Bedak Puteri Naga

Isnin, Ogos 15, 2011

"Awak tolong ambil bedak puteri naga saya sekali, tau!" Aku sempat pesan pada Dah sebelum letak telefon.

"Bedak puteri naga?" Laju je seorang teman bertanya dengan muka sedikit confuse. Mungkin pelik benar nama bedak tu di pendengarannya. Hahaha memang pelik pun. Ada ke puteri naga? Produk baru ke?

Sebenarnya bedak yang aku maksudkan ialah Johnson's Cooling Powder with Honeysuckle Extracts.



Aku je yang panggil Bedak Puteri Naga. Sebenarnya, it has something to do with the advertisement of this powder masa mula-mula keluar dulu. Kononnya little girl ni digambarkan sebagai puteri yang keluar bermain  dan bertukar jadi naga disebabkan bahang cahaya matahari.  So, the next day, apabila puteri dah pakai bedak ni, barulah puteri rasa selesa dan terus bermain sepanjang hari. Tak jadi naga lagi! :)

Bedak ni bukan sahaja sesuai untuk anak-anak yang nak keluar bermain. Aku suka pakai bedak ni bila kulit kena ruam atau gatal-gatal. Kulit aku ni jenis cepat kena alahan. Kalau jerebu atau terdedah kepada udara yang kotor, mulalah naik ruam. Salah makan, naik ruam. Kalau cuaca panas sangat, naik ruam atau gatal-gatal. Mengalahkan budak kecil.

Satu hari aku tergerak nak beli bedak ni. Tertarik sebab ada honeysuckle extracts. Bila cuba pakai serasi pula. Baunya sedap dan tak terlalu kuat (takdelah setiap kali kena ruam bau aku macam baby masam heheh). Teksture bedak pun lembut. Apa yang penting cooling effectnya amat sesuai untuk budak-budak (atau dalam kategori aku mak budak) yang sering alami gatal-gatal kulit atau ruam.

Bedak Puteri Naga berbaloi-baloi!!

Resepi Biskut Raya - Chewy Flakes Cookies

Khamis, Ogos 11, 2011

Bagi siapa-siapa yang tengah sibuk mencari resepi untuk kuih raya, boleh cuba yang ini. Mudah, ringkas dan anak-anak mesti suka! 


Cuma kena ada baking tray atau muffin tray yang ada lubang-lubang kecil untuk tekan kuih tu agar dapat bentuk sebelum dibakar.


Chewy flakes cookies



Bahan-bahannya:

A
70g gula halus
90g mentega

B
120g oat segera 
150g cornflakes
4 sudu besar madu/golden syrup
35g kismis hitam/kuning (ikut citarasa)

Cara-cara:
  1. Krimkan bahan A.
  2. Ramas oat segera dan cornflakes hingga hancur. Masukkan ke bahan A tadi.
  3. Masukkan madu/golden syrup dan kismis. Gaul hingga sebati.
  4. Bulat-bulatkan adunan dan tekan ke dalam baking tray. Mampat/padatkan. Oh, sebelum tu jangan lupa sapu tray dengan sedikit shortening atau mentega supaya tidak melekat :)
  5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius untuk 12 - 15 minit.


Nak lebih enak? Cairkan sedikit brown/dark chocolate dan 'drizzle' atas cookies ni.

Misi Go Green!

Rabu, Jun 22, 2011

Aku dah tak tahan lagi! Cuaca sekarang semakin teruk! Sudah tidak ada kompromi! Hendak atau tidak kita kena bertindak selamatkan apa yang kita mampu :) Sebenarnya semangat juang 'Go Green!' aku ni dah lama bercambah dalam diri, cuma aku amal dan praktikkan dalam 'skala kecil' je. Chewahhhhh!!! Skala kecil gitu! Maknanya di sini, aku dah cuba aplikasikan konsep Go Green! dalam kehidupan harian aku sedikit demi sedikit.

"Kalau kita je yang sibuk nak selamatkan bumi, tak kan ke mana!!" "Kalau kita seorang je yang jaga alam sekitar, seratus orang lagi cemarkan alam sekitar macam mana?" Ini antara respon yang biasa aku terima especially bila aku larang insan-insan tertentu daripada membuat pembakaran terbuka atau buang sampah merata-rata. Pada dasarnya, persepsi sebegini terzahir daripada pemikiran yang kurang diberi pendedahan terhadap apa itu pencemaran dan konsep menjaga alam sekitar. Memanglah jika difikirkan secara kasar usaha kecil tidak akan mampu memberikan impak atau hasil yang besar. Tetapi, bukankah setiap masalah akan lebih berkesan jika ditangani dari akar umbi? Mungkin hari ini dalam komuniti kita hanya 2 orang yang amalkan 'gaya hidup hijau' ini, esok tambah lagi 2 orang, lusa dan hari - hari selanjutnya akan bertambah lagi. Lama-lama satu komuniti akan amalkan gaya hidup ini, kemudian terbentuklah masyarakat yang prihatin terhadap alam sekitar.

Ramai yang tidak sedar bahawa dalam mengamalkan gaya hidup hijau ini, banyak yang boleh kita lakukan. Tidak perlu kita menyalak dan menyalahkan kilang-kilang yang keluarkan asap kotor atau pembangunan yang membina hutan batu demi hutan batu. Kita sebagai individu boleh bertindak (walaupun tindakan itu kecil, sekurang-kurangnya manfaatnya akan kita nikmati.)

So, mulai hari ini secara rasmi aku akan lebih aktif berkongsi dengan kalian semua apa yang boleh kita lakukan untuk selamatkan bumi. It is for a better living. Trust me.

Untuk post yang pertama ini, aku nak kongsikan perubahan-perubahan yang telah aku buat setakat ini di rumah aku dalam menyahut cabaran Go Green!:


  • Guna beg guna semula setiap kali keluar membeli belah. Seboleh-bolehnya aku akan cuba elak guna plastik. Tetapi, pandai-pandailah ikut logik akal. Tak semua benda yang kita beli boleh campak terus dalam beg tu. Ada yang kena pakai paper/plastik juga. :) (Aku jugak berterima kasih kepada Chucky sebab sentiasa pastikan ada beg guna semula dalam kereta. Kalau ikutkan sifat pelupa aku, dah bawak masuk rumah, beg tu tinggal-kekal lah kat dapur hahahah)
  • Aku dah tak beli plastik sampah. Plastik-plastik yang aku dapat masa shopping atau beli barang akan aku guna semula sebagai plastik sampah.
  • Setiap kali aku keluar rumah, aku bawa air minuman yang diisi dalam botol minuman/tumbler. So, aku tak perlu beli air mineral/air botol di luar.
  • Lampu kalimantang di rumah aku ditukar ke energy-saving bulbs. (Jimat tenaga!)
  • Ini penting sebab ramai yang buat walaupun tak perasan. Semasa berus gigi, jangan biarkan air pair mengalir. Kita akan gosok gigi sekurang-kurangnya 3 - 5 minit. Bayangkan berapa banyak air yang kita bazirkan dalam tempoh tu jika kita biarkan air mengalir...Belum campur time gosok gigi tulah kita berangan lebih :D tak ke haru! Kalau nak jimat lagi, gunakan gelas untuk berkumur. Satu gelas air dah lebih daripada cukup untuk 'mencuci gigi' heheheh.
  • Air rendaman pakaian jangan dibuang begitu sahaja. Gunakan untuk cuci lantai bilik mandi atau longkang.
  • Penggunaan semula kertas. Aku akan kumpulkan kertas-kertas A4 terpakai yang masih boleh digunakan bahagian belakangnya. Untuk ini, aku dapat support dan supply kertas daripada adik aku, Rena. Dia lah yang dengan luhur budi akan simpankan kertas-kertas yang masih boleh digunakan untuk aku. Aku banyak berjimat di sini terutama sekali dalam buat kerja-kerja research yang perlu print banyak drafts. Guna saja kertas terpakai. Kertas A4 yang bersih boleh guna untuk urusan atau tugas rasmi :)
  • Recycle - Untuk kertas-kertas terpakai yang tidak boleh digunakan lagi, katalog-katalog dan akhbar-akhbar lama, aku akan kumpul dalam stor. Cukup bulan atau bila stor dah nak penuh, aku akan hantar ke pusat kitar semula. Jangan bakar!!! Kita juga yang akan tanggung akibatnya bila bumi jadi semakin panas.

Tak susah pun kan?! OK. Selamat Mencuba. Let's Go Green!!!

Resepi Tart Badam Rasberi

Sebenarnya, saya tidak rancang pun untuk buat biskut. Biskut saya ini namanya Tart Badam Rasberi. Semalam, sewaktu kebosanan duduk seorang diri di rumah, saya masuk pantri untuk kemas bahan-bahan buat kuih dan biskut. Sudah agak lama tidak kemas stok tepung, gula, oat, serbuk koko dan macam-macam lagilah. Kena periksa juga mana tahu ada yang sudah sampai tarikh luputnya.  

Sedang kemas-kemas tepung, terjumpa serbuk badam. Pada mulanya, saya ingat hendak buat kek oren badam tetapi selera tu tidak rasa macam nak makan kek pula. Kebetulan di dalam peti sejuk masih ada kelongsong kuih tat - lebihan buat tart keju. Jadi, alang-alang bahan dah ada, bertukanglah sekejap di dapur olah resepi biskut ikut apa yang ada.


Tat Badam Rasberi di atas redai :)

Sedia untuk dimakan!


Oh, saya akan kongsikan resepinya nanti. Kena cari resepi buat kelongsong tu dulu, tidak ingat di mana aku letak. Selamat jamu mata dahulu!


Kemas kini 9/8/2011

Okey, ini resepinya:

Resepi Tart Badam Rasberi

Kelongsong Tart

Bahan A

  • 200gm butter
  • 100gm gula aising
  • 1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan B

  • 1 biji telur


Bahan C

  • 420gm tepung
  • 1 sudu besar susu tepung

Cara - caranya:

  1. Putar A hingga lembut. Masukkan B dan putar lagi sehingga gebu. Kemudian, masukkan C dan gaul sebati. 
  2. Tekan adunan ke dalam acuan tart. Cucuk dasar kelongsong dengan garfu supaya tidak menggelembung ketika dibakar. 
  3. Bakar pada 180 darjah celcius selama 15 minit atau hingga keperang-perangan.



Inti Rasberi

  • 100g mentega
  • 100g gula
  • 100g serbuk badam
  • 1 biji telur
  • secubit garam
  • 1 sudu teh esen vanila
  • jem rasberi secukupnya


Cara - caranya:
  1. Gaulkan semua bahan-bahan di atas (kecuali jem rasberi) sehingga sebati.
  2. Sediakan kelongsong tat, masukkan jem rasberi ke dalam kelongsong. 
  3. Masukkan bahan-bahan yang digaul sebati tadi secukupnya hingga menutupi jem rasberi dan permukaan atas kelongsong tat.
  4. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 15 - 20 minit.


Selamat mencuba!