Saya ada baki isi ketam dalam 1 cawan. Hendak disupkan macam alang-alang. Sedikit sahaja isi ketamnya, nanti tak naik rasa pula. Benda paling mudah, jadikan rencah untuk spageti.
Spageti isi ketam berkrim. Manis dari isi ketam, lemak dari mentega dan susu (atau krim) dan sedikit kepedasan dari chili flakes.
Spageti Isi Ketam |
Resepi Spageti Isi Ketam
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 1/2 pek spageti, direbus
- 5 - 7 ulas bawang putih dicincang halus
- 1 cawan isi ketam
- 1 biji tomato dipotong baji
- 2 sudu besar mentega
- 1/2 - 1 cawan susu rendah lemak atau susu cair. Boleh juga gunakan krim masakan.
- 1/2 cawan air rebusan spageti
- serbuk lada sulah secukup rasa
- garam secukup rasa
- chilli flakes secukupnya. Boleh juga ditukar kepada hirisan cili api.
Langkah-langkah penyediaan:
- Panaskan mentega dengan api sederhana sehingga cair. Api jangan kuat ya. Kita tak mahu mentega hangus pula. Tumis bawang putih yang telah dicincang sehingga naik bau.
- Setelah itu, masukkan isi ketam. Biarkan seketika. Kemudian, masukkan susu dan tomato. Saya suka masukkan belahan tomato pada tahap ini kerana suka tekstur tomato yang mushy. Pada masa yang sama, saya ingin kemasaman tomato tu menyerap sedikit ke dalam kuah. Jika tidak suka tomato lembik, letak tomato di akhir proses memasak ya.
- Seterusnya, masukkan spageti yang telah direbus dan gaul semua bahan sehingga sekata.
- Sekiranya spageti kelihatan agak kering dan tidak berkuah, masukkan air rebusan spageti tadi sedikit. Masak buat seketika sehingga kuah mengering dan memekat.
- Perasakan dengan serbuk lada sulah, garam dan cili flakes sesuai cita rasa.
- Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba!
Ringkas tapi sedap.
BalasPadamWowww spageti isi ketam.. Mmg memarik tu..
BalasPadamTak pandai nak ulas pasal spagetti pasal tak makan.. Kalau isi ketam memang sedap le.. :)
BalasPadamKita geng hehehe, isi ketam memang best! Tapi spagetti tak berapa nak makan >.<
Padamboleh cube try resepi ni nanti
BalasPadamWah sedap juga nampak tu
BalasPadamsedapnya kakfarah!
BalasPadamBila ada benda sikit nak buat satu menu banyak memang tak berbaloi. Good idea masukkan dalam masakan spaghetti. Sedap gak tu rasanya macam isi udang manis manis. Tabur chilli flakes tu sedap ada rasa pedas pedas tak muak makan.
BalasPadamMenarik utk dicuba!! Tak pernah jumpa la resepi ni. Heheh. Apa agaknya rasa dia
BalasPadamtak pernah lagi guna isi ketam untuk spaghetti. Selalunya guna udang dengan sotong je. Nanti boleh try
BalasPadamMenjadi dengan jayanya spaghetti isi ketam. Sedapkan isi ketam. Rasa terbau aroma menteganya tu.
BalasPadamsedapnyaaa tngok.. ketam pun lama busyra x mkn.. haihhh terliur!
BalasPadamMmg tgah dok cari resepi pasta. Terjumpa pula sini boleh buat lagg
BalasPadamBoleh cuba .
BalasPadamsedapnya.. x pernah try selalu minced beef jer memanjang
BalasPadamnnt nk check balik. rs nya ada byk baki isi ketam kt rumah tu hehehe
BalasPadam