Sambal Lonte oh Sambal Lonte
Sabtu, Julai 12, 2014
Hidangan penjentik rasa untuk berbuka semalam - Sambal Lonte. Sebenarnya sambal lonte ni lebih kurang sama seperti sambal belacan, tetapi bawang, cili dan belacannya digoreng terlebih dahulu menggunakan sedikit minyak sehingga layu. Kemudian, barulah bahan-bahan tadi ditumbuk kasar. Perasakan dengan sedikit garam dan air asam limau. Siapppp!
Memandangkan satu rumah saya allergic pada belacan, setiap kali nak buat hidangan sebegini, belacannya saya gantikan dengan sedikit ikan bilis (juga digoreng bersama cili dan bawang). Untuk sambal lonte ni saya guna cili merah, cili hijau dan cili padi. Banyak mana? Agak-agak je, ikut citarasa :) Nak pedas berdesupppp, lebihkan cili api. Nak pedas manja-manja, lebihkan cili hijau, kurang cili api.