Entri Pertama Pasca Raya

Jumaat, September 02, 2011

Assalamu'alaikum semua!
Salam sejahtera!
Selamat Hari Raya!
Salam Merdeka!
Selamat Menyambut Merdeka Raya!

Bagaimana sambutan merdeka raya kalian? Alhamdulillah, tahun ini sambutan Aidilfitri di pihak keluarga aku sederhana sahaja tapi penuh bererti. Inilah tahun pertama aku beraya tanpa arwah nenek. Selalunya setiap ahli keluarga terutama ibu akan sibuk siapkan keperluan hari raya seperti yang nenek inginkan. Ibu akan tempah rendang ayam, sate dan kuah lode kegemaran nenek. (Keluarga aku kecil je so tak payahla mimpi nak masak-masak sangat. Nanti menjelang pagi raya semua collapse hehehe). Angah akan ke hulu ke hilir pergi bank tukarkan duit baru untuk stok duit raya nenek dan tempah biskut mazola istimewa kegemaran nenek kat officemate dia (aku belum pandai nak buat biskut nih).

Aku pula seperti biasa akan uruskan kuih raya nenek. Biasanya aku akan siapkan semua order kuih & biskut raya tempahan orang. Dua tiga hari sebelum balik kampung barulah aku akan siapkan kuih raya nenek. Niat aku nak bagi kuih yang super fresh la untuk nenda tercinta ahaks. Tapi pepahamlah orang tua. Selagi kuih raya tak sampai depan mata, selagi tulah nenek akan terintai-intai setiap kali aku datang.

"Kuih raya nenek?"
"Jangan lupa kuih raya nenek, Long".
"Kuih raya kita dah siap?"
"Berapa jenis kuih kita tahun ni? Jangan lupa Almond London ye. Budak-budak suka coklat."

Ini antara dialog-dialog nenek di hujung-hujung Ramadhan. Itu dulu. Tahun ni semuanya berubah.
Ibu tempah makanan cukup-cukup untuk kami sekeluarga makan je. Angah pun tak perlu susah-susah pergi cari duit baru. Aku lagila...tak ada siapa nak tanya aku pasal kuih dah...




Nenek pergi pada awal bulan 7. Kehilangannya masih lagi terasa. Jadi tahun ini kami tak adalah nak beraya sakan. Selalunya raya pertama hingga ketiga memang tak dapat keluar rumah sebab ramai sanak saudara ziarah nenek. Tahun ni, kami pula yang pergi cari saudara. Hanya raya pertama je yang buka rumah untuk sanak saudara dan kenalan. Hari-hari seterusnya kami pulak jalan raya! Yang mana dah tua & uzur, yang kurang sihat, itulah yang jadi toplist. Alhamdulillah, aku berkesempatan lawat saudara-saudara yang pangkat moyang, nenek, tok wan. Jumpa dan ziarah mereka selagi ada kesempatan. Budaya ziarah menziarahi inilah yang nenek cuba terapkan dalam diri anak cucunya sejak dulu. She was right! Rapatkan silaturrahim tu satu hal. Gembirakan hati orang tua satu hal lagi. Aku dapat lihat betapa besarnya hati orang-orang tua ini apabila anak cucu datang cari mereka pada hari raya. Well, melihat senyuman dan kegembiraan mereka apabila dikunjungi sanak saudara jadikan raya aku lebih bermakna :)

Nenek, Along rindu nenek. Al Fatihah buat Arwah Hajah Norsidah Haji Ahmad.


Nasi Goreng Sambal Hijau

Ahad, Ogos 28, 2011


Ini sebenarnya juadah sahur yang aku masak minggu lepas. Itu yang 'sugul' dan serba simple aja presentationnya. Kebetulan ibu tidur rumah nenek temankan aku dan Angah. So, ngantuk pun kenalah bangun prepare something untuk jantung hati aku yang seorang ni. Setakat aku ngan Angah atau aku ngan Dah, sahur style koboi je (erk...koboi bersahur ke in the first place?).

Buka peti ais -- selongkar apa yang patut. Ada ayam panggang lebih buka malam sebelumnya - aku siat-siat untuk buat rencah. Jumpa pulak balance sambal hijau dua tiga hari lepas. Alhamdulillah, mudah kerja aku. Kelentung kelentang kelentung kelentang! Siappp!!

Haa...ini resepinya. Makan memang boleh terbukak mata!

Sediakan sambal hijau dahulu:

  • 1 - 2 labu bawang besar (potong dadu)
  • 4 - 5 ulas bawang putih (mayang)
  • 6 batang cili hijau dan 5 batang cili api (cili ni ikut citarasa masing-masing - boleh tumbuk/blend saja)
  • 1 keping asam keping
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis


  1. Panaskan kuali. Masukkan 2 ke 3 sudu minyak. Tumis bawang merah, diikuti dengan bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan cili hijau dan cili api. Tumis hingga garing. Masukkan asam keping. Perisakan dengan garam. Hasilnya sepatutnya jadi macam sambal berlada hijau. (Kalau sambal hijau berlebih atau terlalu banyak untuk nasi yang hendak digoreng, jangan guna semua. Simpan selebihnya dalam peti ais).


Bahan-bahan untuk Nasi Goreng:
Nasi putih
Daging ayam yang dipotong kecil-kecil (Aku guna ayam panggang lebih dan siat-siatkan sahaja).
Daun sup (racik halus)
Serbuk kunyit
Garam (tak perlukan banyak sebab sambal hijau sudah ada garamnya)


  1. Panaskan kuali. Masukkan sambal hijau ikut citarasa. Tumis sekejap hingga sambal betul-betul garing. Siapa yang suka bawang lebih, bolehlah masukkan 1 labu bawang merah yang didadu dan tumiskan bersama sambal.
  2. Masukkan ayam. Gaulkan.
  3. Kemudian masukkan nasi putih. Taburkan sedikit serbuk kunyit. Gaul nasi hingga sebati. Biar sekejap atas kuali.
  4. Masukkan daun sup yang telah diracik. Tambah garam jika perlu. 
  5. Sedia untuk dihidang.


Resepi Biskut Badam Lemak

Jumaat, Ogos 26, 2011

Resepi Biskut Badam Lemak | Resepi ini sebenarnya sudah lama ada dalam simpanan koleksi resepi kuih raya. Sebelum ini memang tidak pernah sempat untuk cuba. Jadi, untuk raya tahun ini, kebetulan saya ada lebihan tepung biskut Marie di rumah, saya buatlah satu adunan. Sedap sangat! Rasa lemak biskut Marie tu yang menjadikan biskut ini lebih sedap. Rangup pun rangup. Ditambah pula dengan aroma parutan kulit lemon... memang pasti makan berulang-ulang punyalah!


Bersiap sedia tunggu giliran untuk masuk oven.


Resepi Biskut Badam Lemak

Bahan-bahan yang diperlukan:

Bahan A

  • 150g mentega
  • 120g gula icing
  • 1 sudu teh esen vanila

Bahan B

  • 60g serbuk badam
  • 60g tepung biskut marie
  • 200g tepung naik sendiri
  • 20-25g almond nibs/badam kisar
  • 1 sudu besar parutan kulit lemon

Bahan C

  • Putih telur
  • badam cincang (almond slivers)
  • Gula Hiasan - Hundreds and Thousands


Cara-cara :
  1. Krimkan bahan A hingga gebu dan berkrim.  Masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang boleh diterap.
  2. Terap dengan acuan. Susunkan di atas dulang pembakar. Sapu sedikit putih telur di atas permukaan biskut. Letakkan badam cincang dan taburkan sedikit hundreds and thousands.
  3. Bakar biskut pada suhu 160 darjah celcius selama 20-25 minit.


Semasa bakar biskut, semerbak bau lemon memenuhi ruang dapur. Selamat mencuba! Oh, sorry tak sempat ambil gambar biskut apabila dah siap. Tergesa-gesa nak masukkan dalam balang untuk bawa balik kampung. 

Kerabu Kubis Merah

Jumaat, Ogos 19, 2011


Senang saja nak buat kerabu ni. Rasanya pun sedap. Tapi sorryla, tak sempat nak capture gambarnya :)

Bahan-bahan:

  • 3 batang serai *
  • 1 batang bunga kantan *
  • 1 ikat daun ketumbar *
  • 1 ikat daun sup *
  • 1 biji bawang besar (dihiris bulat-bulat)
  • 1 inci halia (dipotong memanjang)
  • 5-7 biji cili padi (dipotong menyerong)
  • 2 - 3 sudu besar sos ikan (ikut citarasa)
  • sedikit jus perahan lemon (ikut citarasa)
  • satu sudu teh parutan kulit lemon
  • 100 - 150g ayam goreng/rebus/ nugget ayam
  • 1/2 biji kubis merah (hiris nipis)
  • garam secukup rasa


Cara-cara:

  1. Hiris nipis semua bahan yang bertanda (*). Masukkan ke dalam mangkuk salad.
  2. Masukkan semua bahan yang lain - bawang, halia, cili padi, ayam dan kubis.
  3. Tuangkan sos ikan, perahan jus lemon, parutan kulit lemon dan perisakan dengan garam.
  4. Gaul hingga semuanya sekata dan hidangkan.