728 x 90

Sabtu, 1 Oktober 2016

...sebab hari ini Hari Kopi Sedunia

Salam Hujung Minggu!
Saya berstesen di rumah dua tiga hari ini. Jadi, adalah ruang untuk berblog sedikit.

Selamat Menyambut Hari Kopi Sedunia! Hari ini 1 Oktober, kita raikan hari kopi peringkat international. Satu dunia raikan kopi :) Earlier, 29 September, Hari Kopi Malaysia. Saya tengok, banyak jugalah kafe-kafe, coffee shops dan pengeluar produk berasaskan kopi yang buat macam-macam promo sempena Hari Kopi.

Dek kerana hari ini Hari Kopi Sedunia, saya nak kongsi semula entri-entri resepi saya sebelum ini yang menggunakan kopi :)


Basically, kopi alpukat ini coffee ice blended with avocado. Sedappppp. Rasanya lemak creamy lagi-lagi apabila kita serve dengan aiskrim vanila.


Antara resepi biskut kopi yang mudah dan jadi kegemaran saya. Boleh buat biskut kopi kosong,...makan begitu sahaja dah sedap. Takpun, bolehlah dip biskut dengan coklat masakan, hias cantik-cantik, jadi biskut mocha :)


Aiskrim kopi ini saya buat sebab teringin sangat nak makan aiskrim perasa kopi. Puas cari tak jumpa. Makanya, buat sendiri guna dua bahan utama - susu full cream dan Coffeemate.


Kalau tiba-tiba teringin,.. craving nak makan cookies, buatlah biskut senang ni. Campak-campak, kacau-kacau, bentuk-bentuk, bakar! An eggless recipe. Jadi, siapa yang alah telur atau tak makan telur, boleh nikmati biskut ini dengan gumbira dan senang hati :)


Have A MajesticWeekend!



40 ulasan:

  1. selamat hari kopi..sy bukan peminat kopi..hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. ohh tak minat kopi ye,..naper? :)

      Padam
  2. semua nampak menyelerakan... =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sape yang gemar kopi memang patut cuba semua :)

      Padam
  3. Selamat hari kopi..ohh baru tau 29 September untuk malaysia..1 oktober sedunia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah. Tapi sebab dah dekat2, kita celebrate 1 Oktober tu je :)

      Padam
  4. Sempena hari kopi,Eyda minum kopi O..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya manjakan diri dengan kopi alpukat hehehe

      Padam
    2. sekarang nih, kopi mesti ada dalam simpanan.. cepat lemau rasa sekarang..

      Padam
  5. Balasan
    1. Memang dap dap dap,..tapi bagi yang suka kopi la :)

      Padam
  6. Rajinnya sis. Ain tak suka kopi. Hehe tpi coffee ice blended w avocado tu nmpk wow

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap, Ain. Nanti ada kelapangan boleh cuba. Pahit lemak manis rasanya :)

      Padam
  7. Saya kalau sekali kena kopi every day rasa nak kopi haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheheh betul,..betul...akak struggle giler berusaha supaya tak minum kopi setiap hari ;)

      Padam
  8. wah..menarik. sayangnya i xminum kopi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau tak minum kopi boleh cuba biskut...kandungan kopinya tak banyak :)

      Padam
  9. biskut kopi tu Firah suka... guna resepi akak laa.. maseh akak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi no need to thank me lah, Firah :)
      Biskut kopi tu dap dap dap kan,..

      Padam
  10. Balasan
    1. Nanti cuba buat naaa,... :)

      Padam
    2. dok belek2 resepi... screen shoot dulu..

      Padam
  11. salam kak farrah... pergh.............
    sedapnya semua.......saya jenis semua benda makan..kopi pun tak ada masalah nak minum,saya suka rasa pahit2 macam tu digabung dgn rasa manis yg padu.
    kalau nak hilangkan mengantuk,kopi bukan penyelamat saya. hahaha..sbb minum pun tetap akhirnya tertidur

    BalasPadam
  12. sedapnya sis kopi alpukat tu.... akak memang terluir sgt nak minum kopi tapi apa kan daya xleh minum...

    BalasPadam
  13. Biskut cornflakes kopi tu nampak sedaap !

    BalasPadam
  14. sedapnya kopi, aromanya mengasyikkan

    BalasPadam
  15. Pergh!! Tengok gambar pun dah boleh imagine bau kopi tu..
    Kalau dapat memang nikmat lah..
    Sha penggemar kopi..

    BalasPadam
  16. Tambah manis dalam senyuman cikgu... He He He...

    BalasPadam
    Balasan
    1. chia..chia.. opss..hihihihih..

      *senyuman SS?? Ayat cari pasal.. hihihihi

      Padam
  17. kenapa sedap sngt ni... yg ice cream tu paling win2 dihati..hihihihih

    BalasPadam
  18. kita dah tak boleh minum kopi. pening kepala. sobs

    BalasPadam
  19. Semua resepi berkaitan kopi...pandainya Farah..

    BalasPadam
  20. Byk resipi yg boleh d cipta dan d olah berasaskan kopi ni eh

    BalasPadam
  21. Kopi cap pak belalang pun sedap

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...