Assalamualaikum semua. Apa khabar?
Hari ini saya ingin kongsi hidangan sarapan ala shakshuka saya. Apakah itu shakshuka? Shakshuka yang bermaksud 'campuran' merupakan hidangan telur dalam kuah tomato dari timur tengah.Campuran pelbagai ramuan seperti hirisan bawang, tomato, lada benggala, kombinasi rempah seperti paprika dan jintan yang dimasak dalam skillet bukan sahaja sesuai dinikmati semasa sarapan, malah untuk makan tengah hari atau makan malam.
Saya biasa buat untuk sarapan. Breakfast skillet-lah konon-kononnya. Jika resepi shakshuka asal mewah dibanjiri kuah tomato, versi shakshuka saya cuma menggunakan buah tomato yang dipotong dadu dan ditumis hingga layu, lembut serta mengeluarkan air.
Ini hidangan sarapan saya semalam. Saya letak hirisan lapisan ayam belanda yang saya goreng dengan sedikit mentega terlebih dahulu. Lebihan minyak gorengan tu akan memberikan lebih rasa kepada telur. 😊
Ini pula versi yang lebih ringkas. Tiada extra toppings. Pun tidak kalah keenakannya. Mari kita tengok resepi.
- 3 - 4 biji telur
- 1 biji bawang besar dihiris halus
- 2 ulas bawang putih dicincang
- 1 - 2 biji tomato dipotong dadu
- hirisan cili api, cili merah atau cili hijau jika ingin pedas. Tidak letak pun tidak mengapa (optional).
- sedikit herba oregano kering. Rempah yang biasa digunakan untuk shakshuka biasanya serbuk cili, paprika dan jintan putih. Saya suka guna oregano dan lada hitam. Kira kita lencong ke Itali sikit hehehe
- garam secukup rasa
- sedikit minyak atau mentega untuk menumis
- Panaskan minyak. Tumis hirisan bawang besar, bawang putih dan tomato yang didadu sehingga naik bau dan tomato lembik.
- Kemudian, buat lubang kecil dan pecahkan telur.
- Taburkan oregano, serbuk lada hitam, garam dan untuk saya, hirisan cili api 😊
- Tutup kuali. Biarkan sehingga telur masak sekitar 5 - 8 minit. Tempoh masa berbeza bergantung pada sejauh mana kalian ingin telur tu masak. Nak betul-betul firm, biarkan lama sedikit. Jika ingin telur kuningnya masih cair, singkatkan masa di atas dapur. Macam saya, Bott tak suka makan telur tak cukup masak ni. Makanya, semua kena well done!
- Sedia untuk dihidangkan.
pernah tgk juga menu ni tp tk pernh try..nmpk sedap
BalasPadamNanti boleh cuba, mama tisya. Musim pkp ni kan musim mencuba pelbagai resepi hehehe
Padamalaaa bahan kt dapur x ckp laa pulaaa... kalu x tgh hari ni boleh mkn pedulik apa makanan utk sarapan kan time pkp ni hahahaha
BalasPadamHahaha betul. Siapa cakap tak boleh sarapan masa makan malam? 😂
PadamSaya suka kuah bolognese, tomato. Boleh cuba buat.
BalasPadamSelamat mencuba, NA 😊
Padamsedap lah akak tp hirisan ayam belanda tu susah nk dpt stok
BalasPadamBetul, Nina. Kat tempat akak ni pun, once in a blue moon jelah baru jumpa.
PadamSedap dan berkhasiat nampaknya 👍
BalasPadam... dan mengenyangkan! 😄
PadamSedap hidangan macam ni. Ala ala pizza boleh letak any topping yang disukai :)
BalasPadamYes, ikut selera kita. Guna apa bahan yang kita ada 😊
PadamSelalu juga nampak resipi ini, tapi belum pernah cuba.
BalasPadamBubuh oregano tu tentu harum arom shakshuka tu.
Memang harum menggoda baunya, kak 😊
Padamnice ni, farrah.
BalasPadamaida x pernah buat.
tq for the idea.
PKP ni elok sgt la aida cuba.
tapi tu la. anak2 ntah makan ntah tidak.
rasa2nya mcm makan. just Ijat, kena buat menu lain.
Ijat x makan telur sgt.
Oh, si bongsu tu tak makan telur sangat ye. Bolehlah kot kalau Aida nak buat, umpan selera dengan toppings toppings yang Ijat suka.
PadamSaya pernah buat. Tambah baked beans dalam tin sekali. Saya suka telur tu agak cair. Tapi selalu terlambat angkat, telur dah masak habis. Makan ni memang lama kenyang kan
BalasPadamYes, ada baked beans memang berganda-ganda kesedapannya. Betul tu, Sal. Menu ni mengenyangkan. Jadi tahan lamalah sikit sebelum perut mula nyanyi lagu lapar 😊
Padammenarik juga resepi ni. selalu goreng telur kosong je, ni boleh tambah topping sedap pula tengok :)
BalasPadamMemang dap dap dap 😊
PadamAdoi.. meleleh air liur saya tengok resepi ini.. Saya hold dulu sebab bahan tak berapa ada.. hehehe
BalasPadam