Hari ini memasak edisi menghabiskan apa bahan-bahan yang ada di dapur sebelum pergi shopping barang basah. Mula-mula ingat hendak buat lauk kentang berlada. Tetapi, macam tiada angin nak makan sambal berlada pula. Lebih kepada teringin lauk berkuah yang masam-masam.
Jadi, saya sediakan kentang ikan bilis air asam. Mudah, yang penting sedap! Kentang dan ikan bilis goreng, disimbah dengan air asam. Nikmati dengan nasi panas dan ulam-ulaman. Tentu-tentu bertambah nasi. 😂
Kentang Ikan Bilis Air Asam |
Resepi Kentang Ikan Bilis Air Asam
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 2 - 3 biji kentang. (Kupas kulit, bersihkan, potong dan goreng sehingga empuk.)
- Segenggam atau dua ikan bilis (buang kepala dan bersihkan)
- 1 labu bawang besar (dimayang atau dipotong bulat)
- 5 ulas bawang putih (dihiris) Saya suka lebihkan bawang putih.
- 7 batang cili api (dihiris). Saya belah dua sahaja cilinya. Andai tidak makan pedas, tidak perlu guna cili api.
- 1 cawan air asam jawa (Asam jawa dilarutkan dengan air.) Banyak mana kuantiti yang hendak digunakan bergantung kepada tahap kemasaman yang kalian inginkan.
- garam jika perlu
- minyak masak secukupnya
Langkah-langkah:
- Panaskan minyak, goreng potongan kentang dan ikan bilis. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan dalam lebih kurang dua sudu minyak. Tumis bawang besar, bawang putih dan cili api.
- Masukkan air asam jawa. Jangan terus tuang semua. Agak-agaklah kemasamannya. Biarkan seketika hingga mendidih. Perasakan dengan garam jika perlu.
- Untuk kekalkan kerangupan ikan bilis, tuangkan kuah asam ke atas ikan bilis dan kentang hanya apabila lauk sedia untuk dihidangkan.
waduhhhh lapar laa pulaakkkk
BalasPadamcepat laa lunch hourrrr
Langsung lapaaaar juga saya melihatnya 😍😍😍👍
BalasPadam