingga bertukar keperangan.
- Hidangkan begitu sahaja atau bersama sambal ikan bilis dan sambal cili kicap.
Selamat Mencuba!
ubi oh ubi.. makan ubi panas-panas ngan air kopi ... fuuuhh! sedap
BalasPadamFuhhhh! Memang terangkattttt!
Padamlama dah tak makan ubi.. perut sensitif
BalasPadamOhhh tak tahan ehhhh
PadamFav wana ni walau apapun pun resepinya..tp pling suka yg d goreng..
BalasPadamAkak suka semua, goreng, rebus, buat tapai buat kerepek ;)
Padamsatu kata je Sodapppp...
BalasPadamMemang sodappppp ;)
PadamSedap makan waktu petang ni.
BalasPadamDengan secawan teh atau kopi,... :)
Padamsedapnya boleh cuba nanti ni
BalasPadamBuat breakfast boleh, minum petang pun boleh :)
Padamha ah boleh buat nanti... stock ubi kentang pun banyak hihihihi
PadamEh,..yg ni ubi kayu tau... ;)
Padamtaw yang kak farah ni ubi kayu... ekin nak ubah guna ubi kentang hihihihi :P
Padamsedap.. boleh buat kudap2..
BalasPadamSemestinya,..
Padamsedap dimakan ketika panas..
BalasPadamMemang boleh makan banyak sekali hadap ;)
Padambetul tu Farrah
PadamSedapnya... suka2..makan panas2..
BalasPadamMemang dap dap dap!
Padambiasa Cik Mimie goreng dengan garam n serbuk kunyit je..heee
BalasPadamMacam tu pun dah syokkkk ;)
Padamcicah ngan sambal goreng atau sambal kicap..sedap!
BalasPadamsedap berganda kan,..
Padam1st time sy mkn ni ms kt kelantan. diorg panggil tapai. sy igt kentang goreng. terus uwekkkk sbb pahit hahahaha
BalasPadamEhhh pahit? Kalau tapai yang diperam pakai ragi kan?
Padamdiorg kat sana panggil tapai (kalau kt tmpt kita ni yg rendam dgn ragi tu laa yg dipggl tapai kan)
PadamMy mum suka buat gini...
BalasPadamNak dok pindah sebelah umah mak SS la. Pindah time makan je... ;)
PadamLamanya x makan ubi...
BalasPadamNak offer ubi goreng saya pun dah abis,..
Padamcouple kan dgn kopi panas.
BalasPadamari tu mak ada umah, goreng sukun.
adoihai la farrah, mak buat plak kopi panas.
fullamak!
Huhuhu sukun goreng lagi dap dap dap tapi kat tempat saya ni susah sikit nak cari sukun.
PadamTumpang terliur bayangkan Aida makan sukun goreng lawan ngan kopi panas,..hihihi
Padammasa tu mak abah ada umah.
Padammr.asben ke famili store beli brg dapur.
ternampak sukun yg da siap potong tau.
pe lagi, terus dia beli. mak terus goreng :)
tu pun nasib baik ada, farrah. memang susah dpt gaks.
suka juga termasuk ubi keledek goreng.. mengidam pula hehe
BalasPadamHeheeh mari mengidam sama2 ;)
Padamok kita bleh jadi geng.. 'Geng Gila Ubi' kasila mcm
BalasPadammana rupa and bentuk kita mesti akan suka..
Yeayyyy! Sep sikit!
Padam#PotatoGonnaPotate
Padam#PotatoSquad
uishh sedap
BalasPadamkalau dapat time hujan best
BalasPadamsebabmasa tu lapor sokmo
BalasPadamkopi o jangan lupa !
BalasPadamUbi kayu!!!! mmg feveret..leh buat mcm2 ngan ubi kayu ni..
BalasPadampelik tu nama ubi kayu tapi x keras cam kayu ;p
BalasPadamskrg ni dah tak boleh mkn..nanti berangin jek badan..asyik nk lepas BOMMM
BalasPadamsedapnye kak farrah
BalasPadamubi goreng garing
xpon rebus cicah sambal pon sodap