Resepi Mudah - Banana Puff
Rabu, Ogos 12, 2015
Satu hidangan pastri yang amat mudah untuk disediakan. Banana puff ni lebih kurang kacukan antara pastri dengan pie lah. Kebetulan di rumah ada tiga biji pisang yang dah mushy. Nak buat banana pie, rasa malas nak menguli crustnya. Kita guna pastry puff jelah.
Pastry puff yang saya gunakan jenama Kawan. Bersaiz empat segi. Satu pek ada 10 keping dan boleh dibeli di pasar raya. Saya kalau jumpa pastry puff Kawan memang akan beli satu atau dua pek. Jadikan sebagai stok. Senang nak buat treats untuk minum petang.
Jom tengok resepi Banana Puff.
Resepi Banana Puff
Bahan yang diperlukan:
Selamat pagi Selasa! Dah sarapan?
Kalau belum, silalah bersarapan segera.
Nasi Goreng Paru Berempah di bawah ini bukan hidangan sarapan saya. Tapi, lunch untuk saya dan Cekebon minggu lepas. Masa tu tinggal kami berdua je di rumah. Malaslah nak masak lauk-pauk bila tak ada orang nak makan. Jadi, korek je lah apa-apa bahan yang ada dalam peti ais.
Nasi Goreng Paru Berempah |
Mula-mula, paru dihiris nipis, perap sekejap dengan serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk kunyit, serbuk halia, serbuk bawang putih (Boleh je guna halia dan bawang putih biasa. Saya guna yang serbuk sebab kebetulan memang ada kat rumah dan lagi mudah semua ingredientsnya menyerap) dan sedikit garam.
Goreng paru dan ketepikan. Then, tumis bawang besar yang didadu, hirisan cili padi (jika mahu pedas) dan beberapa sudu mixed vegetables. Kemudian, masukkan paru yang telah digoreng tadi, diikuti dengan nasi. Gaul rata dan biarkan seketika hingga masak. Perasakan dengan garam. Siappppppp! Simple tapi yummy!
Langgan:
Catatan
(
Atom
)