Roti Bakar Gulai Lemak Cili Api Daging Salai

Rabu, Disember 16, 2020

Dalam pada sekarang ini sibuk tular, sana sini orang bercakap tentang Daging Harimau Menangis Aunty Tini Kitchen, produk keluaran ibu kepada Neelofa, saya tiba-tiba teringin hendak makan daging salai. Ada antara kalian yang sudah cuba produk daging harimau menangis tu? Disebabkan saya dalam fasa mengidam daging salai, saya tak pandang dah harimau menangis ke singa menangis ke... hahaha. 

Adalah beberapa teman yang sudah cuba. Cekengah dan Cekebon pun dah merasa. Tempoh hari sewaktu berbual dengan mereka di telefon, bukan main lagi Cekengah bercerita mengenai menu daging harimau menangis yang disediakan. Baca review di internet, ramai yang berpendapat daging harimau menangis tu biasa-biasa saja. Selera orang lain-lain. Lagi pun, itu dikira produk frozen yang dihasilkan dalam skala besar. Mana hendak sama autentiknya dengan hidangan segar yang disediakan from the scratch, kan?

Eh, panjang pula membebel tentang daging harimau menangis! Balik kepada cerita daging salai saya. Dalam pada teringin daging salai, saya tak berusaha pun pergi cari. Jauh lagi nak pergi menyalai daging. Huhuhu... Kali terakhir menyalai daging adalah dalam lima tahun dahulu, sewaktu saya belajar buat acar buah daging salai. Cara mudah membuat daging salai (non-traditional ways) saya kongsi di bawah.

Alhamdulillah, ada seorang kenalan menelefon dan tanya saya makan daging salai tak. Dia nak bagi. Pucuk dicita ulam mendatang. Rezeki saya dapat satu bekas besar. Buka je bekas tu, semerbak aroma daging salai terjah deria bau. Yum yumms! Hidangan pertama yang dibuat tentunya gulai lemak cili api daging salai. Puas saya dan Bott makan. Siap ada lebih lagi.

Lebihan gulai lemak daging salai saya dimanfaatkan sebaiknya. Buat hidangan minum petang. Bakar roti, kemudian cicah dengan kuah gulai. Sedap! Tekstur garing roti yang soggy sedikit selepas kena rendam dalam kuah memang mengancam! 


Sandwic Cendawan Roti Parmesan Oregano

Isnin, Disember 14, 2020

Assalamualaikum. 

Hari ini entri resipi mudah tetapi miliki keenakan berganda! Sandwic Cendawan. Apa yang istimewanya hidangan sandwic saya kali ini ialah bahan tambahan yang digunakan seperti hirisan ayam dan hirisan saderi. Selalu jika buat sandwic cendawan, saya hanya guna cendawan shitake, bawang besar dan lada benggala sahaja. Kemudian, tambah perasa seperti sos tiram dan lada hitam. Boleh intai resepi di sini.


Selain daripada itu, pilihan roti saya juga berbeza. Kebiasaannya, saya akan guna roti fibre atau baguette yang dipotong serong memanjang. Tetapi, kali ini saya guna roti parmesan oregano yang dibeli di La Boheme Bakery. Memang jatuh cinta dengan roti ini. Dahlah lembut, wangi je bau parmesan dan oregano menyapa hidung 😉



Resepi Sandwic Cendawan yang Sedap dan Mudah Disediakan


Inti sandwic cendawan

Kad Tahniah untuk Orang Kahwin Bahagian 2

Dalam entri sebelum ini (Kad Tahniah untuk Orang Kahwin Bahagian 1), saya telah tunjukkan beberapa kad ucapan tahniah yang saya buat untuk mempelai yang diraikan. Ada yang berbentuk kotak (explosion box); ada yang bertema damask, hitam putih, reben-reben ... flamingo in love pun ada. Kad-kad berkenaan, jika hendak dibuat sendiri memang kena ada material dan peralatan asas untuk kraf kertas seperti border punch, adhesive diamentes, fonts stickers, reben dan macam-macam lagi. 

Untuk bahagian 2 ini, saya ingin kongsikan dua contoh kad tahniah yang boleh dihasilkan sendiri hanya dengan menggunakan bahan-bahan yang minimal. Jadi, sekiranya kalian hendak buat kad DIY, lebih mudah dan praktik kerana tidak perlu membazir beli bahan-bahan tambahan semata-mata untuk hasilkan sekeping kad.


#1

Kad yang pertama ini saya siapkan tidak sampai lima minit. Dua benda penting yang diperlukan ialah kertas keras/kad untuk dijadikan base kad kita dan kertas bercorak. Saya pilih kertas corak berbunga merah jambu dengan latar biru dan potong menjadi bentuk hati. Kemudian, tampal pada bahagian hadapan kad.

Resepi Berasaskan Pasta Bahagian 1

Rabu, Disember 09, 2020

Assalamu'alaikum. Salam sejahtera.

Selamat hari Rabu! Saya masih ber-PKPB. Siapa yang sama seperti saya? Apa pun, semoga kita semua terus tenang, terus kuat dan tidak leka untuk jaga diri dan keluarga masing-masing.

Hari ini saya luangkan lebih masa kemas blog. Update entri baharu, gali-gali entri lama, blasa komen dan blogwalking perlahan-lahan. Sudah alang-alang meluangkan masa di tower ini, saya buat entri kompilasi resepilah ye. Resepi-resepi pasta dalam Bahagian 1 ini kebanyakannya merupakan entri-entri awal saya ketika mula aktif berbloging.

Baiklah, di bawah ada beberapa resepi berasaskan pasta yang pernah diterbitkan di blog ini. Jom intai-intai. Mana tahu kalian bisa peroleh inspirasi.


Penne Bakar Berempah

Penne Bakar Berempah

Asalnya hidangan ini ialah Makaroni Bakar Berempah. Satu-satunya hidangan pasta yang Cekebon suka. Cekebon tekak orang Minang. Manalah masuk pasta-pasta ini semua dengan seleranya. Tetapi, Makaroni Bakar Berempah is an exception. Masa Cekebon requested hendak makan makaroni bakar, stok pasta yang ada di rumah hanya penne. Makanya, jadilah Penne Bakar Berempah. Resepi ni kira balance. Not too cheesy and not too spicyJust nice untuk orang yang tekak macam Cekebon. Pada masa yang sama penggemar pasta dan keju tetap boleh enjoy this dish :) Resepi? Klik sini.