Resepi Kerabu Kedondong
Selasa, Februari 11, 2020
Ini antara entri resepi peram saya. Buat resepi ni tahun lepas, baru sekarang dapat terbit sebagai entri. Susulan beli Kedondong Reduced to Clear dari Tesco (maaf, ini juga kisah 2019), banyak jugalah resepi berasaskan kedondong yang saya olah untuk santapan diri dan keluarga. Antaranya ialah kerabu kedondong.
Beginilah rupa paras kerabu kedondong saya.
Resepi Kerabu Kedondong
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 6-8 biji buah kedondong (isi dihiris memanjang). Jika nak guna lebih banyak pun boleh.
- beberapa biji bawang merah atau sebiji bawang holland (dihiris halus)
- segenggam kecil ikan bilis (disangrai/disangai - goreng tanpa minyak). Kalau nak goreng seperti biasa dengan minyak pun boleh, asalkan ikan bilis tu garing.
- beberapa helai daun limau (dihiris halus)
- 2 batang serai (dihiris halus)
- air perahan limau kasturi (secukupnya)
- garam secukup rasa