Hari ini, satu lagi resepi mudah menggunakan airfryer - Cendawan Goreng. Saya tidak guna tepung Kentucky atau tepung sadur yang berada di pasaran. Saya suka buat tepung sadur sendiri. Kita boleh pelbagaikan rasa ikut selera. Nak letak serbuk paprika, chilli flakes, serbuk jintan, serbuk telur masin … terpulang. Macam saya, saya boleh kawal kandungan garam dan perasa lain supaya Cekebon dapat nikmati sekali hidangan yang saya sediakan. Something light in flavour for Cekebon, yang lain pandai-pandailah tambah seasoning sendiri.
Resepi Cendawan Goreng
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Cendawan tiram yang telah dibersihkan
- 1 cawan tepung gandum*
- 1/2 cawan tepung jagung*
- 1 sudu besar serbuk kari*
- 1 sudu teh serbuk lada sulah/lada hitam*
- 1 - 2 biji telur (saya tambah beberapa sudu susu segar dan pukul telur hingga sekata)
- garam secukup rasa*
- Campurkan bahan-bahan bertanda (*) di dalam sebuah mangkuk sederhana besar. Gaul hingga semuanya sekata.
- Sediakan 2 pinggan leper. Taburkan beberapa sudu campuran tepung di atas pinggan yang pertama untuk memudahkan kita menyalut cendawan. Jangan letak semua tepung sekali gus kerana tepung yang sudah terkena telur akan jadi berketul-ketul. Letak sedikit demi sedikit. Nanti, jika ada lebihan tepung, boleh disimpan.
- Ambil cendawan. Celupkan pada telur kemudian salutkan dengan tepung. Pastikan salutannya nipis tetapi menyeluruh, Jangan terlalu tebal. Jika perlu, ketuk-ketuk sedikit cendawan yang sudah disalut untuk membuang lebihan tepung.
- Letakkan cendawan bersalut tepung di pinggan leper yang kedua. Ulang proses ini sehingga semua cendawan selesai disalut telur dan tepung.
- Memandangkan saya guna air fryer, saya tidak perlukan minyak. Saya masukkan cendawan dan masak selama lebih kurang 7 - 8 minit pada suhu 200 darjah celcius. Kemudian, supaya cendawan saya ni gorengannya sekata, saya akan terbalikkan cendawan dan masak lagi dalam tempoh masa yang sama. Cuma kali ini, saya turunkan suhu ke 170 - 180 darjah celcius.
*Suhu mungkin berbeza bergantung kepada air fryer masing-masing dan banyak mana cendawan yang dimasak pada satu-satu masa. Jika tidak pasti, gunakan suhu yang lebih rendah dahulu ya.
** Untuk dapatkan hasil gorengan yang lebih cantik dan tidak terlalu kering, boleh juga semburkan (atau gaulkan) cendawan yang bakal digoreng dengan sedikit minyak sahaja. Just a light coat. Tidak perlu banyak-banyak. Nanti tidak pasal-pasal berasap pula air fryer.
Siap untuk digoreng :) |
Bagi yang nak goreng secara goreng jeluk (deep fry), pastikan minyak di kuali sudah betul-betul panas. Barulah dimasukkan cendawan dan goreng hingga keperangan. Of course, jangka masa menggorengnya lebih singkat berbanding airfryer. Siap digoreng, angkat dan tuskan cendawan di atas kertas tisu dapur yang serap minyak.
Hidangkan bersama sos pilihan:- sos cili, sos Thai, sos BBQ atau sos lada hitam. Tabur dengan chilli flakes dan serbuk keju Parmesan pun awesome! Di bawah ni, hidangan minum petang saya, Buat omnomnom sambil buat kerja di bilik kraf. Yummeh!
Fika di bilik kraf - Cendawan goreng dengan sos Honey BBQ |
Selamat Mencuba!
lamanya tak singgah sini hehehe.. knock2..
BalasPadambtw syiok kan ada airfryer.. tapi kite takde pun sbijik mahai hehe..
Kumpul duit sikit2, then beli,..less guilt sikit makan goreng-gorengan. Akak ni pun merasa sebab Cekengah bagi as birthday present :)
Padamnak sekepinggggggggg
BalasPadamDah selamat,..tak de keping yang tinggal :)
PadamTeringin jugak nak beli air fryer ni. Hehe. Sebab tengok mudah je guna
BalasPadamMemang convenient,..tak guna minyak,...food lagi healthy :)
PadamSekarang ni dah ada banyak brand airfryer di pasaran. Leh cari satu yang sesuai ngan bajet :)
sodap nye . singgah sini jap . jom singgah blog shahril plk ..
BalasPadamTerima kasih sudi singgah sini, Shahril.
Padamni mesti sedap....
BalasPadamMemang sedap Mrs Pip :)
Padamtak cukup semangkuk!
kompom sedapp kalau cendawan goreng camnih..telan aik lio SB jap
BalasPadamMemang laku laris cendawan goreng ni, SB. Favourite semua kat rumah ni.
PadamAssalam cikgu ceketed! Lama tul x jalan jalan sini..pekabo?
BalasPadamAlhamdulillah, Sis JM. Sihat seadanya. Sis JM sihat dak ni? Masih busy lagi?
PadamAirfryer? Mesti mahal...nak cari kat Lazada lah 😜 Jeling SS
BalasPadamSila cari. Ada banyak brand dah keluar airfryer ni. Yang Philips nya agak mahal compared tu yang lain. Saya ni pun, kalau Cekengah tak kasi hadiah, tak merasalah Sis JM...bajet asyik lari beli barang kraf je ;)
Padam*Amboi, sempat jeling2 SS lagi.
nak suruh SS beli le tuuu
PadamResipi pe lagi leh masak guna airfryer ni..ada gak survey pressure cooker tp masig dok kumpul duit ni 😬
BalasPadamPressure cooker pun ok gak, Sis JM. Senang dan cepat sikit nak masak. Macam airfryer ni boleh bake, grill,..tapi saya selalu guna untuk sediakan hidangan gorengan yang lebih sihat. Contoh nak goreng ayam, fries,..semua tu tak yah pakai minyak.
PadamKalau nak buat bayam goreng pun boleh kan..leh x guna resipi yg sama ni
BalasPadamKalau bayam goreng boleh gak rasanya...tapi bater tu jangan cair sangat. Biar likat sikit.
PadamIsh terliur plak tgk cendawan goreng rangup ni mesti lebih sedap dari jula d kedai 😬
BalasPadamape jula sis? hahhaha XD
Padamsedap pulak nampak.. krup krap... best ngunyah tu
BalasPadamsedap tu pagi2 ni
BalasPadamsedap kalau rangup 😍 kriuk kriuk cam makan kopok
BalasPadamKena cari air player dulu hihihihi
BalasPadamsedap cendawan goreng..
BalasPadamSihatnye makanan dia dh la minyak mahal skunk ni, cikna nk beli air/deep fryer ni xlps2 lg...;-(
BalasPadamtq farrah for sharing.
BalasPadamaida x pernah buat cendawan goreng.
tgk ni tercetus idea :)
air fry jer kan.
ayu pon xsuke lak gune tepung segera tuhh.. kalau sendiri boleh adjust tahap kemasinan dia tugh.. kak farrah best x gube air fryer ni... bil letrik tinggi kan
BalasPadamsalam kakak, ni fav forever kita, one whole family semua suka
BalasPadamtapi kita takde air fyer ni, goreng cam biasa je
BalasPadamohhh boleh cuba ni.. selalu tgk kt kedai saja. tq akak :)
BalasPadamnanti nina dtg singgah lg ye