Assalamualaikum. Selamat memulakan minggu baharu. Ada tak yang bersarapan cucur hari ini?
Tempoh hari, jiran sebelah rumah saya, Nenek P beri cucur untuk minum pagi. Kebetulan pagi tu, saya baru selesai hantar kerja kepada client. Setelah 3-4 hari berkurung buat kerja suntingan, keluar bilik disambut dengan cucur comel-comel ni. Alhamdulillah, rezeki! Ada cucur sedap untuk raikan saya keluar gua. Terus pergi bancuh kopi!
Inilah cucur keluar gua saya. Cucur nuget dan sosej.
Adunan bater ditambah dengan hirisan nuget dan sosej lalu digoreng garing. Sos cecahnya pula Bott yang buat - mayones digaul dengan sedikit sos Sriracha. Enak betul setiap suapan ada potongan nuget dan sosej yang dilawan dengan rasa masam pedas lemak mayones Sriracha. Memang sekejap je licin-licau cucur pemberian Nenek P kami makan.
Itulah uniknya hidangan bernama cucur. Letak apa pun boleh! Sekadar letak hirisan bawang pun dah sedap, apatah lagi jika dimasukkan bahan-bahan lain seperti ikan bilis, daun bawang, hirisan cili, jagung, kentang, keledek dan cendawan buat memewahkan rasa.
Kalian suka makan cucur apa? Saya ni kalau ikutkan, semua jenis cucur saya makan. Berselera sahaja. Paling suka tentunya cucur pisang. Lagi satu kesukaan saya ialah cucur jagung dan ikan bilis.
Di bawah ini ada beberapa resepi cucur yang pernah saya kongsi sebelum ini.
Selain bahan-bahan di atas, ada tak bahan tertentu yang kalian suka masukkan ke dalam bater cucur?
Saya suka cucur yang paling lagenda iaitu cucur pisang dan cucur bawang
BalasPadamCucur bubur kacang legend air tgn nenek.. nenek sy kalau buat bubur kacang dia simpan jugak utk dijadikan cucur.. sedappp.. sy x penah pulak belajar mcm mana dia buat sbb selalu dh siap hidang je
BalasPadamComel je "keluar gua"..hehe..favourite of course cucur pisang dan cucur jagung! :)
BalasPadamBaru-baru ini baru cuba cucur letak roti. Sedap pula teksturnya.
BalasPadamWah kretif tu campuran nuget dan sosej dalam bater cucur tentu sedap dengan sos, cucur jemput-jemput pun enak. Paling asas kan..
BalasPadamWah semua sedap2 la. Boleh try nanti. Asyik buat cekodoh biasa je. Boleh try cekodok lain pula..
BalasPadamKenapalab kena baca time tgh malam hahaha lapo
BalasPadamSedapnyaa
BalasPadamSo cute
Cucur keluar gua
sedapnya buat makan petang :)
BalasPadamRezeki keluar gua dapat cucur sedap. Saya pun, apa jenis cucur onz je. Selain bahan bahan disebutkan di atas, saya suka letak kucai, kobis, taugeh, isi udang. Apa lagi ekkk
BalasPadamSelamat keluar dari "gua" heheh
BalasPadamSaya suka semua cucur juga. tapi paling fav mesti la cucur jagung mak saya buat. Tak tahu kenapa kalau cucur jagung ni makan sejuk2 pun sedap . Kalau panas lagi lah makan tak ingat dunia
semua cucur sedap, tambah sedap klau tambah sayur kucai, pun sedap!
BalasPadamSuka semua jenis cucur... yang penting rasanya sedap hihihiii!
BalasPadamcucur pisang, cucur kurma, cucur kucai plus ikan bilis, cucur nasi sejuk, cucur jagung...tu antara yang saya suka
BalasPadamBiasa makan cucur pisang, cucur ikan bilis aje hehehe.
BalasPadamKreatif ya nama cucur kak farrah tu hahahaha.
Boleh cuba
BalasPadamsy membayangkan bla dpt mkn cucur panas2 dan lps tu ssh nk stop����
BalasPadam