Assalamualaikum. Selamat memulakan minggu baharu.
Sudah makan tengah hari atau belum? Hari ini, pada asalnya saya tidak merancang untuk masak. Ada lauk yang saya beli semalam semasa keluar, tetapi belum berusik lagi.
Kemas-kemas peti sejuk, jumpa sepek terung. Dah nak lembik dah. Baiklah dimasak sebelum terung rosak.
Alhamdulillah. Lauk tambahan untuk hari ini - terung masak sambal.
Terung masak sambal |
Sebenarnya, saya rancang hendak buat gaji-namul , hidangan terung kukus dari Korea. Malangnya, terung dah siap kukus, baru sedar minyak bijan habis, daun bawang tiada.
Tukar plan, cancel gaji-namul, buat terung masak sambal. Saya suka terung sambal begini. Tiada lauk lain pun tak mengapa. Makan dengan nasi panas, kicap, yummms!
Lagi resepi terung boleh lihat di sini.
dapnya.. MA suka terung sambal.. yum yum
BalasPadamMenu lunch SA sabtu pun ada sambal terung...eh..SA x up lagi laaaa...hahahaha
BalasPadamkalau ammi dan along, tak kira terung tu jadi lauk apa kami tetap suka. Lagi satu bendi
BalasPadamSuka
BalasPadamMakan dengan nasi panas-panas memang menyelerakan
BalasPadamMujur kak Farrah kreatif, boleh fikir idea lain nak masak apa. Kiranya terung kukus tu terus dijadikan sambal tanpa digoreng dulu ye. Masakan terung ni masak apa pun sedap sebab penggemar terung juga. hihi...
BalasPadamSedap ni sambal terung 👍
BalasPadamTadi nmpk terung telunjuk di kedai, nak ambik dah tp bila ingat masih ada sayur dlm peti, cancel la :)
Samalaaah kak, terong sambal ini pun saya sukaaaaa sangat. Makan dengan nasi panas, best kan 😍😍😁. Jadi teringin pula buat menu terong mingu depan.
BalasPadamsedap ni tp biasanya MIL yg masak
BalasPadamtak tabur ikan bilis goreng ke?
BalasPadam