Gift Ideas - Memo Board Frames

Isnin, Disember 28, 2020

Assalamu'alaikum,

Hari ini saya nak kongsi gift ideas menggunakan bingkai gambar. Bingkai gambar sebegini, yang ada banyak bingkai yang dicantum sekali, boleh didapati di Ikea dan Mr. DIY. Harga agak berpatutan bergantung kepada jenis dan design. Tidak silap saya, Bott beli bingkai ini bawah RM30.00 di Ikea.



Buat apa dengan bingkai gambar ini? OK, bingkai gambar di atas sebenarnya bukan saya yang buat. Ini hasil kerja tangan Bott. Bersungguh-sungguh dia menyelongkar barang-barang saya dalam bilik kraf untuk siapkan benda ni. Dia nak hadiahkan kepada seseorang sebagai hadiah hari lahir. Jadi, dia beli bingkai, hias dengan Japanese theme untuk dijadikan sebagai memo board. Kiranya ini hadiah 2-in-1. Birthday card a.k.a birthday frame dan memo board sekali untuk tulis peringatan, to do list atau to buy list. Oh, jika nak tengok DIY Birthday Frame - Bingkai Hari Lahir, klik di sini.

Countdown 2021 - Balang Kegembiraan

Rabu, Disember 23, 2020

Balang kegembiraan? Sebenarnya ini memang aktiviti saya saban tahun sejak 2018 lagi. Pada permulaan tahun, saya akan sediakan satu balang atau bekas bertutup dan jadikan sebagai 'Happiness Jar'. Selain itu, sediakan juga kertas catatan kecil dan pen untuk memudahkan kita mencoret. 

Sebuah balang kegembiraan yang dibuat pada bulan Januari adalah untuk  catat semua memori manis, kenangan bermakna atau perkara baik yang dialami sepanjang 12 bulan berikutnya. Saya peroleh inspirasi balang kegembiraan ini melalui Pinterest. Boleh baca entri 'Happiness Jardi sini

Apa yang penting dan lebih menyeronokkan ialah penglibatan seluruh ahli keluarga atau isi rumah. Sesuatu yang indah berlaku dalam hari kalian; sesuatu yang kalian rasa berbaloi untuk dikenang atau disyukuri ... catatkan momen tersebut dan masukkan ke dalam balang kegembiraan.

Nanti, malam tahun baharu duduk ramai-ramai dan buka balik setiap catatan satu per satu. Kadang-kadang kita terlalu sibuk sehingga lupa hendak hargai detik-detik gembira yang pernah kita lalui. Inilah masanya untuk kenang balik semua itu bersama-sama.

Countdown 2021 - Planner dan Jurnal 2021

Isnin, Disember 21, 2020

Tinggal kurang lebih sepuluh hari lagi kita akan sambut ketibaan tahun baharu. Teruja tak nak melangkah ke 2021? Yelah, 2020 banyak perkara yang tidak terduga berlaku, banyak aspek kehidupan kita berubah dan perancangan-perancangan yang tertunda atau terpaksa dibatalkan. Tentulah tahun baharu ini kita harapkan sinar yang lebih baik dan menjanjikan sesuatu yang positif. 

Secara peribadi, saya memang tidak sabar nak tutup 2020 dan mulakan 2021 dengan lebih tenang, lebih bersedia. Seperti biasa, apabila sebut pasal tahun baharu, tentu akan terfikir  tentang planner, buku catatan, jurnal atau diari.

Siapa yang sudah miliki planner untuk 2021? Tidak kiralah jenis apa, berjenama atau tidak. Ada segelintir teman-teman saya yang kononnya hendak mogok. Tahun ini tak mahu ada planner sebab selagi ada wabak Covid-19 di sekeliling kita, keadaan tetap tidak terduga. Jadi, tiada gunanya merancang apa-apa. Buat bazir ada planner kata mereka 😁

Di pihak saya, keterujaannya tetap sama seperti tahun-tahun terdahulu. Tetapi saya tidak beli planner baharu, sebaliknya saya akan gunakan buku catatan yang ada dalam simpanan untuk dijadikan jurnal dan planner 2021.

Resepi Mudah Daging Lada Hitam

Jumaat, Disember 18, 2020

Siapa penggemar hidangan daging lada hitam? Hari ini saya ada resepi mudah untuk menyediakan hidangan ini. Saya kalau buat daging lada hitam, memang akan letak hirisan cili api. Pedas pijar lada hitam lawan pula dengan hirisan cili api, memang berasap hidung dan telinga dibuatnya. Cili api ini sekadar pilihan ya. Jika tidak tahan pedas, tidak perlu letak.

Biasanya jika masak hidangan daging lada hitam ini, saya akan padankan dengan menu pak choy celur sahaja. Sedap berganda!

OK, mari intai resepinya di bawah.


Resepi Daging Lada Hitam

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 1/2 kilogram daging, dihiris nipis
  • 1 biji bawang besar atau 3-5 biji bawang merah dihiris
  • 3 ulas bawang putih dihiris
  • 2.5 cm halia dihiris atau diparut (Saya biasanya parut kerana saya simpan halia di dalam peti dingin beku untuk elakkan cepat rosak. Baca mengenainya di sini.)
  • 1/2 batang lobak merah dihiris bulat
  • 1 - 2 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 1/2 - 2 sudu besar serbuk lada hitam
  • sedikit air untuk kuah 
  • 1 sudu besar tepung jagung yang dilarutkan dengan sedikit air
  • minyak masak secukupnya untuk menumis
  • garam jika perlu