Resepi Peria Goreng Berempah
Sabtu, Mac 15, 2014
Resepi Peria Goreng Rempah
Hidangan peria kegemaran saya :) |
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 4-5 biji peria katak (kalau nak guna peria biasa pun boleh)
- 1 1/2 sudu besar rempah kari (saya biasa buat guna rempah kari ikan)
- 2 sudu tepung jagung
- garam secukup rasa
- minyak masak untuk menggoreng
Cara Penyediaan:
1. Potong peria, buang biji dan hiris nipis-nipis.
2. Masukkan peria ke dalam mangkuk besar, gaul rata dengan bahan-bahan di atas.
3. Goreng dengan minyak yang panas. Terbalik-terbalikkan agar gorengan sekata.
4. Angkat apabila warna peria dah bertukar keperangan. Sedia untuk dihidang
Tips:
Untuk lebih sedap, selepas goreng peria, tumis sedikit daun kari dan gaulkan bersama peria tadi.
Untuk lebih rangup, tambahkan dalam 1 sudu besar tepung beras bersama bahan-bahan di atas.
Untuk lebih berempah, boleh tambahkan 1/2 sudu teh jintan manis dan jintan putih.
Untuk lebih sihat, guna minyak jagung/canola/bunga matahari semasa menggoreng.