Asalnya, hajat hati hendak buat nasi goreng nanas. Entah mengapa tekak teringin makan hidangan nasi goreng Thai ini. Dah lama tak makan kot. Waktu mula hendak ‘berkencak’ di dapur, baru perasan macam ada bahan yang tidak cukup.
Guess what? Nanas! Nanas tak ada! Bising mulut saya mencari nanas. Rupanya nanas masih di kedai lagi. Masa inilah jelas terbayang tindakan saya pilih-pilih nanas … angkat … letak … angkat letak … tiba-tiba nampak jambu batu, saya tinggalkan sahaja nanas saya di situ. Tak bawa pergi timbang dan bayar pun. 😅
Scratch the plan. Tak ada rezeki. Kena buat nasi goreng lain. Buka peti ais, kebetulan ada lebihan lauk ikan kukus. Kita buat nasi goreng ikan dengan sentuhan ala Thai. Maka, terhasillah nasi goreng ikan dan gajus.
Untuk menyediakan hidangan nasi goreng ini, hanya perlu perisikan ikan yang telah direbus, dikukus atau digoreng. Macam saya cerita tadi, ikan yang saya guna ikan lebihan lauk semalam. Jadi, dah jimat satu langkah di situ. Saya hanya cincang halus beberapa ulas bawang putih dan sedikit parutan halia sebagai ramuan tumis. Halia saya simpan di peti dingin beku. Saya parut setiap kali hendak guna. Lebih mudah. Lihat cara menyimpan halia agar tahan lebih lama di sini.
Setelah dua bahan tadi ditumis, saya masukkan hirisan cili api, hirisan satu batang serai, isi ikan dan sedikit sos ikan. Kacau dan masak hingga sekata sebelum masukkan nasi. Goreng nasi sehingga masak. Perasakan dengan garam jika perlu. Hati-hati sebab sudah ada rasa masin daripada sos ikan. Akhir sekali, baru taburkan segenggam kacang gajus yang telah dibakar atau disangrai dan hirisan daun limau. Sedia untuk dihidangkan.
Alhamdulillah, tak dapat nasi goreng nanas dapat nasi goreng ikan dan gajus yang enak lagi mengenyangkan. Cuma saya fikir, jika saya guna halia muda mesti lebih sedap gabungan rasanya. Sedap halia muda kan lagi manis rasaya. Nanti ada rezeki suatu hari nak cuba.
nampak sedap nasi gorengnya kak...
BalasPadampaduan dengan chasew nut dan ikan nampak menambah selera makan, terima kasih atas cerita recipenya :)
Alhamdulillah, gajusnya beri rasa istimewa.
PadamAndai punya kesempatan, bisa dicoba Mba Nita :)
ala... menarik gak idea ni... kat umh pun ada gajus... hehe, leh buat ni
BalasPadamNanti boleh cuba, kak :)
Padamselalu jugk buat nasi goreng ni tapi tanpa gajus. mmg bertambah! haha
BalasPadamMakan nasi goreng ikan memang wajib tambah hahaha
PadamGajus tu yang membuatkan bertambah sedap.
BalasPadamBetul. Gajus tu buat penampilan istimewa untuk tambah keenakan nasi goreng :)
PadamMenarikkk jugak letak gajus ni, selalu letak sayur gitu je hahaha
BalasPadamHaaa lain kali boleh cuba letak gajus
Padamjrg gajus letak dlm nasi goreng...suka kunyah2 gajus
BalasPadamkunyah gajus kan... susah bebenor nak berhenti :)
PadamTak pernah try combination ikan dengan gajus. Kalau ada lauk leftover memang suka campur dalam nasi goreng je macam ni. Takdelah terbazir
BalasPadamBetul. Tak bazir tu yang penting. Kadang-kadang kan, main campak-campak lauk lebih yang jadikan nasi goreng tu lebih woww!
PadamWowww menarik. Boleh try nty 😁
BalasPadamNanti dah cuba, share tau kena dengan selera Nadyya ke tidak :)
Padammenarik lah kak farrah..boleh cuba nanti :)
BalasPadamSelamat mencuba, Shida :)
PadamNasi goreng ikan tu sedap. Ditambah dengan gajus menarik tu
BalasPadamfuhh nasi goreng ikan dan gajus tu mmg sedap lah
BalasPadammenambah2 makan nasi ya
Kacang gajus tu masuk mulut dulu, kemudian barulah sudu nasi pula heheheheee.
BalasPadam