Assalamualaikum. Hari ini kita sambung entri resepi berasaskan pasta lagi. Seperti yang pernah saya nyatakan sebelum ini, pasta memang antara bahan kering yang sentiasa saya pastikan ada stok di rumah. Rasa-rasa malas hendak masak lauk dan makan nasi, kita beralih selera pada hidangan pasta.
Jika dalam entri Bahagian 1, ada resepi penne bakar berempah, makaroni goreng mudah, makaroni Marmite dan spageti aglio olio, dalam entri kali ini ada tiga lagi resepi mudah menggunakan pasta. Kebanyakan bahan-bahan yang digunakan memang ada dalam dapur kita. Ini bukan pasta yang perlu tiga macam keju, krim pekat dan pelbagai jenis rempah dan herba.
Menu-menu di bawah merupakan juadah pasta yang diolah menggunakan bahan-bahan yang minimum.
Jom tengok! Mana tahu ada yang boleh kalian cuba.
Resepi Spageti Goreng Mudah
Spageti Goreng Mudah |
Resepi yang satu ini memang sangatlah mudah. Sebab saya guna perencah Mi Goreng Adabi. Bahan-bahan yang diperlukan pun tidak banyak. Protein saya cuma telur. Hirisan tomato, lobak merah dan cili hijau sebagai pelengkap rasa. Kalian boleh pelbagaikan hidangan ini dengan menggunakan makanan laut, ayam, bebola ikan atau hirisan tauhu. Sudahi dengan taburan chilli flakes.
This is my go to recipe bilamana saya lapar, inginkan sesuatu yang mudah dan mengenyangkan. Adanya perencah ini, kira jimat langkah penyediaan. Saya tidak perlu tambah cili giling, kicap atau sos. bagi saya bahan perencah itu sudah memadai untuk selera saya.
Pasta Fusilli Cendawan Shimeji
Pasta cendawan yang menyelerakan. |
Kak Amie selalu gunakan cendawan shiitake. Boleh try nanti guna cendawan shimeji pula. Dua-duanya putih dan coklat Kak Amie suka. Terima kasih perkongsian resipi pasta yang sedap ini. Nanti boleh cadangkan kepada Abang Farid, sebab dia hantu pasta.
BalasPadamSamalah kita, Kak Amie. Putih, coklat, dua-dua suka. Selamat mencuba, Kak Amie.
PadamSaya memang hantu spageti. Bolehlah cuba lagi-lagi resipi terakhir guna ikan bilis.
BalasPadamKalau NA penggemar spageti, yang terakhir tu memang patut cuba. Tak akan menyesal 😊
Padamuish sedapnya pasta akak masak ni :)
BalasPadamBolehlah buat tukar selera sekali sekala.
PadamYang last tu nampak best. East meet west. Fusion gitu. Boleh try ni. Musim pkp bermakna musim saya masuk dapur try resepi pelik2
BalasPadamYes, mari kita menempuh hari-hari PKP dengan bereksperimen di dapur 😊
Padamxtau pulak pasta boleh dimasak gitu yg macam yg last sekali tu, selalu dgn nasik je buat cmtu..dgn spagetti pun in jugak yer..boleh try ni kalau rasa tak lalu atau xda bahan..
BalasPadamBoleh, Timm. Minyak gorengan ikan bilis tu yg akan beri rasa kaww pada spageti. Cubalah 😊
Padamanak2 wak sukak makan pasta camni., ;p
BalasPadamWak pula, kalau pasta-pasta begini kena dengan selera tak?
PadamSpaghetti Ikan Bilis Cili Api tu belum pernah cuba lagi. Macam sedap pulak masak ala stail masakan melayu :)
BalasPadamSedap, Fiza. Nanti ada kesempatan cuba buat tau.
Padambaik..ada bahan bahannya nanti kita cuba :) Tq kak
PadamMy pleasure 😊
PadamNampaknya Eza boleh try la rezeki pasta yang dicadangkan. Selalu masak yang biasa je bolognese dan carbonara. Hihi.
BalasPadamHaa... lepas ni bolehlah cuba resepi pasta yg lain. Mana tahu kena dengan selera Eza. 😊
PadamRare tu farrah guna ikan bilis.. xtau lah tekak anak2 sy masuk ke x.. tp menarik sgt inovasinya
BalasPadamKalau untuk kids, maybe taste mereka lebih cenderung pada bolognaise atau cheese kan...
Padamaah biasanya saya buat spegeti goreng..senang nak buat..jimat masa utk sediakan pepagi
BalasPadamBetul. Memang jimat masa. Dengan bahan-bahan sedikit pun boleh ON 😊
PadamDefinitely I'll go for cili padi version :D
BalasPadamYeayyy! Kita geng!
Padamspgahetti ikan bilis...hehe...biasa kalo pasta ni anakdara suka sgt especially carbonara or bolognese
BalasPadamDua tu memang kids suka kan sebab kena dengan tastebuds mereka
Padamspagetti dgn ikan bilis tu bolehlah cuba... sy betul2 dah kering idea nak masak apa hahaha
BalasPadamSilalah cuba. Nanti jangan lupa kongsi suka atau tidak dengan hasilnya ya 😊
Padambetul stok pasta wajib ada kt rumah.. klau malas masak nasi memang masak pasta pun dh kenyang
BalasPadamKan kan... senang kalau ada stok pasta kat rumah.
Padambab pasta ni, farrah, aida more to bolonis.
BalasPadamsebab ikut selera anak2. karang buat lain skit, diorang terkulat-kulat nak menelannya.
carbonara, diorang makan tapi tak bertambah :)
hmmm kalau nasi, tak kisah pe lauk, ngap bertambah-tambah!
tekak melayu sungguh lah kan... ha ha ha ha ha...
Hehehe tekak melayu tu yang best, Aida. Tak susah nak beri makan. Bab-bab pasta ni kalau untuk kids memang sesuai bolognaise atau yang cheesy2 kan...
PadamIKan bilis dengan cili api tu nampak menariklah kak.. Mesti terangkat..
BalasPadam