Ini kisah minggu pertama raya. Lama diam dalam draf, baru sekarang sempat hendak terbitkan. Setelah beberapa hari puas menikmati juadah raya, Bott teringin hendak makan steamboat. Nak betulkan alignment tekak katanya hahaha. Jadi, waktu ke pasar raya untuk beli barang dapur, kami belilah serba sedikit bahan-bahan steamboat.
Kebiasaannya, kami akan makan bebola-bebola dengan sos cili Lingam’s atau sambal hijau. Dapat pula kalau ada bawang goreng dalam minyak tu, memang lagi syoklah. Tetapi, Bott kata kali ni dia nak cuba buat sambal sendiri. Kalau dah semangat berkobar-kobar begini, mesti dia ada ternampak kat IG atau Youtube. Bott punya feed di IG dan Youtube semua tentang makanan. 😉
Bukan main gigih orang teringin haa... rajin siap buat plating bagai. Saya di mana? Saya ingat, masa ini saya dah macam buaya tembaga tersadai di atas permaidani di ruang tamu. Kepenatan pergi beli barang dapur konon-kononnya. Pakai pelitup muka semasa keluar benar-benar buat saya exhausted.
Close up sambal atau sos steamboat air tangan Bott.
mmg tergoda betol tgk sambal tu!!!!
BalasPadamrs mcm nk mkn steamboat jgk.. tp sni PKPD xabs lg..
ssg skit la nk cr bahan2.. hehe..
sabar jela dlu..
Sabar dahulu ye. Insya-Allah, keadaan dah okey nanti baru ber-steamboat.
PadamJaga diri baik-baik, Ezy.
Sedapnya.. Jadi lapar tengok..
BalasPadamMakan sambil tengok tv ni best jugak..
Memang boleh layannn.
Padambestnya..sedap nampaknya sambal pencicah tu..
BalasPadamAlhamdulillah, kak. Memang dap dap dap!
Padammmg sambal tu nmpk selera betul la hahaha..
BalasPadamDon't worry, kak. Saya makankan bagi pihak akak hihihi
Padamlama tk bersteamboat kt rumah...biasa mkn steamboat kt restoran johnny's
BalasPadamSekarang ni hanya mampu bersteamboat di rumah jelah nampak gayanya...
PadamKita biasa makan dengan sos! Hehehe tapi sambal tuu nampak menyelerakan betul!
BalasPadamBagi yang suka pedas, memang akan enjoy sambal ni :)
PadamTime MCO ni kalau teringin nak makan steamboat terpaksa bersteamboat kat rumah je lh .
BalasPadamBetul. Kita di rumah aja... :)
PadamMengancam lihat sambalnya..mesti.sedap.
BalasPadamAlhamdulillah, kenalah dengan cita rasa :)
Padamsedapnya..lama sgt nih shida xmkn steambot..kak farrah..bila blh pi mkn lg ni..
BalasPadamMenarik warna sambal tu
BalasPadamTelan liur baca ni sebab dah lama tak makan steamboat. Kalau makan kat kedai suka campur-campur sos cicah yang ada. Tapi kalau kat rumah malas nak buat sambal. Yang penting kuah sedap
BalasPadamWowww nampak sedap sgt.. adakah nadya kene buat jugak ni 😆
BalasPadamSuka stimbot dengan kuah. Letak bihun buat macam makan bihun basah. Sos kurang sebab stimbot berkuah ganggu rasa sos.
BalasPadamterkenang johnnys, farrah.
BalasPadamlama giler tak berstimbot di johnnys.
aida ari ni mungkin beryong tau foo.
mlm nanti. sup. bebola. sos yong tau foo (beli aje).
nasi panas. plan nak buat sambal ikan bilis.
kubis masak lemak putih. menu ari ni, farrah.
yong tau foo pun ala-ala stimbot, kan :) ha ha ah ah ha...