Ziarah Tok Ta Sempena Tahun Baru Cina

Isnin, Januari 30, 2017

Kami sekeluarga ada family friend yang berbangsa Cina. Dah kenal lama. Tok Ta (pangkat datuk bagi saya dan adik-adik) merupakan kawan baik arwah datuk saya. Dulu-dulu semasa Cekebon kecil, sementara nak menunggu arwah datuk habis mengajar sesi petang, Cekebon dijaga oleh keluarga Tok Ta ini.  

Semasa kami adik-beradik membesar, Tok Ta banyak tolong kami. Dia dah anggap Cekebon macam anak dia sendiri dan setiap kali ada di antara kami yang nak lanjutkan pelajaran, dia akan tolong apa yang perlu dari segi khidmat mahupun kewangan. Dulu, masa kami adik-beradik belajar main piano, Tok Ta hadiahkan kami sebuah piano supaya kami boleh berlatih di rumah. Rasanya, yang betul-betul pandai, si Cekengah. Saya dan Uje main ke laut ke gaung semua ada. Saya lagilah,..bab baca not memang lembapppppp habis!

Kebiasaannya, setiap kali perayaan kami akan saling mengunjungi (melainkan kalau betul-betul ada hal/Tok Ta berada di luar negara). Tok Ta pun tak pernah lupa datang berhari raya bersama kami jika ada kesempatan.

Tahun ini, pada awalnya kami tak rancang ke rumah Tok Ta sebab keadaan Cekebon yang agak lemah. A day earlier, Cekebon buat dialysis. So, penatnya masih bersisa. Tetapi, bila telefon nak wish Tok Ta Happy Chinese New Year,...borak-borak dengan Tok Ta....tiba-tiba Cekebon decided nak gagahkan diri jumpa Tok Ta. Dia kata dia sayu dengar suara Tok Ta kat telefon. Tok Ta dah 88 tahun tau! 

Chords Bintang Kehidupan - Setia Band

Ahad, Januari 29, 2017

Setia Band muncul lagi dengan single baru, menyanyikan semula lagu malar segar Nike Ardilla, Bintang Kehidupan. Klip video pun dah released. Nak dengar dan tengok, cari di Youtube ye.



Kunci Gitar dan Lirik Lagu Bintang Kehidupan - Setia Band


(Intro)
Am G F C
Dm Am E Am

Am G
Jenuh aku mendengar
F
Manisnya kata cinta
C
Lebih baik sendiri

Dm E
Bukannya sekali
Am
Ingin kumencoba
F C
Namun kugagal lagi
Saya tak tonton drama Biar Aku Jadi Penunggu, tapi lagu nyanyian Ronnie Hussien yang ini memang saya suka. Mellow je. Melodinya kenalah dengan telinga dan jiwa 😃 Masa main lagu ni kat rumah, tiba-tiba Cekengah datang tanya, "Ni lagu apa? Sapa nyanyi?" Hahaha rupa-rupanya lagu ni dok berputar dalam kepala, terngiang-ngiang di telinga dah beberapa hari. Sampai sakit kepala dia fikir kat mana dengar lagu ni dan siapa nyanyi. 

As usual, enjoy the easy chords!

Kord Gitar Menanti Janji - Ronnie Hussien 
OST Biar Aku Jadi Penunggu



(Intro)
Am G F
Am G F

Am E Am
Telah lama ku rasa sebegini
Am Dm
Meniti masa silih berganti
E  
Kuharapkan engkau
Am F Dm
datang kepadaku
E Am
Walau sekadar mimpi

Movie Night Party Theme (Part 1)

Selasa, Januari 24, 2017

Dah lama tak buat entri on party planning. Asyik tunda tunda tunda sahaja. Kali ini saya nak kongsi satu lagi tema parti atau keraian yang boleh dibuat untuk majlis-majlis kalian - MOVIE NIGHT!

MOVIE NIGHT party theme ni sebenarnya untuk sambutan hari lahir adik lelaki saya sekitar hujung November tahun lalu. Pada asalnya, tiada sebarang perancangan nak buat apa-apa sambutan sebab sepatutnya adik saya tidak berada di Malaysia pada waktu itu. Saya pun relaks jelah tak prepare apa-apa. Last-last, atas sebab tertentu, dia tak jadi ke luar negara. So, kami decided untuk keluar makan tengah hari bersama-sama pada hujung minggu, a few days before his birthday.

Dengan masa yang suntuk, saya memang tak terfikir langsung nak buat parti bertema. Kebetulan, saya tengah sibuk berpindah-randah. Jadi, dah set dalam mind, tak pelah kita makan-makan je on the 19th. Next year, birthday Uje kita buat extra grand. Extra special.

Tapi, saya tak sampai hati. Selalunya apabila birthday saya dan Cekengah, si bongsu kami ni beria-ia usahakan itu ini. Pada malam 18hb, saya pandang keliling bilik kraf, tengok-tengok apa yang saya ada. Apa tema parti yang saya boleh usahakan dalam tempoh kurang dari 16 jam, tanpa perlu keluar ke kedai cari barang.

Inilah hasilnya,....MOVIE NIGHT!

Yee Mee Goreng Extra Broccoli

Isnin, Januari 23, 2017

Hidangan sarapan pagi tadi. Sebenarnya lebih kepada brunch sebab dah nak tengah hari baru suapan pertama masuk mulut! Sebelum ini saya pernah sediakan Yee Mee Goreng Mudah. Boleh intai resepinya di sini.

Kali ini, satu lagi variasi untuk yee mee goreng - Yee Mee Goreng with Extra Broccoli. Entah kenapa, buka peti ais pagi tadi, nampak broccoli kat tempat sayur, terus teringin! Mula-mula ingat nak buat brokoli goreng je untuk kunyah-kunyah, tapi tengah laparrrr. Mana cukup nak tampung kapasiti peyot. Jadi, kita sediakan Yee Mee Goreng.

Yee Mee Goreng Brokoli

Chords Sambutlah Kasih - Lovehunters

Sabtu, Januari 21, 2017

Dalam inbox ada a few requests minta chords lagu Kudien. Saya terpinga-pinga. Kudien mana ni? Saya dah lama tak sempat tengok TV. Tak update sangatlah tentang rancangan-rancangan cari bakat baru. Tanya kat Bott, Kudien ni siapa? Budak Mentor Milenia ke? Selamba dan bersahaja Bott jawab,"Bukan, itu Qody!" Nampak tak makcik seorang ni? Konon tak ikut perkembangan rancangan nyanyi-nyanyi reality shows,...tahu je tuh! 😆😆😆

Selepas beberapa carian di Google, barulah tahu Kudien ni peserta rancangan 3 Juara. Suara memang rock habislah. Semasa konsert Pentas Epik Final 3 Juara yang berlangsung baru-baru ini, Kudien bawakan sebuah lagu daripada kumpulan Lovehunters. Lagu tu memang best. Persembahan Kudien pun best!!! Boleh tonton di sini.

So, demi menunaikan permintaan, inilah kord gitar Sambutlah Kasih - Lovehunters. Kebetulan memang kord lagu ni ada dalam simpanan sebab dulu pernah belajar main lagu ni. Selamat berdendang!

Carabiner untuk Shopping

Jumaat, Januari 20, 2017

Baru-baru ini semasa saya dan Bott bersiap-siap nak keluar, si Bott kecoh carabiner dia hilang. Sibuk menggagau cari ke sana ke mari, tak ingat dia letak mana. Tak tahu apa itu carabiner? Ni salah satu contohnya,..


Carabiner ni selalu digunakan untuk outdoor activities. Tapi, kami berdua bukan nak keluar buat aktiviti-aktiviti mencabar macam climbing ke apa. Kitorang nak pergi shopping je. Heheheh. Yes, pergi shopping pun kena ada carabiner tau! Barulah tenteram jiwa nak berbelanja sepanjang hari.

...kerana Allah lebih sayang kau.

Isnin, Januari 09, 2017

Beberapa bulan belakangan ini, saya kerap membaca status-statusnya di Facebook. Tidak memberi sebarang respon, Like atau tinggalkan komen (persahabatan kami memang pada dasarnya begitu). Tapi, setiap kali mengikuti perkembangannya yang mengandungkan anak ketiga, saya akan cakap pada diri, nak lawat dia masa berpantang. A lot of catching up need to be done.

Sibuk dengan kerja. Sibuk berulang-alik. Nak masuk Facebook jauh sekali. Tiba-tiba semalam dapat notification daripada Izwana (thanks so much, Izwana), mengatakan yang teman saya itu telah pergi. Pulang kepada Pencipta. Lama saya terpaku depan laptop. Air mata mengalir laju. Berkali-kali saya baca status yang diupdate dan komen teman-teman sekolah. Tak percaya. Betul ke Mar dah tak ada? 😢😢😢

"Farrah, kau nak jadi pengawas tak?"

Bersihkan Kesan Kopi dan Teh Pada Cawan

Selasa, Januari 03, 2017

[This is a scheduled post. Saya di Kota B hingga akhir minggu ini.]

Entri khusus untuk penggemar teh dan kopi. Tetapi, saya nak tulis bukan tentang kopi,..bukan tentang teh. Tentang mug/cawan yang kita gunakan. Haaa,...familiar tak dengan kesan sebegini?

Kesan kopi atau teh pada mug :)

Tetamu Hebat Disember

Isnin, Januari 02, 2017

Assalamu'alaikum, 
Seperti biasa, awal-awal bulan up entri pengomen terbanyak sepanjang bulan sebelumnya. Terima kasih banyak-banyak! Walaupun saya jarang buat entri, tak sempat blogwalking dan balas komen,...tower ini tidak pernah sunyi dengan kunjungan dan jejak kalian. 


Credit - Nippon Paint